Probiotik uz antibiotik

Zna se da 11-40% dece koja uzimaju antibiotike širokog spektra dobije proliv! Zamislite, pored neprijatnosti infekcije zbog koje je prepisan antibiotik (sada su to obično infekcije organa za disanje), dete dobije još i proliv.

PROBIOTSKE BAKTERIJE POMAŽU KOD PROLIVA KOJE IZAZIVAJU ANTIBIOTICI

Naravno, ovaj neprijatan pratilac antibiotske terapije pogađa i odrasle, ali su deca ugroženija. Pokazalo se da što je dete mlađe (naročito ako imaju manje od šest godina) ima veće šanse da dobije antibiotikom izazvani proliv. Naročito su ugroženi mališani koji imaju slabiji imunitet ili ako boluju od neke bolesti organa za varenje.

Što je antibiotik šireg spektra to je i proliv češći, a ako dete ima ponavljane infekcije koje se leče antibiotikom verovatnoća nastanka antibiotikom izazvanog proliva je veća. Produženo davanje antibiotika, ili kombinacija dva ili više antibiotskih lekova takođe povećava rizik od proliva.

 • Zašto nastaje proliv kada se daju antibiotici

Širokospektralni antibiotici mogu izazvati proliv na bar tri načina:

Antibiotik obično poremeti veoma važnu ravnotežu među mikroorganizmima koji “žive i rade” u crevima. Ove dobre bakterije učetstvuju u varenju hrane (naročito ugljenih hidrata), a tako i u formiranju stolice, pa kad ih napadne antibiotik one ne rade svoj posao, ostane višak nesvarenih materije u debelom crevu, pa nastaje proliv.

Drugi mehanizam je opasniji, direktna je posledica “ubijanja” korisnih bakterija u crevima, a to je razmnožavanje jedne neprijatne i teške bakterije (tako se i zove Clostridium difficile) koja baš voli antibiotike širokog spektra. Njoj prijaju ovi antibiotici jer joj ne mogu ništa (široki spektar ne dotiče C. difficile), a u crevima stvaraju idealne uslove za razmnožavanje baš ove opasne bakterije koja oštećuje crevnu sluzokožu i dovodi do teških proliva.

Treći način nastanka proliva je direktno dejstvo antibiotika na crevo deteta, pri čemu antibiotik (na primer eritromicin i njemu slični lekovi) ubrzava rad creva što može dovesti do proliva.

 • Da li se davanjem antibiotskih injekcija sprečava ova vrsta proliva

Nažalost ne!

Na prvi pogled se čini logično da izbegavanje antibiotika “na usta” može sprečiti proliv izazvan antibiotikom, ali to nije tako. Ova vrsta proliva se dešava i kod primene antibiotika širokog spektra “na iglu” (intravenski ili muskularno), a verovatnoća nastanka antibiotikom uzrokovanih proliva je ista kao i kod oralno primenjene antibiotske terapije.

probiotik-uz-antibiotik-189.jpg

 • Može li se pomoći detetu da pobedi antibiotikom izazvani proliv

Može – istovremenim davanjem probiotika uz antibiotike!

U poslednjih pet godina je obavljeno mnoštvo naučnih  koje su nedvosmisleno potvrdile efikasnost probiotika u sprečavanju i lečenju proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Naročito su efikasne probiotske bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Pokazalo sa probiotske gljivice Saccharomyces boulardii imaju fantastičan zaštitni efekat kod proliva izazvanih antibioticima širokog spektra. Zato je, za sprečavanje ove vrste proliva, idealna kombinacija probiotskih bakterija i probiotskih gljivica u istom preparatu. Ovo je, naravno, potvrđeno medicinskim istraživanjima, ali i iskustvom u svakodnvnom pedijatrijskom radu.

 • Ima li neželjenih efekata kada se daju probiotske bakterije i gljivice

Nema leka koji ne daje neželjene efekte, ali se kod probiotika to skoro nikada ne dešava! Ako se poštuje preporučena doza kod dece praktično nema neželjenih efekata!

Oprez je jedino potreban kod dece koja imaju veoma ozbiljna oštećenja imuniteta ili teške bolesti organa za varenje. Tada je neophodna konsultacija sa specijalistom koji leči dete, a kako su ova deca već pod budnim okom lekara onda se i ovaj potencijalni problem lako može preduprediti.

