Osip posle temperature

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

ospi temperatura

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

Pin It


Komentari

 1. Postovanje, decak sa tetralogijom fallot, 7 god. 3 dana imao blago povisenu temp.do 38°. Ks generalno losa, le i trombociti bili nizi, posle 5 dana ponovili ks i rezultati su malo bolji, crp 2. Kad je temp.spala pojavila se ospa po stomaku, ledjima, guzi i butinama. Dr dala aerijus za svaki slucaj, kaze virusno je. Al’ ospa ne prolazi vec 4 dana. Da li treba ici dalje kod dermatologa, alergologa? Ps. Dr kaze da nisu petehije…

  Odgovori na komentar
  • Pozdrav, imam jedno pitanje, unuka stara 2 godine imala je temperaturu 38,3 dva-tri dana. Grlo je crveno, a rastu joj i zubici-kutnjaci. Vodili su je kod lekara, od nedelje pije sirup Ospamox na 12h i Paracetamol (protiv bolova i temp. na 8h). Temperatura je spala ali se osula po stomaku, vrati i iza usiju. Doktorka je rekla da je to stanje posle temperature. Da li treba ponovo da se javimo lekaru? I da li moze da se kupa dok traju ospe. Unapred hvala!

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, dete 11,5 medeci imalo temperaturu – prekljuce 37-38, juce 38-39, u toku noci do 39,4. Davala sam Paracetamol sirup 4 ml na 4,5 h. Jutros temperatura 37,2 a u toku dana je nestala. Pedijatar ustanovio da se radi o virusu. Medjutim, malopre, dok sam je kupala u bledo rozem rastvoru hipermangana (zbog gljivicne infekcije na genitalijama ( posledica promene pampersa)) primetila sam odip po stomaku i grudnom kosu, ledjima do guze, vratu, obrazima i iza usiju.
  Da li mislite da to moxe biti virusna ospa, moze li biti od hipermangana ili mogu biti varicele ( s obzirom da ih ima iza usiju)?
  Unapred zahvalna mama.

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, interesuje me da li virusne ospe mogu da se jave bez temperature, sinčić od 2,5 godine od juče ima osim po stomaku, malo se proširilo na leđa, drugih simptoma nema. Sutra ujutru da damo krv, pa tek prekosutra popodne kod dr na pregled…

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav imam jedno pitanje,sin mi je imao temperaturu jedan dan 38 sa 5 i jutros kad je ustao osuo se po licu grudima i po vratu,isli smo kod doktora dobio je AERIUS i sinacilin sad mu se osip spustio i na nogama i na rukicu,da li treba da se javimo u bolnicu ili da cekamo jos. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. Pozdrav,djevojcica ima devet mjeseci,prije sedam dana je imala temperaturu 38,50 i kasalj,pa smo bili kod pedijatra,beba isprimala pet injekcija geramicina i ampicilina i onda dobila blagi osip po celu,iza usiju,nogicama i rukicama,terapija injekcijama prekinuta,kao moguci uzrocnik osipa,osip se povukao ali nakon pet dana ponovo se pojavio,osip je blag,tackas,i vidljiv okom,nije opipljiv,hvala vam ima ijed na odgovoru i savjetu,l.p.

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.