Osip posle temperature

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

ospi temperatura

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

  • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

  • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

  • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

Pin It


Komentari

  1. Curica od godinu i 4 mjeseca već 2 dana imala visoku temp i danas treći dan je nema samo večeras 37.2 ali smo se osuli malo odmah drugi dan dok je trajala temp i danas bas jako ali me brine taj osip na par mjesta je bas crven i kao bubuljice su nisu samo točkice. Da napomenem da smo prvi dan bili na Hitnoj i vadili krv koja je bila uredu. Malo se danas i žali kad pije kiselo očito ima i u grlu il ustima. Radi li se i ovdje o trodnevnoj groznici? M

    Odgovori na komentar
  2. Pozdrav, moja kcerkica ima vec jako dugo osip u obliku sitnih tackica. Krenulo je na stomaku pa se prosirilo na butine i ruke. Ospi je dobila poslije temperature… a to je bilo prije mjesec dana. U.medjuvremenu je imala blagu upalu grla i pocela kasljti i to smo.rijesili anntibiotikom. a osip je jos uvijek tu.Uradili smo nalaz krvi,uredan.urinokuturu,takodjer uredna. Bris i stolicu isto tako… na kraju smo dobili sirup flomidan, ako je u pitanju neka.alergija, medjutim nije proslo ni od toga. Dijete je.dobrog psihofizickog stanja, jede i ne djeluje tromo. Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.