Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Pin It


Komentari

 1. Postovani Doktore,moj sin ima 5 i po godina,od nocas se zali da ga pece pisa,ima crvenilo preko testisa pa sve do pise,glavic je uredan,to smo jutros primetili.Ispirala sam mu obicnom vodom i decijim sapunom,zatim cajem od kamilice i daktanol kremom 3x danas.Nesto malo,ali veoma malo se primecuje povlacenje crvenila,ali sam ipak zabrinuta sta dalje…Molim Vas za vas odgovor i misljenje.Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Da se )posle pranja) ispere 3% bornom kisleinom, pa da se maže GENTAMICIN mast – 2 puta na dan.
   OBAVEZNO treba uraditi i pregled mokraće.

   Ako za dan-dva NEMA boljitka – da se obavi pregled. Pregled je obavezan ukoliko se nađe povećan broj leukocita u urinu.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, sin mi ima godinu i 3meseca i ispod kozice pise mu se pojavila kao neka bela bubuljica koju smo primetili pri kupanju. Inace mu svako vece kad se kupa blago navlacimo pisu i peremo po savetu pedijatra od pocetka. Inace nismo primetili da ima jos nekih simptoma,nema crvenilo niti krvavih iscedaka na peleni. Da li je ta “bubuljica” normalna pojava i sta treba da radimo? Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Ima decaka od 2 god. i 9 meseci. Pisa nije izasla,naime ja sam povlacila ali ne dovoljno,odnosno koliko je moglo,a niko mi do sada nije rekao da radim pogresno,tj nedovoljno. Na pregledu nam je dr rekla da je to prakticno fimoza. Rekla nam je da ga svako vece u toploj. vodi tokom kupanja povlacimo i mazemo mast didermal. Dali ima nade da se ovo zavrsi nenasilnom metodom,tj dal je kasno?

  Odgovori na komentar
 4. Imam sina starog 22 meseca..oko rupice na glavicu ima crvenilo? Jel smem preko toga da mazem mast enbecin i da li bih odma trebala da dam urin na pregled ili mogu za par dana? Velimo hvala!

  Odgovori na komentar
  • Prvo da se doro opere, pa ispere 3% bornom kiselinom, pa onda Enbecin.

   Ako se crvenilo i pored terapije širi (što je malo verovatno) – ds se uradi nalaz urina i obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.