Rana alergija na hranu

Beba je upravo napunila sedam meseci. Sa čvrstom hranom smo počeli sa punih šest meseci po preporuci pedijatra, a do tada je samo sisala. Rođena sa 3,660 kg i sa punih šest imala 7,850 kg. Uvođenje čvrste hrane prvo smo počeli sa pirinčem. A zatim (redosledom koji sledi): krompir, šargarepa, tikvica, kukuruz, bundeva, piletina, proso, banana, spanać.

beba jede

Treći dan po uvođenju spanaća beba se osula. Crveni pečati (mala tačkica kao ujed i veliki crveni pečat oko nje) po vratu, stomaku, leđima, na preponama, po rukicama kao i na licu. Bili smo kod izabranog pedijatra koja je rekao da je u pitanju alergija. Dan kada se pojavila alergija,  beba je  imala samo jedan obrok od čvrste hrane i to kašicu: proso, banana, jabuka. Nakon prepodnevnog spavanja pojavio se osip. Treba da napomenem da kad smo uveli bananu desilo se slično ali mnogo manje i po intezitetu i veličini.  Povuklo se posle. Pedijatar je prepisao Pressing po 2 ml 10 dana. U međuvremenu nije menjana kupka, deterdžent, ali ja imam sve manje mleka. U porodici nema alergičnih na hranu, a nama je ovo prva beba. Imam nekoliko pitanja:

Da li je ovo stvarno alergija? 

Jeste, tu NEMA dileme!

Sve što ste detaljno opisali je tipično za alergijsku reakciju koja se na koži veoma lako raspoznaje kao alergijski osip, a deo osipa  je tipična “koprivnjača” (urticaria). To je verifikovao pregledom i Vaš pedijatar, tako da nema sumnje da se radi o alergiji.

 

Kako da znam da je od hrane? 

Dve činjenice snažno potkrepljuju tvrdnju da se zaista radi o alergiji na hranu: prva je jasna povezanost sa uvođenjem nemlečnih namirnica – osipa nije bilo pre uvođenja nove hrane, a javio se unutar 24 sata od uvođenja nabrojanih namirnica, a to je tipično za alergijsku reakciju na hranu.

Podatak da niste menjali kupku i deteržent za pranje bebinog veša i odeće isključuje takozvanu kontaktnu alergiju, koja je inače retka u ovom uzrastu, a drugačije se ispoljava.

Pin It


Komentari

  1. Postovani, imam bebu od 9 i po meseci, teska je 10 750 kg. Na formuli je (Aptamil) od rodjenja jer nisam imala mleka. Od 6-og meseca smo poceli da uvodimo cvrstu hranu i super je sve pihvatila, voce, povrce, zitarice, meso,mlecne proizvode, jaje.. Jutros je prvi put probao psenicni hleb (poparu), da bi posle par sati dobio proliv a kasnije i neke crvene tackice po ekstremitetima koje su povukle nakon par sati… Da napomenem da je ranije jeo zitarice koje sadrze gluten i sve je bilo ok, U medjuvremenu nismo menjali deterdzent, kupku, omeksivac.. jos da napomenem da ga muce zubici ako to ima veze s tim… Moje pitanje je; Da li je to alergija i da li mu smem ponovo dati hleb ili se moramo javiti pedijatru?
    Unapred zahvalna…

    Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.