Alergijske reakcije na probiotike su toliko retke, da se može reći da ih praktično nema!

Pin It


Komentari

 1. Odličan članak! Da li uz sve antibiotike treba da dajemo probiotik ili za neke ipak nije neophodno? Na primer, najčešće smo dobijali Sinacilin, Palitrex ili Hemomicin, da li uz njih ubuduće treba da uzimamo i probiotik?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moj sin ima13 meseci i u poslednjih mesec dana ovo je drugi put da mu je prepisan antibiotik zbog upale grla i visoke temperature. Od prvog uzimanja sirupa dajem mu i probiotik, ali u poslednja dva dana u dva navrata je imao i proliv…Ne znam koju vrstu hrane je najbolje da mu dajem, jer plasim se dehidratacije. A on je zbog visoke temperature odbijao cvrstu hranu i pio je mleko, caj i vodu. Danas sam uspela da mu dam malo cvrste hrane, inace je zivahan obzirom na visoku temeraturu, koja sada polako jenjava. Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moja beba ima 6,5 meseci i pije Sinacilin. Uz to joj dajem Probiodrops dva-tri sata posle antibiotika. Dajem joj 1ml kako je navedeno u uputstvu. Moje pitanje je da li da joj dam jednom dnevno 1ml ili dva puta po 0,5ml izmedju antibiotika jer ga pije na 8 sati, tj. tri puta? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani/a, primam longacef i garamicin zbog mastitsa, a dojim bebu koja ima 1,5 mesec, i koja je do sad lepo napredovala – ima 5200g. Medjutim, sada joj je stolica retka i zelenkasta. Ostalo mi je jos tri dana pod terapijom, pa nisam sigurna sta da radim. Da li preporucujete neki probiotik ili da sacekam zavrsetak terapije?
  S postovanjem, Ilda M.

  Odgovori na komentar
 5. Beba mi je imala upalu desnog uva. Ispili smo terapiju od sedam dana panklava i lf mleka jer inace koristimo obican aptamil. Sada je upala prosla ali detetu je stolica tvrda i tamno zelena ali bas tamno i stomak tvrd. Da li ima mesta strahu?

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  Pijem Palite tri dana i dobila sam proliv. Nije čest,idem dva puta dnevno ali me je iscrpno. Pri tom sam se porodila pre tri meseca i imunitet mi je užasno loš. Jedna infekcija prodaje,druga dodje. Malo malo pa antibiotik. Uzela sam vitamine Centrum women za jačanje imuniteta,da li da uzmem i neki probiotik? Hvala. Tanja

  Odgovori na komentar
 7. Postovani/a nase dete ima 3god. i konstatovana je urinarna infekcija tacnije urino kulturom je izolovana bakterija proteus mirabilis a na ultrazvuku nisu vidljive nikakve promene. Pedijatar je dao palitrex da pije 10 dana ujutru i uvece, a kada zavrsimo sa njim da pijemo panklav uz probiotik. Nije imao temperaturu niti povracanje samo se zalio da ga pece dok mokri i cesto je mokrio. Petog dana ( noci ) nakon uzimanja terapije (do tada dete je odlicno i ne zali se na peckanje vise) dete povraca pred zoru evo treci dan. Samo jednom u vise navrata i posle ponovo zaspi. Imao je blago povisenu temperaturu 37,3 do 38 dva dan i vise ne. Inace tokom dana je odlicno igra se i solidno jede. Nase pitanje da li ukljuciti probiotik u ovakvom slucaju i da li je ovo prpratno stanje kod urinarnih infekcija? Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Probiotik se daje OD PRVOG DANA antibiotske terapije! Potrebno je davati ga. Najbolji izbor je probiotik forte, istresete jednu kapsulu u kašičicu vode u dajete jednom dnevno 7 do 10 dana.
   Nemoguće je bez pregleda proceniti zašto dete povraća, ali je sasvim moguće da je to reakcija na infekciju ili antibiotsku terapiju.

