Bolovi rasta

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

bol u nogama

 • Kako prepoznati bolove rasta?

Deca se žale na bolove tipa grčeva u mišićima nogu. UVEK se žale na bolove u obe noge, i to obično u butinama (najčešče sa prednje strane) ili listovima (obično pozadi), ali ponekad i iza kolena (ali ne i sa prednje ili bočne strane kolenog zgloba). Bolovi NISU praćeni drugim simptomima (povišena temperatura, ograničena pokretljivost zglobova, crvenilo, otok…), a kad bolovi prođu dete se ponaša potpuno uobičajeno – kao da se ništa nije desilo.

Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece, ali je tipično da se mogu povremeno javljati mesecima, a ponekad i duže.

 • Kada se obično javljaju u toku dana?

Obično predveče ili u snu. Noću je inače prag bola niži, pa nije čudno da se bolovi rasta kod većine dece baš tada javljaju.

Veoma retko se javljaju u prepodnevnim satima i tokom dana. Zanimljivo je da (posle noćne epizode bola) kad se dete probudi, biva veselo i raspoloženo, a ponekad se ne seća bolne epizode.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Lako!

Lekar već na osnovu priče sa roditeljima (anamneza) i jednostavnog pregleda postavlja dijagnozu. Pošto NEMA promena na nogama (nema otoka, crvenila, bolnih pokreta…) nisu potrebna dodatna ispitivanja.

 • Kako se leče bolovi rasta?

Kod većine dece nije potrebna terapija!

Ipak, ima dece koja imaju baš jake bolove i tada ima smisla da im se da analgetike –  ibuprofen ili paracetamol u odgovarajućoj dozi. Lagana masaža ili tople obloge nekada mogu pomoći umesto analgetika.

 • Kada je potreban pregled lekara?

Pravi (tipični) bolovi rasta NE zahtevaju hitan lekarski pregled, pa NEMA potrebe da se trči kod doktora!

Evo situacija kad bolovi u nogama ipak traže pregled pedijatra:

-   Ako su bolovi izuzetno jaki i dugotrajni, a naročito ako nema boljitka posle terapije analgetikom treba potražiti (bez panike) pomoć pedijatra.

-   Ako se dete žali na uporan bol u samo jednoj nozi

-   Ukoliko se pojavi crvenilio, otok na bolnom mestu ili ograničenost pokreta

-   Ako se pojavi povišena temperatura, ili se dete žali na malaksalost

Sve ovo ukazuje da se NE radi o bolovima rasta, već da je u pitanju neki drugi uzrok bolova.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Zdravo! Imam devojčicu 3god i 3meseca. Skoro se žalila na bol u nogama,tacnije listovima,toliko da nije mogla da stane na stopala, kao da ima grceve. To se desilo uvece posle vrlo aktivnog dana za nju. Ujutru kao da nista nije bilo. Juce se ponovo to desilo. Pre ovoga sto se desilo,radilo smo isnovnu krvnu sliku,koja je odlicna. Inace se ponasa normalno,jede,igra se…sve kao i pre nego sto se ovo desilo. Da li ima razloga za brigu? Da li treba neka dalja ispitivanja? Hvala

  Odgovori na komentar
    • Pozdrav,

     I ja imam ćerku od 3.5 god i imali smo istu situaciju letos. Bilo je toliko dramaticno da smo je vodili u hitnu sluzbu jednu noc. Rendgen je pokazao da je sve u redu, kao i naknadan pregled kod ortopeda. Takodje se zali na bol, povremeno, koji seta od kolena do tabana, najvise u listu i tabanu i tad je bas uznemirena i plače. Evo i sada se to desilo, vice da je bole obe noge ali vise leva. Da li bi mozda trebalo da proverimo mineralni status u krvi?

     Odgovori na komentar
     • Mislim da se radi o TIPIČNIM bolovima rasta koji NE zahtevaju bilo kakva dodatna ispitivanja.

