Bolovi rasta

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

bol u nogama

 • Kako prepoznati bolove rasta?

Deca se žale na bolove tipa grčeva u mišićima nogu. UVEK se žale na bolove u obe noge, i to obično u butinama (najčešče sa prednje strane) ili listovima (obično pozadi), ali ponekad i iza kolena (ali ne i sa prednje ili bočne strane kolenog zgloba). Bolovi NISU praćeni drugim simptomima (povišena temperatura, ograničena pokretljivost zglobova, crvenilo, otok…), a kad bolovi prođu dete se ponaša potpuno uobičajeno – kao da se ništa nije desilo.

Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece, ali je tipično da se mogu povremeno javljati mesecima, a ponekad i duže.

 • Kada se obično javljaju u toku dana?

Obično predveče ili u snu. Noću je inače prag bola niži, pa nije čudno da se bolovi rasta kod većine dece baš tada javljaju.

Veoma retko se javljaju u prepodnevnim satima i tokom dana. Zanimljivo je da (posle noćne epizode bola) kad se dete probudi, biva veselo i raspoloženo, a ponekad se ne seća bolne epizode.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Lako!

Lekar već na osnovu priče sa roditeljima (anamneza) i jednostavnog pregleda postavlja dijagnozu. Pošto NEMA promena na nogama (nema otoka, crvenila, bolnih pokreta…) nisu potrebna dodatna ispitivanja.

 • Kako se leče bolovi rasta?

Kod većine dece nije potrebna terapija!

Ipak, ima dece koja imaju baš jake bolove i tada ima smisla da im se da analgetike –  ibuprofen ili paracetamol u odgovarajućoj dozi. Lagana masaža ili tople obloge nekada mogu pomoći umesto analgetika.

 • Kada je potreban pregled lekara?

Pravi (tipični) bolovi rasta NE zahtevaju hitan lekarski pregled, pa NEMA potrebe da se trči kod doktora!

Evo situacija kad bolovi u nogama ipak traže pregled pedijatra:

-   Ako su bolovi izuzetno jaki i dugotrajni, a naročito ako nema boljitka posle terapije analgetikom treba potražiti (bez panike) pomoć pedijatra.

-   Ako se dete žali na uporan bol u samo jednoj nozi

-   Ukoliko se pojavi crvenilio, otok na bolnom mestu ili ograničenost pokreta

-   Ako se pojavi povišena temperatura, ili se dete žali na malaksalost

Sve ovo ukazuje da se NE radi o bolovima rasta, već da je u pitanju neki drugi uzrok bolova.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Daliborka Kmezic 03.03.2017 u 15:17

  Postovani!Moj sin ima 4 godine,imao je dve infekcije u poslednjih 15 dana,resporatornu sa visokomntemparaturom 40 ,nakon toga stomacnu ,dijareja i povracanje!Oba puta kada je imao temparaturu zalio se na bolove u nogama ,iznad skocnih zglobova,rekla bih potkoljenicni deo!Kada su prosle infekcije prosli su bolovi!Nije bilo otoka i crvenila!Da li treba uraditi neke dodatne analize?Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani moj sin ima 4 i po godina povremeno se posle vece aktivnosti zali na bol u nozi nekad desna nekad leva tu iza kolena nema otoka crvenila ili temperature ali se desava i ujutru da ga boli pa nakon pola sata nekad i krace prodje.javlja se na 5,6 meseci a pocelo je pre god dana.da li je to bol rasta ili?hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Moja cerkica ima 3,5 godine,ima 20kg i 112cm,nosi cipelice 28.U odnosu na vrsnjake iz vrtica ona je bas,bas visoka devojcica.Od pre 3-4 meseca probudi se nocu placuci,zaleci se na bol u nogama.Apsolutno nista nema neuobicajeno,nikakvog otoka,crvenila,osim po neke modrice.Tad je izmasiram,jer se ponasa kao da ima grceve,ujutru se niceg i ne seca.Ponovo je pitam boli li je noga,ona odgovara da je nista ne boli.To se mozda do sada desilo 3-4 puta i ne mogu povezati ni sa kakvom vanrednom aktivnoscu u toku dana.Jos se nismo pozalili pedijatru,pa je moje pitanje imam li razloga da je vodim?Inace,nasa lekarka nam je do sad prepisala 2 antibiotika i nikad nas ne leci dok ne odradimo ks.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,desava se da moja djevojcica od 16mjesecic pocne da sepa-hramlje na jednoj nozi. Lijevoj. To je pocelo da se desava prije mjesec dana. Ne svaki dan vec jednom nedeljno i ne cijeli dan vec po nekoliko sati. Uglavnom ujutro. Nalazi uredni. Kreatinin malo nizi 35. Snimak kukova uredan. Da napomenem imala je upalu grla i uva. Pila 10dana pancef antibiotik. Posle toga se cijepila sa revakcinom hepatitis. Sta nam je dalje ciniti? Vase misljenje. Zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.