   Odgovori na komentar
 8. Postovani,
  Moj decak ima 40 dana u bilnici prima vec dva dana longocef zbog nosica i puno slajma ima retku vodenu kao kremu tecnu svetlo zutu stolicu. Ne dojim ga jer povraca obicnu hranu, na HiPP AR ishrani je gde pise u sadrzaju da ima probiotik ali ne i koji, ocigledno mu ne pomaze od kad dobija venski longocef stolica je uzasno retka sta bi nam vi preporucili od probiotika?
  Inace dok je koristio humanu arnoje jadan mogo kakiti skoro uopste puno je imao grceve, a sa ovom hipp ar nekad mu je tvrdja nekad redja stolica u istom danu probali smo sa gaja i waya kapima, ivancic i sinovi kapsule ali nista ne pomaze mozda je malo bolji bio ivancic sad od kad prima longocef nista mu ne dajem molim vas za savet sto pre. Zahvaljujem se puno

  Odgovori na komentar
 9. Postovani imam pitanje! U petak vece sam odvela bebu od 3 meseca kod lekara zbog sumnje da ima upalu uva,doktorka je rekla da ima i prelisala antibiotik i dala uput za ponedeljak tj.danas za usnog lekara. Pd kada smo dosli kuci beba vise nije plakala i pokazivala da je uvo boli ,medjutim ja ipak dam antibiotik. Danas odem kod usnog i kazu mi da beba nema nista da nije trebala da lije antibiotik i da je mozda bila samo reakcija na vakcinu koju je primila u utorak ,ali da ipak nadtavim sa antibiotikom i ako su mi bezveze prelisali. Beba ima i proliv od kada pije antibiotik. Ja bih prestala sa njim. Molim vas za savet ?

  Odgovori na komentar
 10. bebi su prepisane neke kapi da ne bi dobila proliv ne znam kako se zovu jer sam izvestaj odnela doktorici u ambulanti ali ih nigde nisam pronasla u apoteci pa su mi rekli da joj dajemprobiokid immuno ali ima proliv

  Odgovori na komentar
 11. Beba ima 2 meseca pije Pancef(već 4 dana), pre nego što je počeo piti antibiotik davala sam mu colief za grčeve gde na upustvu piše da će češće imati stolicu. Moja beba ima stolicu posle svakog podoja i nije obilna već zlatnozuta malo ređa(mislim da nije proliv). Da li bi trebalo da mu dajem probiotik? Ako treba koji je najbolji za tako malu bebu?

  Odgovori na komentar
 12. Postovani moje dete ima 6 ipo godina i pije Cefaleksin sirup, brufen zbog tempetature i Probiotik.Juce je poceo da pije cefaleksin i i dalje ima temperaturu i dobio je i proliv.Da li da se obratim lekaru ponovo ili da povecam probiotik inace ga pije jednom na dan a Cefaleksin 3×1.Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 13. Postovani…moja djevojcica 3ipo godine od oktobra vec treci put pije antibiotik…sada pije Ospen 10dana i pije Flonivin 2puta po 1kapsulu…da li je to ok.probiotik ili da uzimamo neki drugi…hvala

  Odgovori na komentar
 14. Postovani,moja beba ima 7 mjeseci,od utorka je bolesna navodno virus,odveli smo je kod pedijatra imala je malo crveno grlo,propisan joj je amoxicilin i paracetamol za temperaturu,posle tri dana kontrola beba je imala dosta slajma i na desnoj strami se osjetio bronhitis ukljucene su inhalacije i Hemomicin ,ponovna kontrola pokazuje da je ok,kao probiotik propisane su waya llg kapi,sada me interesuje djete ima rijetku stolicu i povrati posle mlijeka pa da li je to uredu.P.S.doktorica je rekla do kraja da ispije taj probiotik i da li joj se to desava zbog te terapije sto je koristila?hvala

  Odgovori na komentar
  • Da, ovi besmisleni antibiotici (pošto se očigledno radi o VIRUSNOJ infekciji)su poremetili stolicu, pa je važno nastaviti probiotik, bar još 7 do 10 dana

   Odgovori na komentar
 15. Postovani,
  Moja beba, koja sada ima osam meseci, je pre pet meseci imala Clostridium difficile koja je uspesno izlecena. Prosle nedelje je pio sinacilin tri dana bez probiotika I sinoc je imao proliv. Da li postoji mogucnost da se Clostridium difficile vratila?

