Bol u grlu bez povišene temperature

Kod jednog broja dece, naročito školskog uzrasta, se može javiti jak bol u grlu koji nije praćen povišenom telesnom temperaturom. Obično se deca probude sa suvim, bolnim grlom i brzo traže “nešto da se uradi”.
O čemu se radi – hajde da vidimo!

bol-u-grlu-bez-povisene-temperature-299.jpg

DA LI LEČITI ILI ČEKATI?

Zašto se javlja “jutarnje bolno grlo”?

Grlo je “na udaru” različitih mikroorganizama, pre svih virusa i bakterija. Zato ne treba da čudi što mnogo dece “boluje” od grla. Tokom grejne sezone je suv vazduh u spavaćim sobama, pa ako se ne stave “ovlaživači” na radijatore (ili druga grejna tela) jutarnja suvoća usta i grla je neprijatna i bez infekcije.

Ipak, ovde je bol toliko jak da se sigurno radi o infektivnom procesu. Tu postoje dve varijante ili je početak bakterijske infekcije ili je “u pitanju” virus.

Da li treba odmah dati antibiotik?

Naravno da ne!

Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ima mnogo virusa koji “grickaju” grlo i prave veoma bolno zapaljenje. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom (poljupcem, na primer).

Kada dete pregleda pedijatar, vidi se “ranjeno grlo” koje je crveno, ali bez gnojnih “čepova”.

A bris grla? 

To je najbolji način da se utvrdi ima li bakterija u grlu koje treba lečiti.

Bris je jednostavna i jeftina dijagnostička metoda koja se može uraditi u velikom broju laboratorija, čak i bez odlaska u zdravstvenu ustanovu. Posle 24-sata i “prvog čitanja” se već može znati da li “raste” neka od patogenih bakterija koju treba “tući” antibiotikom.

Može li bez brisa?

Može!

Ako dete nema visoku temperaturu, dobrog je raspoloženja i ne žali se na druge tegobe, nema potrebe da se žuri sa brisom grla. Ako se radi o “standardnim” virusnim upalama grla dete će već za dan – dva biti bolje, bol će se smanjivati i proći, pa bris nije neophodan!

Treba li dati neki lek protiv bolova?

Treba, tu je paracetamol ili ibuprofen koji efikasno smanjuju bol u grlu. Pogrešno je misliti da će ovi lekovi prikriti pojavu temperature koja može biti znak streptokokne angine. Kada se radi o početku gnojne angine temperatura će se “probiti” i pored lekova za bolove. Tada će i bol biti sve jači, i pored terapije, pa će dete brzo stići na pregled.

A biljni preparati?

Ima mnogo preparata (tableta, rastvora, dražeja, “sprejeva”) koji sadrže biljne ekstrakte – ublaživače bola, ali i zapaljenja. To nisu antibiotici, ali su korisni kao pomoćno sredstvo za ublažavanje tegoba. Oni oblažu bolnu sluznicu grla, smanjuju neprijatan osećaj, ali deluju i kao brojni “antiseptici” i tako smanjuju mogućnost dodatne (sekundarne) infekcije grla.

Jedino ograničenje je eventualna alergija na neki od sastojaka preparata, ali se to srećom retko dešava.

Kada treba pregledati dete?

Ako se bol u grlu ne smanjuje i pored primene analgetika treba potražiti pomoć lekara, čak iako nema povišene temperature. Zato, ako posle 24 sata od pojave tegoba bolovi pojačavaju (iako dete uzma lekove protiv bolova) treba se posavetovati sa pedijatrom. Pregled ne treba odlagati ako je bol u grlu praćen otokom limfnih “žlezda” na vratu

Ima bolesti grla koje se pregledom mogu “namirisati” već na samom početku. Na primer, početak infektivne mononukleoze, kod jednog broja dece, može “ići” i bez visoke temperature, a pregledom grla se može posumnjati na ovo oboljenje. Naravno, nije svaki “produženi” bol u grlu mononukleoza, ali će pedijatar lako postaviti dijagnozu i brzo pomoći detetu.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. gledam vas clanak posto midete od 22godine malo malopa je ucestalo da je bole grlo pa sam procitala vas clanak nadam se da cejoj biti od koristi ali ipak cemo otici kod lekara

 2. Postovani doktore,
  dete od 3god. vec dva dana ima temperaturu 39,2. Posle prvog dana, grlo se zacrvenelo. Temperatura skace na svaka 4 sata. Kad temp poraste, dete se zali da ga boli stomak. Pedijatar u dz je konstatovao crveno grlo bez gnoj i rekao da probamo bez antibiotika. Prepisao je homeopatski lek Tonsilotren (koji sadrži zivu 2 jodid). Da potrazim misljenje drugog pedijatra? Hvala vam i srecni praznici.

  • Skoro sigurno se radi o VIRUSNOJ ospi!

   Ako je i lice bebe “rumeno” to je bolest koja se zove erythema infectiosum, ne reaguje na bilo koju terapiju, ali prolazi za 7 do 10 dana i NE ostavlja posledice kod ogromne većine dece.

 3. Postovani doktore, imam devojcicu od 13 meseci, sa 9 meseci dobila je gusenje, doktori su konstatovali bronholitis. U narednih mesec dana imala je jos dva puta gusenje, davali su joj urbazon injekcije cak i na 6h, inhalacije na pola sata. Do sada je primila najmanje 20 urbazona. Zanima me da li tolika kolicina urbazona moze da ostavi neke posledice. Pre par dana je opet dobila manje gusenje ali smo prosli samo sa par sirupa i bilo je sve ok dva dana. A sada sam primetila da je boli grlo, da li mogu nekako da joj pomognem ili ipak da je vodim kod pedijatra? Hvala vam puno i srecni praznici

  • Ako beba nema visoku temperaturu, dobro je raspoložena i lepo jede – nema razloga za odlazak lekaru.
   Kod ogromne većine dece se može dati inhalacija Pulmicortom umesto injekcija Urbasona , naročito kad se počne na vreme sa terapijom.

 4. Poštovani,
  Imam djevojčicu od 2,5god. Prije 20 dana je konstatovana gnjojna angina. Nije imala temperaturu , jede malo manje ali jede, dobrog je opšteg stanja , igra se i vesela je, nema limfni čvorića i pluća su bila čista, na licu se pojavio ekcem a sve je počelo sa konjuktivitisom. Konjuktivitis smo izliječili ali krajnici su i dalje upaljeni. Nakon pregleda doktorica joj je propisala penciline ali pošto se nije mogla opustiti i nisu joj mogli dati boce propisali su Ospen 10 dana . Međutim krajnici su i dalje veliki sa dosta neravnina i bijelih naslaga. Nije rađen bris pa ne znam da li još sa njim da pokušam. Počinjem se brinuti jer počinje ružno kašljati.

  • Sve ukazuje da se ipak radi o produženoj VIRUSNOJ angini! Bris treba uraditi PRE početka antibiotskw terapije.

   Završite (po planu) terapiju Ospenom, pa da se prati kako će se ovo razvijati.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*