Osip posle temperature

– Exanthema subitum (Roseola infantum)
Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

sik

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

 • Koliko traje osip

Par dana i nestane.

 • Da li je moje dete opasno po okolinu

Dok je dete febrilno i osuto ono rasejava viruse i može zaraziti zdravu decu iz okoline.

 • Ima li komplikacija

Izuzetno se retko dešavaju, i to kod beba ili dece sa oštećenim imunitetum – produžena visoka temperatura uz blago i prolazno oštećenje funkcije jetre.

 • Može li dete ponovo oboleti

Ne može!

Ova bolest ostavlja trajan imunitet.

 • Zašto je pedijatar tražio da se uradi pregled mokraće

Mudra odluka – dete NIJE imalo drugih jasnih simptoma koji su pratili veoma visoku tesmperaturu, pa je Vaš pedijatar želeo da isključi urinarnu infekciju kao mogući uzrok febrilnosti.

 • Zašto lekar nije dao antibiotik

Zato što je ispravno procenio da je u pitanju virusna bolest, a tu antibiotici NEMAJU šta da traže. Antibiotici NE MOGU dotaći viruse!

Da jeste dat antibiotik, ovaj bi se osip verovatno (ali pogrešno) pripisao alergiji na lek.

 • Pedijatar je pitao da li u porodici ima frasa (febrilnih konvulzija) – zašto je to važno

Exanthema subitum ide sa veoma visokom temperaturom, pa se febrilne konvulzije (“fras”) mogu očekivati kod ove bolesti. 5 do 35% beba sa ovom bolešću zaista dobije febrilne konvulzije. Ipak, to su skoro uvek deca koja u porodici imaju nekoga sa febrilnim konvulzijama.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It

 1. Drage mame moj deckic je za tri nedelje imao dvaput visoku temperaturu i do 40,5 zakacio je virus,grlo upaljeno i crveno dani su bili uzasni jedva smo preziveli danima nista nije jeo ali je pio dosta tecnosti,posle pada temperature koja je prestala posle 4 dana dobio je osip po celom telu i licu,jako sam se uplasila bilo je tesko gledati ga jer njega je to svrbelo i samo je plakao,dobili smo kapi (inace zivimo u inostranstvu) i hvala Bogu proslo je sve sad se vracamo u normalu

 2. Moja devojcica ima 16 meseci,ide u jaslice,dobila je temperaturu preko noci 37,7 ujutro smo je odveli kod pedijatra.Cista pluca,malo slinica i crveno grlo.Dobili smo antibiotik,jer je t pocela da raste.I tako 4 dana.39,8 i oborimo do 37,8 cak i sa bockom nije htela da spadne.I evo.Javio se osip.Prvo po stomaku i sad se siri,koliko li traje?Mislim da je svrbi.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*