  Odgovori na komentar
 16. Postovani,
  Devojcica 6 godina, upala grla i pojava tackica u grlu, bez povisene temperature. Prepisan palitrex 250/5ml od strane pedijatra, po 6ml na svakih 8 sati. Da li je doziranje korektno i da li treba antibiotik i koji ? HVALA

  Odgovori na komentar
 17. Postovani,
  Beba za 5 dana puni 3 meseca dobila je od pedijatra palitrex sirup da pije 2x5ml interesuje me da li je to normalna kolicina za bebu tog uzrasta?

  Odgovori na komentar
 18. Postovani,

  Mojoj devojcici od 2 godine, doktorka je prepisala antibiotik Amoksiklav, nakon uradjene analize krvi, jer je imala povisenu temperaturu i upaljeno grlo. Od prvog dana joj dajem i probiotik od Ivancica. Sve vreme ima proliv. Doktorka je rekla da je dete verovatno sada dobilo neku gljivicu od antibiotika i rekla da joj dajem daktanol gel oralno, ali nema sanse da detetu uspet to da ikako dam, jednostavno nece. Ne znam na koji nacin mogu da joj pomognem?
  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 19. Pozdrav, dijete od 18 mjeseci pilo Augmentin 8 dana i uz njega BioGaia..
  Da li je potrebno nakon prestanka uzimanja antibiotika nastaviti davati probiotik? Ako da, koliko dugo? Hvala!

  Odgovori na komentar
 20. Zdravo.Imam sina 5 godina,ima upalu krajnika,i dobio je antibiotik cefaleksin,pije ga vec tri dana i sinoc je povracao i imao proliv,danas ga boli stomak i dalje ima proliv… sta bi mogla dati mu da ga prestane?

  Odgovori na komentar
  • Uz antibiotik OBAVEZNO ide probiotik!

   Dajte Probiotic Forte – jedna kapsula na dan, otvorite i sipate u kasičicu sa vodom. Daje se u razlicito vreme od davanja antibiotika.

   Odgovori na komentar
 21. Beba ima 22 dana, i pije Cefaleksin na 12 sati a uz to pije posle dva sata probiotik Imuno, ali ima retku, smrdljivu, zutu stolicu vec tri dana i to uz gasove. Sta moze da bude uzrok?

  Odgovori na komentar
 22. Poštovani, beba od 30 dana imala je navodno “upalu pluća”, koju je dobila od upale uva (imala je dosta sekreta u nosu i teško je disala). Nije imala temperaturu. Dobijala je injekcije ujutru i uveče Pancef 7 dana, a kiseonik je primala samo prvog dana. Otpuštena je iz bolnice (kontrolni snimak pluća nakon 5 dana bio je uredan) i da nastavi da pije 3 dana sinacilin. Te večeri, po dolasku kući, dobila je temperaturu 37,7 i imala je samo to veče. ORL je konstatovao blagu upalu uva. Pritom je imala po 10-15 redjih stolica za 24 h-kalirala je nepunih 100 g i tog dana je slabo jela. Sada je nastavila sa uzimanjem Sinacilina, kapi Normia i pirinčanu vodu. Sme li se davati pirinčana voda bebi od 38 dana protiv proliva, da li je moguće da se upala uva nije izlečila od silnih antibiotika, koliko može da traje upala uva i koliko može da traje proliv? Hvala Vam puno unapred

  Odgovori na komentar
  • Bez pregelda bebe je NEMOGUĆE napraviti procenu opisanog stanja.

   Proliv je najverovatnije uzrokovan antiibotikom, a pa bebi treba dati PROBOTIK – BioGaia je odličan izbor.

   Odgovori na komentar
 23. Beba ima 7 meseci. Pila sirup cefezil i od prvog dana probiotik bulardi junior. Od pocetka su stolice bile cesce 4=7 puta. Sirup je prestao da pije pre nedelju dana, probiotik smo nastavili. I dalje ima ceste stolice 10=12puta. Kao da mu nije ni svarena cvrsta hrana koju pojede i bas dosta smrdi. Pojavilo mu se crvenilo oko anusa. Danas smo uzeli probiotik forte pa videcemo kako ce biti. Mene interesuje dal bi trebalo nositi stolicu na analizu i dal moze da se dobije kandida ako je od prvog dana antibiotika pio i probiotik? Inace je raspolozen veseo, samo slabije hoce cvrstu hranu

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.