Bolovi rasta

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

bol u nogama

 • Kako prepoznati bolove rasta?

Deca se žale na bolove tipa grčeva u mišićima nogu. UVEK se žale na bolove u obe noge, i to obično u butinama (najčešče sa prednje strane) ili listovima (obično pozadi), ali ponekad i iza kolena (ali ne i sa prednje ili bočne strane kolenog zgloba). Bolovi NISU praćeni drugim simptomima (povišena temperatura, ograničena pokretljivost zglobova, crvenilo, otok…), a kad bolovi prođu dete se ponaša potpuno uobičajeno – kao da se ništa nije desilo.

Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece, ali je tipično da se mogu povremeno javljati mesecima, a ponekad i duže.

 • Kada se obično javljaju u toku dana?

Obično predveče ili u snu. Noću je inače prag bola niži, pa nije čudno da se bolovi rasta kod većine dece baš tada javljaju.

Veoma retko se javljaju u prepodnevnim satima i tokom dana. Zanimljivo je da (posle noćne epizode bola) kad se dete probudi, biva veselo i raspoloženo, a ponekad se ne seća bolne epizode.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Lako!

Lekar već na osnovu priče sa roditeljima (anamneza) i jednostavnog pregleda postavlja dijagnozu. Pošto NEMA promena na nogama (nema otoka, crvenila, bolnih pokreta…) nisu potrebna dodatna ispitivanja.

 • Kako se leče bolovi rasta?

Kod većine dece nije potrebna terapija!

Ipak, ima dece koja imaju baš jake bolove i tada ima smisla da im se da analgetike –  ibuprofen ili paracetamol u odgovarajućoj dozi. Lagana masaža ili tople obloge nekada mogu pomoći umesto analgetika.

 • Kada je potreban pregled lekara?

Pravi (tipični) bolovi rasta NE zahtevaju hitan lekarski pregled, pa NEMA potrebe da se trči kod doktora!

Evo situacija kad bolovi u nogama ipak traže pregled pedijatra:

-   Ako su bolovi izuzetno jaki i dugotrajni, a naročito ako nema boljitka posle terapije analgetikom treba potražiti (bez panike) pomoć pedijatra.

-   Ako se dete žali na uporan bol u samo jednoj nozi

-   Ukoliko se pojavi crvenilio, otok na bolnom mestu ili ograničenost pokreta

-   Ako se pojavi povišena temperatura, ili se dete žali na malaksalost

Sve ovo ukazuje da se NE radi o bolovima rasta, već da je u pitanju neki drugi uzrok bolova.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Poštovani!Ja imam sina od 3,5 godine,posle rodjenja dobio je virusni meningitis i bio je na liječenju 2 sedmice…sve je prošlo dobro i bez posljedica..ali kada je imao oko godinu dana počeo se žaliti na lijevu petnu kost..ja sam ga vodila ortopedu,išli smo na Rengen,ultrazvuk..ali ništa nije pokazalo stim da ja primjetim kao da je natekla sa unutrašnje strane blagi otok..on sad ima već 3,5 godine i bol prestane pa se opet pojavi..zanima me vaše mišljenje stim da djete nema nikakve druge simptome osim bola..hvala lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
 2. Postovani ja imam decaka od 2 god i 10 meseci i zadnjih par dana smo jako zabrinuti zato sto je poceo da se grci i uglavnom to radi tako sto prebaci nogu jednu preko druge i onda savija stopala i napinje se.to traje oko minut i jako ga sve to izmori,oznoji se.bude svako vece nekoliko tih napada grcenja.posle tog grcenja on nastaclja sa,skakanjima po jrevetu i sve je normalno.inace jako je hiperakrivan i po ceo dan se igra a to se uglavnom desava u vecernjim satima pre spavanja.inace spava dobro i ne budi se nocu.problem je sto on jos ne prica pa ne moze da nam kaze sta ga boli.molim vas za savet i hvala vam unapred.

  Odgovori na komentar
 3. Milica Culibrk 21.06.2017 u 15:13

  Imam cerku od 14 godina i nju vec duze vreme bole kolena prilikom cucanja ili saginjanja i bole je ligamenti prilkom skakanja i trcanja. Molim vas za savet sta treba uraditi i o cemu je rec. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav! Ako mi moze neko bar malo pomoci…Imamo cerkicu koja ima 3 godine pre nekih 3 nedelje se pojavio otok na kolenu (desnom kolenu) koji nikako da prdje mislili smo da je uganoce…posto je mala hiperaktivna max.Dete hoda,skace,nema bolova..uputili smo se lekaru gde su odmah uradili Skener i MRT (Magnetna rezonanca) mala nema upalu,temperaturu,krv sve uredu,koske normalne,da bi na kraju nakon nedelju dana agonije rekli da je reuma..Za ne poverovati dete i reuma.Da li su joj terapiju Brufen tecni 4% (3×3) i prepisali su joj masaze.Juce smo primetili da joj i desna Ruka kao malo otekla isti problem kao i desno koleno sad smo bas u agoniji nzm vise sta da radiomo i gde da idemo.

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje sa se radi o dečjem reumatizmu! Zato je važno da Vaše dete leči i prati reumatolog koji se bavi decom. To je pravi put da se detetu pomogne i MOŽE da se ovo leči.

   Odgovori na komentar
 5. Lzar Pavlovic 12.08.2017 u 22:16

  Ja imam 12 godina.Moj bolovi su se javili kada sam imao 10 godina.Bole me obe noge i to veoma.Doktor kaze da moram da mirujem 6 meseci.To je zaista tesko,ja sa 12 godina nosim broj patika 42 i visok sam 1 metar i 65 centimetra.Samo se nadam da nece biti nekome glupo sto ovo pise dete od 12 godina, ali ja sam ovo morao molim vas da me razumene hvala

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.