Osip posle temperature

– Exanthema subitum (Roseola infantum)
Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

sik

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

 • Koliko traje osip

Par dana i nestane.

 • Da li je moje dete opasno po okolinu

Dok je dete febrilno i osuto ono rasejava viruse i može zaraziti zdravu decu iz okoline.

 • Ima li komplikacija

Izuzetno se retko dešavaju, i to kod beba ili dece sa oštećenim imunitetum – produžena visoka temperatura uz blago i prolazno oštećenje funkcije jetre.

 • Može li dete ponovo oboleti

Ne može!

Ova bolest ostavlja trajan imunitet.

 • Zašto je pedijatar tražio da se uradi pregled mokraće

Mudra odluka – dete NIJE imalo drugih jasnih simptoma koji su pratili veoma visoku tesmperaturu, pa je Vaš pedijatar želeo da isključi urinarnu infekciju kao mogući uzrok febrilnosti.

 • Zašto lekar nije dao antibiotik

Zato što je ispravno procenio da je u pitanju virusna bolest, a tu antibiotici NEMAJU šta da traže. Antibiotici NE MOGU dotaći viruse!

Da jeste dat antibiotik, ovaj bi se osip verovatno (ali pogrešno) pripisao alergiji na lek.

 • Pedijatar je pitao da li u porodici ima frasa (febrilnih konvulzija) – zašto je to važno

Exanthema subitum ide sa veoma visokom temperaturom, pa se febrilne konvulzije (“fras”) mogu očekivati kod ove bolesti. 5 do 35% beba sa ovom bolešću zaista dobije febrilne konvulzije. Ipak, to su skoro uvek deca koja u porodici imaju nekoga sa febrilnim konvulzijama.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Drage mame moj deckic je za tri nedelje imao dvaput visoku temperaturu i do 40,5 zakacio je virus,grlo upaljeno i crveno dani su bili uzasni jedva smo preziveli danima nista nije jeo ali je pio dosta tecnosti,posle pada temperature koja je prestala posle 4 dana dobio je osip po celom telu i licu,jako sam se uplasila bilo je tesko gledati ga jer njega je to svrbelo i samo je plakao,dobili smo kapi (inace zivimo u inostranstvu) i hvala Bogu proslo je sve sad se vracamo u normalu

 2. Moja devojcica ima 16 meseci,ide u jaslice,dobila je temperaturu preko noci 37,7 ujutro smo je odveli kod pedijatra.Cista pluca,malo slinica i crveno grlo.Dobili smo antibiotik,jer je t pocela da raste.I tako 4 dana.39,8 i oborimo do 37,8 cak i sa bockom nije htela da spadne.I evo.Javio se osip.Prvo po stomaku i sad se siri,koliko li traje?Mislim da je svrbi.

 3. Postovani,
  Urednici teksta a i zabrinuti roditelji.
  Obozavam ovaj sajt, rado ga citam, i cesto posjecujem.
  U gornjem tekstu se navodi kako djete ne moze dva puta da oboli od trodnevnog virusa, pracenog osipom, nakon tri dana. Da jednom zarazeno djete stvara trajan imunitet.
  Moj sin je prvi put imao ovaj virus sa navrsenih osam mjeseci zivota.
  Sada ima gotovo 22 mjeseca, i dabome da ga je opet dobio. Sa potpuno istom simptomatikom, tri dana pivisena temperatura(40c), da bi se jutros probudili a on sav osut ( po trbuhu najvise), i temperaturom koja je najzad u stabilnih 38 c.
  Misleci da jednom prelezan virus, stvara trajan imunitet, takoreci sam u pidzami odletila djecijem doktoru, u strahu od alergije!
  Da bi mi pedijatrica rekla da moze dva puta da se dobije ( ne cesto, doduse) jer postoje vise pod tipa tog herpesnog virusa koji ne spada u genitalne!
  A mi smo imali malo crvenu pisu, prosli tjedan, i otisli dr. u cekaoni je bilo dosta febrilne djece, i pokupili, jos jednom virus.Vrijeme inkubacije se podudara. Toliko o trajnom imunitetu. Cak nije imao ni blazu varijantu drugi put, racunajuci na vec stvorena antitjela.Mogu slobodno reci da je drugi put virus bio invanzivnije prirode!
  Ljep pozdrav iz suncanog Frankfurta.

 4. Postovani, imam decaka starog 15 meseci. Dobio je varicelu, u drugoj nedelji varicele,kada su kraste krenule da otpadaju, dobio je temperaturu koja je trajala cetiri dana, grlo je bilo crveno i jedno popodne je povracao (cetiri puta). Kada su mu u domu zdravlja uradili krvnu sliku zabelezen je pad granulocita, crp 1,5, lim. poviseni (nisam napomenula da je detete pre radjene krvne slike bilo tri dana pod Ospamoxom. Cetvrti dan kada su svi simptomi nestali javio se osip po glavi i telu, cese se poglavi! Ukinut mu je Ospamox i prepisan Palitrx. Dala sam mu Erius, nista mu nije delovao. Ne znam da li se radi o virusnom osipu i da li ima veze sa prelezanom varicelom? Rekli su nam da mu je imunitet dosta slab granulociti su mu spali na 1,1 RM. Molim Vas za misljenje!

 5. Poštovani,
  moj desetomesečni sin je dobio pre par dana temperaturu, i davala sam paracetamol. Trajala je oko tri dana i četvrtog, petog dana je krenuo osip najpre po čelu i licu, evo sad je treći dan i sav je osut. Zvali smo pedijatra i rekli su da je to šesta dečija bolest i da ništa ne preduzimamo, proći će. Međutim, ja sam trudna i sve vreme sam uz njega i zanima me može li to imati neki uticaj na plod? A drugo, da li se zna tačno koliko traje osip i da li bi nekim slučajem to mogle biti ospice, čitala sam da su vrlo slični simptomi?
  Unapred zahvalna.

  • Sve ukazuje da se radi o virusnoj ospi, a ona za nekoliko dana sama prolazi, i tu nije potrebna terapija.

   Nemoguće je proceniti uticaj na plod, ali ako je trudnoća starija od 12 nedelja – mala je šansa da se bilo šta loše desi. Sa druge strane, velika je šansa da ste Vi u detinjstvu preležali ovu bolest koja ostavlja doživotni imunitet, pa se ne kože dva puta preležati.

 6. Dobar dan,moja ćerka ima skoro 8 god i dva dana za redom (juče i prekjuče) imala je temperaturu po jedan put na dan,oko 38,a danas nema temperaturu ali joj se pojavio osip po šakama,na jednom stopalu,oko usta i pomalo je svrbi. Takodje joj i curi nos i malo kašlje ali normalno funkcioniše,znači igra se,jede kao i uvijek i nije malaksala. Da li treba da je vodim kod dr ili da čekam da samo prodje? Hvala unaprijed!

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*