Lajmska bolest (Lyme disease)

Ova zarazna bolest je “najčuvenija” bolest koju prenose krpelji širom sveta. Mnogo se o njoj zna, ali i dalje budi pažnju stručne i laičke javnosti. Kako su krpelji baš aktuelni, odlučili smo da vam je približimo.

 • Kako je dobila ime?

Bolest je otkrivena pre tridesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, u oblasti gradića Lajm (Lyme),  pa je tako dobila “geografsko ime”, koje je prati do danas. Kod obolelih je izolovana bakterija Borelija (Borellia), koja spada u spirohete (“spiralne” bakterije).

 • Kako se prenosi?

Krpelj ubacuje ovu bakteriju tokom “obroka”. Da bi lakše isisao krv iz kože, on “ispljune” supstance koje ometaju zgrušavanje krvi, što mu omogućava da se dobro najede. Tada izbaci i Boreliju koja dospeva u krvotok domaćina (dece, ali i odraslih), pa su vrata bolesti otvorena.

 • Kako prepoznati Lajmsku bolest?

Put do njenog otkrivanja nije uvek lak, ali je veoma važno znati da je krpelj “ujeo” dete. Nažalost, jedan broj obolelih ne zna da ih je “napao” krpelj, pa je tada veoma teško posumnjati na Lajmsku bolest, posebno u njenom ranom stadijumu.

Evo šta može pomoći u otkrivanju Lajmske bolesti kod dece:

-   Prvi znak oboljenja je crvenilo sa blagim otokom kože koje se javlja oko “ujeda”, ali ponekad može da se javi i na drugim mestima na koži. Obično prođe par nedelja od ulaska bakterije do prvih kožnih promena, ali to nije pravilo – nekada se i posle nekoliko dana pojavi crvenilo na koži. Nakon izvesnog vremena, ove kožne promene dobijaju karakterističan izgled, pa iskusniji pedijatri, a naročito infektolozi (koji se baš bave zaraznim bolestima) i dermatolozi (specijalisti za kožne bolesti) mogu sa velikom verovatnoćom da postave dijagnozu.

-   Ako se bolest ne dijagnostikuje i ne leči, kožne promene mogu spontano da prođu, pa se čini da je sve u redu. Međutim, bakterija se samo “pritajila”. U stvari, razmnožava se u organizmu i sprema da napadne različite organe. To nekad traje mesecima (ređe godinama), tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja.

-   Nervni sistem je najčešća meta bakterije koja izaziva Lajmsku bolest, a mogu da se ponovo jave kožne promene, ali i upala zglobova. Ponekad, bakterija napada i srce, mada se to zaista retko dešava.

 • Kako se postavlja definitivna dijagnoza?

Iskusni lekar prvo posumnja na Lajmsku bolest, a onda se rade laboratorijske analize, koje treba da potvrde prisustvo Borelije u organizmu deteta. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se pojavila antitela koja pomažu lekaru da postavi dijagnozu.

 • Može li da se izleči?

Srećom, MOŽE!

 

Blagovremena terapija odabranim antibiotikom dovodi do potpunog izlečenja!

-   Penicilinski antibiotici su veoma efikasni, a kod alergičnih na penicilin – daje se Eritromicin, kao i noviji lekovi slični njemu.

-   Tetraciklini su odlična antibiotska terapija za mame i tate (naravno, potrebno je da se konsultuju sa svojim doktorom), ali su zabranjeni za decu!

 • Kako sprečiti Lajmsku bolest?

 

Nažalost, NEMA efikasne vakcine koja bi bila najbolji način da se Lajmska bolest spreči.

Ovde postoji potencijalna zabuna, zato što postoji vakcina protiv jedne vrste VIRUSNOG  krpeljskog encefalitisa (zapaljenja mozga), ali ona NE štiti od lajmske bolesti, koju izaziva bakterija.

To znači da nam ostaju tri načina da se nekako spreči Lajmska bolest:

-   Prvi je svakako borba protiv krpelja! Pravovremena upotreba insekticida (“zaprašivanje”) može značajno smanjiti broj ovih krvopija, ali nažalost ih ne može potpuno istrebiti.

