Bolovi rasta

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

bol u nogama

 • Kako prepoznati bolove rasta?

Deca se žale na bolove tipa grčeva u mišićima nogu. UVEK se žale na bolove u obe noge, i to obično u butinama (najčešče sa prednje strane) ili listovima (obično pozadi), ali ponekad i iza kolena (ali ne i sa prednje ili bočne strane kolenog zgloba). Bolovi NISU praćeni drugim simptomima (povišena temperatura, ograničena pokretljivost zglobova, crvenilo, otok…), a kad bolovi prođu dete se ponaša potpuno uobičajeno – kao da se ništa nije desilo.

Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece, ali je tipično da se mogu povremeno javljati mesecima, a ponekad i duže.

 • Kada se obično javljaju u toku dana?

Obično predveče ili u snu. Noću je inače prag bola niži, pa nije čudno da se bolovi rasta kod većine dece baš tada javljaju.

Veoma retko se javljaju u prepodnevnim satima i tokom dana. Zanimljivo je da (posle noćne epizode bola) kad se dete probudi, biva veselo i raspoloženo, a ponekad se ne seća bolne epizode.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Lako!

Lekar već na osnovu priče sa roditeljima (anamneza) i jednostavnog pregleda postavlja dijagnozu. Pošto NEMA promena na nogama (nema otoka, crvenila, bolnih pokreta…) nisu potrebna dodatna ispitivanja.

 • Kako se leče bolovi rasta?

Kod većine dece nije potrebna terapija!

Ipak, ima dece koja imaju baš jake bolove i tada ima smisla da im se da analgetike –  ibuprofen ili paracetamol u odgovarajućoj dozi. Lagana masaža ili tople obloge nekada mogu pomoći umesto analgetika.

 • Kada je potreban pregled lekara?

Pravi (tipični) bolovi rasta NE zahtevaju hitan lekarski pregled, pa NEMA potrebe da se trči kod doktora!

Evo situacija kad bolovi u nogama ipak traže pregled pedijatra:

-   Ako su bolovi izuzetno jaki i dugotrajni, a naročito ako nema boljitka posle terapije analgetikom treba potražiti (bez panike) pomoć pedijatra.

-   Ako se dete žali na uporan bol u samo jednoj nozi

-   Ukoliko se pojavi crvenilio, otok na bolnom mestu ili ograničenost pokreta

-   Ako se pojavi povišena temperatura, ili se dete žali na malaksalost

Sve ovo ukazuje da se NE radi o bolovima rasta, već da je u pitanju neki drugi uzrok bolova.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Podgoricanka 14.04.2018 u 05:51

  Dijete ima 8 godina zadnja 2 mjeseca ima glavobolju i bol u misicima pracena mucninom u 40 % slucajeva. Radnje eeg u budnom stanju i u toku spavanja nLaz eeg pokazuje krize svijesti. Dijete nikad nije izgubilo svijest. Nalaz magnetne rezonance uredan. I dalje imamo bol u misicima al sve jaci toliko da nemoze dijete da se osloni i da hoda, kome se dalje obratiti jer neurolog joj nije dao nikakvu terapiju osim kontrole za 4 mjeseca sa snimkom eeg ?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moje dete ima 14 godina i aktivno se bavi fudbalom.Zadnjih nekoliko dana zali se na bol sa donje strane stopala posebno kada zgazi na nesto.Pre dve godine je dobio jaci udarac u zglob te noge i ponekad kada jace sutne loptu kaze da ga zaboli.Da li to ima veze jedno sa drugim.Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, moja ćerka ima 9 godina, žali se na bol u donjem delu leđa ( uvek na istom mestu, ukazuje tačno na kičmenom delu) javlja se pri savijanju, trčanju ali i pre spavanja i ujutru.
  Isti smo Problem imali pre skoro godinu dana kada su urađeni ortopedski pregled, analize i magnetna rezonansa koje nisu ukazale ninakakav problem. Trajalo je skoro 2 meseca i prestalo da boli. Ona je sve vreme vrlo aktvina igra Balet i Tenis. Sada nam je Pedijatar prepisao nurofen 3x na dan za 7 dana. Htela bih da znam šta vi mislite, šta to može da bude? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 4. Gordana Jovanovic 26.06.2018 u 17:23

  Tema je jako aktuelna jer i ja imam unuka koji je ima skoro deset godina ivise od sest meseci ima bolove u jednoj nozi tacno u predelu femura. On zivi u Briselu i uragene su mu mr i ct i obicne rentgen snimke i sumnja se na osteid osteom ali nije utvrgena ista dijagnoza kod nekoliko ortopeda pedijatra. On ima neke kratke nocne bolove ali ujutro je sve normalno. Buduci da je mali bio pacijent Dr. Vukomanovica do 2o13 god. kad je njegov otac radio u delegaciji EU u Beogradu, Adrijano Martins, molila bih doktora dami preporuci neki njegov kolega na Banjici koji se bavi ovom problematikom za savetili da mu posaljemo nalaze MR, Ct koji su u digitalnoj formi.Ja imam veliko poverenje u lekare u Beogradu.
  Puno zahvalna

  Odgovori na komentar
  • To se naprosto NE može obaviti bez pregleda deteta! Ortoped koji je pregledao pacijenta tumači nalaze magnetne rezonance i to je jedini ispravan put procene ove situacije.

   Odgovori na komentar
Strana 22 od 22<<<1819202122