Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Pin It


Komentari

 1. dete mi je rodjeno sa 2200 grama 48 dugacka danas kad sam je vodila na kontrolu imala je 4278 5 meseci kazu da je izbula 30 grama kazu da dete nije u hranjeno a visoka 60 cm pregledao je ydrava beba devojcica je u pitanju od danas pocela sam sa slanim jelom jer oni salju je u bolnicu a dete zdravo ali je bas jaka i sama se dize hoce da ustane ceo dan sam nervozna recite mi vase misljenje hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja beba, devojcica rodila se u 36 nedelji plus tri dana, rodila se da 3.100g, dugacka 50cm. Iz porodilista je izasla sa 2.800. Na prvom pregledu, posle dve nedelje napredovala je 300g, i sada ima 3.100 i 50cm. Inace samo je dojim. Da li je dovoljno napredovala i da li je strasno sto nije porasla za dve nedelje..? Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani doktore. Nasa beba je rodjena u 39+ 2 nedelji, tezine 2300g i duzine 48cm. Konstatovan je zastoj u rastu u materici zbog lose posteljice. U bolnici je izgubila preko 100g, a izasla je iz bolnice 5ti dan sa 2330g. Kod kuce smo vec treci dan i ugojila se samo 20gr. Sisa na svaka 3h po 20min, i onda se upsava i nema dalje. Sta je Vas savet? I da li treba da brinemo zbog tog zastoja u rastu u materici?

  Odgovori na komentar
  • Precizna procena bebinog stanja je naprosto nemoguća bez pregleda i praćenja, ali je sada NAJVAŽNIJE da beba lepo sisa!

   Merite bebu jednom u 7 dana (kod kuće) pa da se vidi kako ce napredovati – PRERANO je zaključivati, samo budite strpljivi.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani moja beba je decak i rodjen je sa 3410g a dugacak 53cm. Sada ima 3,5 meseca dugacak je 64cm a tezak 7530g. Inace hrani se 5 puta dnevno dojenjem + dohranom jer su u porodilistu konstatovali da imam male grudi gde nema dovoljno mleka. Inace ne popije za svaki obrok celu dohranu, uglavnom oko 150ml. Brine me da li je to normalno i da li je previse dobio na tezini i visini? Inace fizicki je sve ok, drzi glavicu, kezi se, prati pogledom desavanja, prinosi aakice ustima, zagleda ih….

  Odgovori na komentar
  • Vaša beba NE TREBA DA SE DOHRANJUJE!!!

   JAsno je da je dohrana višak, i da je ovaj prekomerni porast telesne težine uzrokovan upravo nepotrebnom dohranom

   Odgovori na komentar
Strana 25 od 25<<<2122232425

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.