-   Drugi je da sami pazimo da “ne zakačimo” krpelja – adekvatno oblačenje uz repelente (“odbijače” krpelja) koje treba redovno naneti na kožu pre odlaska u prirodu zaista mogu pomoći.

-   Na kraju, ali možda i najvažnije, je da se pravilnim skidanjem krpelja, a kada zatreba i upotrebom antibiotika (o čemu je više rečeno u tekstu u krpeljima) spreči rasejavanje bakterije (Borelije) po telu i tako spreči infekcija i nastanak Lajmske bolesti.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, imam problem vec tri meseca. Prvo mi je bila nesvet i malo oslabljen vid na desno oko, doktorica me je uputila kod neuroga koji me je kasnije uputio kod kardiologa. U medjuvremenu je proslo sedam dana i dobio sam bol i gusenje u grudima, preznojavanje i nesvesticu. Nisam gubio nikako svest ali su me odmah hospitalizovali na kardiologiji. Ispitivali su me i nisu nasli nista sto bi izazvalo takvo stanje (osim sto su mi nasli upalu srcane maramice i vodu od 3 mm. Opet su me uputili kod neurologa i koji je saslusao detaljno moje simtome, koji su se stalno pogorsavali. Simptomi su bili i dalje gusenje, bol ugrudima, nesvestice ,posle se pojavilo zujanje u usima, osetljivost na zvuke, bol u grudima je setao sa leve i sa desne strane, trnjenje desne strane lica, desne ruke, desne noge, kasnije i leve ruke, ponekad mravinjanje po celom telu, bol u noznim prstima i u desnoj peti, ponekad bolovi u centru glave. Neurolog me je uputio u Beograd i tamo je doktor posumljao na virusnu, bakterijsku i parazitsku infekciju. Uputio me je na opseznu pretragu i gde se rezultat na boreliju po western blotu Igm pokazao slabo pozitivan. Doktor je rekao da je po simptomima i po rezultatu sasvim siguran da je lajmska bolest. Rekao je da moramo sto pre poceti sa terapijom. Propisao mi je doksiciklin 2×100 mg 28 dana (koju sam vec popio), posle mi je dao pancef 400mgx1 21 dan(ovaj lek pijem vec 11 dan) . Uz ovu terapiju pijem i antioksidanse i brufen za upalu srcane maramice. Moje pitanje je: da li je moguce da i u 6-nedelji nemam vidna poboljsanja. Simptomi malo popuste pa se opet jave. Da li je ovo normalno jer vec pocinjem i da sumljam u dijagnozu.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,

  mom ocu je dijagnostifikovan Parkinson pocetni stadijum pre 8 meseci. Istrazivajuci po internetu, videh da je Lajmsa bolest odlican imitator Parkinsa i slucajno pitah oca da nema negde koncentrican krug ujed od krpelja. Kaze da ga je ujeo prosle godine i da sada ima tu na tom mestu al je mislio da to nije nista strasno. Kada je otisao danas kod lekara oni su mu dijagnostifikovali Lajmsku bolest i dobio je terapiju antibioticima jakim. Kakve su sanse za izlecenje Lajmske bolesti posle toliko meseci? Kakve su sanse da mu se ti simptomi povuku ako su od Lajmske bolesti ili ostaju trajno? Treba mi strucno misljenje, molim vas.

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani,

  pre 5 dana me je uboo krpelj. Pokusala sam da ga izvadim iz, ali je glava ostala, pa su mi nju sterilnom iglom i pincetom izvadili u DZ. Na mestu ubosa postoji crvenilo koje se povlaci. Nisu mi dali antibiotike, jer nema dokaza da imam Lajmsku bolest. Vec tri dana osecam trnjenje ruku, a sad pomalo i lica i nogu. Za 3 nedelje bih trebala na letovanje. Sta da radim, kako da znam da li ovaj simptom ima veze sa ubodom krpelja? Za testove mi je jos uvek rano…Ocajna sam, pomozite mi.

  Srdačan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 4. Julijana Miljkovic 21.05.2018 u 13:56

  Da li se lajmska bolest moze preneti na coveka ako je dosao u kontakt(mali ubod) igle u toku njenog vadjenja od osobe koja ima tu bolest?

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.