Rana alergija na hranu

Beba je upravo napunila sedam meseci. Sa čvrstom hranom smo počeli sa punih šest meseci po preporuci pedijatra, a do tada je samo sisala. Rođena sa 3,660 kg i sa punih šest imala 7,850 kg. Uvođenje čvrste hrane prvo smo počeli sa pirinčem. A zatim (redosledom koji sledi): krompir, šargarepa, tikvica, kukuruz, bundeva, piletina, proso, banana, spanać.

beba jede

Treći dan po uvođenju spanaća beba se osula. Crveni pečati (mala tačkica kao ujed i veliki crveni pečat oko nje) po vratu, stomaku, leđima, na preponama, po rukicama kao i na licu. Bili smo kod izabranog pedijatra koja je rekao da je u pitanju alergija. Dan kada se pojavila alergija,  beba je  imala samo jedan obrok od čvrste hrane i to kašicu: proso, banana, jabuka. Nakon prepodnevnog spavanja pojavio se osip. Treba da napomenem da kad smo uveli bananu desilo se slično ali mnogo manje i po intezitetu i veličini.  Povuklo se posle. Pedijatar je prepisao Pressing po 2 ml 10 dana. U međuvremenu nije menjana kupka, deterdžent, ali ja imam sve manje mleka. U porodici nema alergičnih na hranu, a nama je ovo prva beba. Imam nekoliko pitanja:

Da li je ovo stvarno alergija? 

Jeste, tu NEMA dileme!

Sve što ste detaljno opisali je tipično za alergijsku reakciju koja se na koži veoma lako raspoznaje kao alergijski osip, a deo osipa  je tipična “koprivnjača” (urticaria). To je verifikovao pregledom i Vaš pedijatar, tako da nema sumnje da se radi o alergiji.

 

Kako da znam da je od hrane? 

Dve činjenice snažno potkrepljuju tvrdnju da se zaista radi o alergiji na hranu: prva je jasna povezanost sa uvođenjem nemlečnih namirnica – osipa nije bilo pre uvođenja nove hrane, a javio se unutar 24 sata od uvođenja nabrojanih namirnica, a to je tipično za alergijsku reakciju na hranu.

Podatak da niste menjali kupku i deteržent za pranje bebinog veša i odeće isključuje takozvanu kontaktnu alergiju, koja je inače retka u ovom uzrastu, a drugačije se ispoljava.

Pin It


Komentari

 1. Natasa Stojic 27.10.2017 u 17:17

  Postovani,pre 10 minuta sam primetila bebi od 10 punih meseci plihove po vratu i i na licu,ima ih svega par.Mi smo jeli pitu od krompirica gde je on obletao oko nas i dala sam mu svega za jednu kasikicu ,nakon 15 minuta se osuo,st atreba preduzeti..? Hvala puno

  Odgovori na komentar
  • Tu pitu NE treba davati bebi, a ako se osip (plikovi) šire – mora se obaviti pregled.

   Analizirajte šta je sve bilo u piti (jaja, krompir, začini….)

   Odgovori na komentar
 2. Moja beba je napunila 7 meseci, i pocela je jesti bananu, krompir i sargarepu sa 5 meseci, a od pre 3 nedelje se pojavio osip po rukama, nogama i licu. Pedijatar nas je poslao kod koznog lekara, koji je rekao da je to reakcija na ujed nekog insekta i dao nam je sirup erijus, pola kasike dnevno, ali osip o dalje izlazi, beba sada samo sisa, izbacena joj je cvrsta hrana, isključivo samo sisa. Jos uvek vodim racune sta i ja konzumiram od hrane,pa mi nije jasno od cega je ta alergija. Da li vi mozete da mi pomognete?

  Odgovori na komentar
 3. Imam bebu od 3 mjeseca primjetila sam joj prije par dana u predjelu pelena kao male pujice, a danas sam takva iste primjetila i na stomaku i na ledjima malo pp vratu i licu sitne male tackice nema ih puno. Beba iskljucivo doji pa me zanima sta to moze biti

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.