Probiotik uz antibiotik

Zna se da 11-40% dece koja uzimaju antibiotike širokog spektra dobije proliv! Zamislite, pored neprijatnosti infekcije zbog koje je prepisan antibiotik (sada su to obično infekcije organa za disanje), dete dobije još i proliv.

PROBIOTSKE BAKTERIJE POMAŽU KOD PROLIVA KOJE IZAZIVAJU ANTIBIOTICI

Naravno, ovaj neprijatan pratilac antibiotske terapije pogađa i odrasle, ali su deca ugroženija. Pokazalo se da što je dete mlađe (naročito ako imaju manje od šest godina) ima veće šanse da dobije antibiotikom izazvani proliv. Naročito su ugroženi mališani koji imaju slabiji imunitet ili ako boluju od neke bolesti organa za varenje.

Što je antibiotik šireg spektra to je i proliv češći, a ako dete ima ponavljane infekcije koje se leče antibiotikom verovatnoća nastanka antibiotikom izazvanog proliva je veća. Produženo davanje antibiotika, ili kombinacija dva ili više antibiotskih lekova takođe povećava rizik od proliva.

 • Zašto nastaje proliv kada se daju antibiotici

Širokospektralni antibiotici mogu izazvati proliv na bar tri načina:

Antibiotik obično poremeti veoma važnu ravnotežu među mikroorganizmima koji “žive i rade” u crevima. Ove dobre bakterije učetstvuju u varenju hrane (naročito ugljenih hidrata), a tako i u formiranju stolice, pa kad ih napadne antibiotik one ne rade svoj posao, ostane višak nesvarenih materije u debelom crevu, pa nastaje proliv.

Drugi mehanizam je opasniji, direktna je posledica “ubijanja” korisnih bakterija u crevima, a to je razmnožavanje jedne neprijatne i teške bakterije (tako se i zove Clostridium difficile) koja baš voli antibiotike širokog spektra. Njoj prijaju ovi antibiotici jer joj ne mogu ništa (široki spektar ne dotiče C. difficile), a u crevima stvaraju idealne uslove za razmnožavanje baš ove opasne bakterije koja oštećuje crevnu sluzokožu i dovodi do teških proliva.

Treći način nastanka proliva je direktno dejstvo antibiotika na crevo deteta, pri čemu antibiotik (na primer eritromicin i njemu slični lekovi) ubrzava rad creva što može dovesti do proliva.

 • Da li se davanjem antibiotskih injekcija sprečava ova vrsta proliva

Nažalost ne!

Na prvi pogled se čini logično da izbegavanje antibiotika “na usta” može sprečiti proliv izazvan antibiotikom, ali to nije tako. Ova vrsta proliva se dešava i kod primene antibiotika širokog spektra “na iglu” (intravenski ili muskularno), a verovatnoća nastanka antibiotikom uzrokovanih proliva je ista kao i kod oralno primenjene antibiotske terapije.

probiotik-uz-antibiotik-189.jpg

 • Može li se pomoći detetu da pobedi antibiotikom izazvani proliv

Može – istovremenim davanjem probiotika uz antibiotike!

U poslednjih pet godina je obavljeno mnoštvo naučnih  koje su nedvosmisleno potvrdile efikasnost probiotika u sprečavanju i lečenju proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Naročito su efikasne probiotske bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Pokazalo sa probiotske gljivice Saccharomyces boulardii imaju fantastičan zaštitni efekat kod proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Zato je, za sprečavanje ove vrste proliva, idealna kombinacija probiotskih bakterija i probiotskih gljivica u istom preparatu. Ovo je, naravno, potvrđeno medicinskim istraživanjima, ali i iskustvom u svakodnvnom pedijatrijskom radu.

 • Ima li neželjenih efekata kada se daju probiotske bakterije i gljivice

Nema leka koji ne daje neželjene efekte, ali se kod probiotika to skoro nikada ne dešava! Ako se poštuje preporučena doza kod dece praktično nema neželjenih efekata!

Oprez je jedino potreban kod dece koja imaju veoma ozbiljna oštećenja imuniteta ili teške bolesti organa za varenje. Tada je neophodna konsultacija sa specijalistom koji leči dete, a kako su ova deca već pod budnim okom lekara onda se i ovaj potencijalni problem lako može preduprediti.

Alergijske reakcije na probiotike su toliko retke, da se može reći da ih praktično nema!

Pin It


Komentari

 1. Postovani..dijete od godinu dana zbog upale uha 7 dana pila klavocin sirup..uz to biogaia probiotik koji sam nastavila davati jos 7 dana nakon antibiotika..zanima me koliko jos da dajem probiotik?
  Unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
  • Zato sto je prehlada VIRUSNA BOLEST, a tu antibiotici NE POMAŽU!!!

   Potpuno je POGREŠNO davati antibiotike kod prehlada (i drugih virusnih infekcija).

   Protiv virusa se borimo jakim imunitetom, a antibiotici tu ODMAŽU, a NE pomažu!

   Odgovori na komentar
 2. Sta raditi kada se proliv javi vec na pocetku davanja antibiotika (4-5 puta za 24 sata) ? Prekidati sa antibiotikom ili ne? Probiotik vec dajemo, po uputstvu lekara. Dete ima 2,5 godine.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani moje dete ima pet godina I 20 kila dobio je upalu grla I krajnika dezurni pedijatar je prepisao sirup panklav 2x tri puta dnevno po 7ml odmah sutradan poceo je proliv I povracanje I ako je uz sirup pio probiotika I radi toga smo GA vodili kod doktorakoji Nam je rekao da SE taj a
  Sirup daje 2 puta dnevno po 5 ml I da dalje nastavimo tako strahujem da SE dete nije predoziralo jer mi je 7ml 3 puta Na Dan previse u odnosu Na 5ml 2 puta dnevno sto Sam kasnije procitala u uputstvu Ali verujuci prvobitnoj lekarskoj proceni bez razmisljanja smo Dali.za sada smo uspesno sanirali proliv I povracanje Ali me zanima da li je to prouzrokovalo mozda ostecenje nekog organa jer citajuci nezeljena dejstva nisam ostala ravnodusna.izvinjavam SE Na opsirnosti da napomenem da je dete vise puta ispovracalo sirup odmah posle davanja

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.