 2. Moja djevojčica ima 9.5 godina.Počela se žaliti da je boli noga,prvo u zglobu,pa listovima a jednom i u butinama.Počela je da hramlje,puno.Kada je pitamo da li je boli odgovor je ne,pa onda kaže da je malo ponekad boli.To traje 10-ak dana.Svakako je planiram odvesti doktoru,ali vas molim za mišljenje

  Odgovori na komentar
 3. Moja djevojčica ima 4 godine i 2 mjeseca i evo baš noćas smo imali “epizodu”. U snu je počela da plače i da se prevrće i da vadi jednu nogu, zavrće nogavicu i stavlja moju ruku na koljeno da je masiram jer je boli. To je trajalo 10-15 minuta, ja sam lagano masirala i ona je zaspala. Dakle, ovo nije prvi put, ali žali se skoro uvijek na jednu nogu, lijevu i na područje oko koljena. Nema otoka, nema crvenila, ne šepa, nakon te epizode koja se znala desiti i po danu, nastavi normalno trčati i igrati se, dakle nema nikakvih drugih simtoma. A javlja se nekad često, tipa u dvije nedelje tri-četiri puta pa onda nakon dva mjeseca ponovo. Sinoć je imala drugara na druženju pa su baš puno trčali, puzali po podu i igrali se, možda i to da naglasim mada u prethodnim situacijama kada se to dešavalo nije bilo sličnih aktivnosti.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani moj sin ima 2 godine i 8 meseci i zali se na bolove u stomaku a ustvari se drzi za desnu nogicu i po nekad za levu, to se desava 3-4 puta u toku meseca unazad oko pola godine. ima 20 kg i bas je visok, sa 27 br patika. na ultra zvuku sve uredu kao i sa krvnom slikom i stolicom,kod decijeg hirurka sve uredu ali smo primetili da je bol u preponi desne noge, na koji se zali povremeno i to u nocnim satovima, kada ga bol probudi i jedno 15-20 minuta nemoze da se smiri jer samo place i kaze da ga boli nogica i podize je uvis. posle toga se smiri i nastavi da spava. i ponekada se to ponovi u toku noci, pa tek za nekoliko dana ponovo. Inace je hiper aktivan ne staje po ceo dan, super jede i po ceo dan je napolju. Molim za vase misljenje. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 5. Postovani
  Moje dete ima 2god i 3mes. Danas se probudio i nije mogao da stane na svoje noge, pozalio se bolova, to je trajalo nekih 10 15min, onda je polako poceo da hoda ali mu je levo koleno malo cimalo. Kroz 10min je hodao, trcao, skakao, penjao se gde stigne. Noc pre je imao budjenja prosledjenja sa placom ali je produzio da spava i to se ponovilo
  4 5 puta u toku noci. Istog dana posle popdnevne dremke, uspeo je da stane ali mu je koleno cimnulo opet i to se ponovilo nekoliko puta u roku od 2 min a onda je do kraja dana bilo sve u redu. Nema temp, krvna slika je sasvim normalna i nema nikakvu povredu ili nesto vidljivo na kolenu. Posto je vikend volela bih da mi date neki odgovor. Vodila sam ga kod opstog lekara koji nije znao tacno sta da precizira, a hirurg u urgentnom je rekao kako ne vidi nista sporno. Unapred hvala, Marina.

  Odgovori na komentar
  • Kada NEMA otoka i crvenila na zglobovima, skoro sigurno se radi o bezazlenom i prolaznom SINOVITISU zgloba kuka. Da se detetu (ako nije alergičlno) daje Brufena 2 do 3 puta dnevno, narednih nekoliko dana i da se prati.

   Odgovori na komentar
 6. Moja devojcica (6 godina )se već par dana žali da je bila noge uglavnom donji deo listovi a i gornji deo butine.Bez otoka bez crvenila.Nije bila izložena fizičkim aktivnostima ,ali ona prosto jedva hoda.

  Odgovori na komentar
Strana 19 od 19<<<1516171819

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.