Probiotik uz antibiotik

Zna se da 11-40% dece koja uzimaju antibiotike širokog spektra dobije proliv! Zamislite, pored neprijatnosti infekcije zbog koje je prepisan antibiotik (sada su to obično infekcije organa za disanje), dete dobije još i proliv.

PROBIOTSKE BAKTERIJE POMAŽU KOD PROLIVA KOJE IZAZIVAJU ANTIBIOTICI

Naravno, ovaj neprijatan pratilac antibiotske terapije pogađa i odrasle, ali su deca ugroženija. Pokazalo se da što je dete mlađe (naročito ako imaju manje od šest godina) ima veće šanse da dobije antibiotikom izazvani proliv. Naročito su ugroženi mališani koji imaju slabiji imunitet ili ako boluju od neke bolesti organa za varenje.

Što je antibiotik šireg spektra to je i proliv češći, a ako dete ima ponavljane infekcije koje se leče antibiotikom verovatnoća nastanka antibiotikom izazvanog proliva je veća. Produženo davanje antibiotika, ili kombinacija dva ili više antibiotskih lekova takođe povećava rizik od proliva.

 • Zašto nastaje proliv kada se daju antibiotici

Širokospektralni antibiotici mogu izazvati proliv na bar tri načina:

Antibiotik obično poremeti veoma važnu ravnotežu među mikroorganizmima koji “žive i rade” u crevima. Ove dobre bakterije učetstvuju u varenju hrane (naročito ugljenih hidrata), a tako i u formiranju stolice, pa kad ih napadne antibiotik one ne rade svoj posao, ostane višak nesvarenih materije u debelom crevu, pa nastaje proliv.

Drugi mehanizam je opasniji, direktna je posledica “ubijanja” korisnih bakterija u crevima, a to je razmnožavanje jedne neprijatne i teške bakterije (tako se i zove Clostridium difficile) koja baš voli antibiotike širokog spektra. Njoj prijaju ovi antibiotici jer joj ne mogu ništa (široki spektar ne dotiče C. difficile), a u crevima stvaraju idealne uslove za razmnožavanje baš ove opasne bakterije koja oštećuje crevnu sluzokožu i dovodi do teških proliva.

Treći način nastanka proliva je direktno dejstvo antibiotika na crevo deteta, pri čemu antibiotik (na primer eritromicin i njemu slični lekovi) ubrzava rad creva što može dovesti do proliva.

 • Da li se davanjem antibiotskih injekcija sprečava ova vrsta proliva

Nažalost ne!

Na prvi pogled se čini logično da izbegavanje antibiotika “na usta” može sprečiti proliv izazvan antibiotikom, ali to nije tako. Ova vrsta proliva se dešava i kod primene antibiotika širokog spektra “na iglu” (intravenski ili muskularno), a verovatnoća nastanka antibiotikom uzrokovanih proliva je ista kao i kod oralno primenjene antibiotske terapije.

probiotik-uz-antibiotik-189.jpg

 • Može li se pomoći detetu da pobedi antibiotikom izazvani proliv

Može – istovremenim davanjem probiotika uz antibiotike!

U poslednjih pet godina je obavljeno mnoštvo naučnih  koje su nedvosmisleno potvrdile efikasnost probiotika u sprečavanju i lečenju proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Naročito su efikasne probiotske bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Pokazalo sa probiotske gljivice Saccharomyces boulardii imaju fantastičan zaštitni efekat kod proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Zato je, za sprečavanje ove vrste proliva, idealna kombinacija probiotskih bakterija i probiotskih gljivica u istom preparatu. Ovo je, naravno, potvrđeno medicinskim istraživanjima, ali i iskustvom u svakodnvnom pedijatrijskom radu.

 • Ima li neželjenih efekata kada se daju probiotske bakterije i gljivice

Nema leka koji ne daje neželjene efekte, ali se kod probiotika to skoro nikada ne dešava! Ako se poštuje preporučena doza kod dece praktično nema neželjenih efekata!

Oprez je jedino potreban kod dece koja imaju veoma ozbiljna oštećenja imuniteta ili teške bolesti organa za varenje. Tada je neophodna konsultacija sa specijalistom koji leči dete, a kako su ova deca već pod budnim okom lekara onda se i ovaj potencijalni problem lako može preduprediti.

Alergijske reakcije na probiotike su toliko retke, da se može reći da ih praktično nema!

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu od 3mj. Malo mu je upaljeno grlo i levo uvo. Doktorkamu je prepisalapancef 2.5ml jednom dnevno. Posle pancefa je dobio blago povisenu temp. Taj lek muje propisan jer je imao upalu usiju pre 20dana. Po propisima taj lek je za decu od 6mj. Zanima me da li mojoj bebi od 3mj moze da naskodi?

  Odgovori na komentar
 2. Dete od 18 meseci pije palitrex na 8 sati i uz to dobili smo probiotik imuno bulardi u kapsulama, koji kada se rastvori, po svemu sudeci napravljen za nekog bez cula mirisa i ukusa (ukus kvasca pa 10 puta gore), da li postoji neki probiotik u kapima ili neki drugi koji bi bila dobra zamena a da dete moze lakse da popije. Pritom pijemo i paracetamol i brufen i palitrex i dete je bas strpljivo i pristaje na sve ali za probiotik prevristimo svi u kuci i pola povrati. Molim Vas za pomoc.

  Odgovori na komentar
 3. Imam bebu od 4 meseca koja vec duze vreme ima tecne stolice, dr kaze da je zbog zubica, dajem joj hranu celiju digex, pa me interesuje da li uz ovu hranu mogu da joj dam probiotik probiodrops Ivancic i sinovi ili mora da se koristi posebna hrana za proliv, da bi se dao probiotik? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Postovana, koji je najbolji probiotik da koristi beba od 3 meseca uz antibiotsku terapiju sinacilinom, zbog upale uveta i koliko dugo nakon zavrsetka ispijanja antibiotika?

  Odgovori na komentar
 5. Imamo bebu starosti 6mes.ima blagu upalu grla i temperaturu koja varira od 39.1 pa padne 37.1 prepisala je pancef 2.5ml ali ga beba povrati odmah nakon uzimanja sta uraditi

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.