Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Postovani, devojcicu od tri I po godine so upisali u vrtic. I Evo skoro mesec Dana said prekidom od nekih nedelju dana ona slinavi I ponekad se zakaslje(zrelo). Prvo je ispila antibiotik-sinacilin,a kako joj je sekret iz nosa nakon toga pozeleneo uradjen joj je bris I nadjena bakterija stafilococ aureus masa. Tada joj je prepisan chloramfenicol. I nakon toga se se situacija popravila-nije vise bill sekreta. Nakon nekih desetak Dana opet krece slinavljenje I to traje vec nedelju dana. Dr je proslog petka rekla da je sve ok I da se zakaslje od slivanja sekreta. Temperaturu nema,sekret je gust izuckasto zelenkast.sta nam je dalje ciniti?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Imam devojcicu od 18 meseci. od septembra je krenula u vrtic i tada krece da joj curi nos i da kaslje(sekret joj se sliva, posebno nocu nekada uopste ne spava od kaslja).
  Dva puta je imala razlicite bakterije u nosu i lecili smo ih lokalnim antibitikom. Problem je sto je devojcica i posle toga slinava i kasljuca, malo manje , ali posle nekog vremena se poveca. Doktorka kaze da ce tako biti dok se ne adaptira u vrticu, do proleca..
  Cistimo. joj uvek nosic fizioloskim, kupili smo juce I inhalator(za inhalaciju fizioloskim)
  Probala sam sve prirodne preparate, svinjsku mast da stavljam na grudi, crni luk, lovorov list i med,beli slez sam kuvala 5 dana, ne znam koliko sme da se koristi beli slez(pila je soljicu ili dve na dan)?
  imate li neki saves sta dalje ciniti? kako sekret da izbaci preko stolice? nisam za bezpotrebno kljukanje antibioticima. koliko dugo sme beli slez da se pije i kolika pauza da se pravi?
  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ma kakvi antiniotici – ovi su VIRUSNE infekcije…da se nos redovno ispira uz povremene inhalacije fiziološkim.

   Idealno bi bilo da se napravi 2 do 3 nedelje pauze sa vrtićem.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani,mi nemamo inhalator pa nam je doktorka rekla da see inhaliramo tako sto cemo prokuvati litar vode,kasiku soli I kasiku sode bikarbone I udisati tu paru.i da ispiramo nos redovno fizioloskim. Da li je ovaj vid inhalacije u redu? Da li ce pomoci kod izbacivanja sekreta iz disajnih puteva. Inace mi dete dosta jako kaslje I povrati jer je davi taj sekret. Pluca su cista, Ali me taj kasalj jako plasi. Jednom nedeljno odemo kod lekara zbog njega. Inace koristimo I prospan za iskasljavanje. Hvala

  Odgovori na komentar
 4. jovanakojana 11.12.2017 u 01:01

  Postovanje. Zanima me na Koji nacin da se resim slajma I sekreta Koji se sliva u grlo kod deteta od dve godine? Nosic mu cistimo fizioloskim rastvorom vise puta dnevno,zatim usnom pumpicom izvlacimo sekret, Ali cini mi se da se sekret brze napuni u nosicu nego sto mi mozemo da ocistimo. Preko Dana to nije problem, Ali nocu mu se sliva sekret I dosta kaslje. Inace je dobrog raspolozenja, veseo, odmoran, ponegde negoduje hranu zbog zacepljenog nosica ( ALI IMA APETIT)

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.