Osip posle temperature

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

ospi temperatura

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

Pin It


Komentari

 1. Devojcica 22 meseca skoro nedelju dana je imala temperaturu i curenje nosica napokon nema vise temperaturu ali joj se javilo crvenilo u obliku sitnih tackica da li postoji mogucnost da se radi o trodnevnoj groznici?

  Odgovori na komentar
 2. Decak 4 god bio bolestan imao temperaturu lekar prepisao panklav.dva dana posle zavrsetka terapije izbiju mu ospice po telu ali mnogo sta mislite da je upitanju

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  beba od 10 meseci je 4 dana imala visoku temperaturu, koristili smo homeopatske kuglice za temeraturu i paracetamol cepice po preporuci lekara, radi se o virusnoj infekciji. Danas sam primetila crvene ospice po telu, uglavom u predelu glave, pretpostavljam da se radi o virusnoj ospi ali me zanima sta mogu uciniti da mu malo olaksam jer vidim da ga bas svrbi, vrti glavom po jastuku i jako je nervozan, slabo spava, mogu li necim tretirati te ospice? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Molim vas za pomoc cerka 6godina imala je 3dna temperaturu uzimala je sirupe za temperaturu a onda se pojavio i osip po stomaku crvene sitne tackice i jos uvijek ima temperaturu dali je opasno i zbog cega se pojavio osip hvala unaprijed puno

  Odgovori na komentar
 5. Devojcica 15 meseci,prvo je cureo nosic zatim je usledila temperatura 39 posle tri dana je nestala usledio je i proliv,koji se takodje polako sredjuje ali se po ledjima i stomaku pojavile crvene tackice..samo na mestima gde se znojila od temperature ta li je to virusna ospa? Bili smo kod lekara pre ovih tackica sve je u redu nije crveno grlo pluca su u redu,da li treba nesto da se maze i posle koliko nestaje?

  Odgovori na komentar
  • Iako je to nemoguce sigurno znati bez pregleda, SVE ukazuje da se radi o virusnoj ospi.

   Ona se NE leči bilo kakvim kremama ili lekovima, i kod većine dece prolazi posle nekoliko dana.

   Odgovori na komentar
 6. Moja čerkica od godinu dana je u sredu dobila temperaturu išla je do 39,8 krvna slika urin sve u redu posle tri dana joj po celom telu izadje osip,temperaturu još uvek ima(šesti dan) i ne znamo više šta da radimo?pila je brufen,posle osipa joj daju paracetamol u subotu i sada pije sa paracetamolom presing i pancef od subote takodje..

  Odgovori na komentar
  • NEMA razloga za brigu!

   To je VIRUSNA ospa koja se NE leči i sama prolazi za nekoliko dana. Radi se o bilesti koja se zove “trodnevna groznica” ili Exanthema subitum i koju deca lepo preguraju.

   Odgovori na komentar
 7. Moja beba je imala 3 dana temperaturu i proliv.. bili smo kod pedijatra i rekli su da dajem bio gaju kapi samo.. danas je peti dan da ima proliv a čim je prestala temperatura dobila je ospice na stomačiću koje su se proširile i na ledja.. da li postoji mogućnost da je ovaj virus u pitanju? Koliko dugo taj osip traje? I kako se virus uopste leci?

  Odgovori na komentar
  • Sve (pa i ospa) ukazuje da se radi o virusnoj infekciji koja obično traje 5 do 7 dana (ponekad i neki dan duže). Treba nastaviti sa probiotikom, a ako proliv potraje duže od 7 do 10 dana, da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.