Bol u grlu bez povišene temperature

Kod jednog broja dece, naročito školskog uzrasta, se može javiti jak bol u grlu koji nije praćen povišenom telesnom temperaturom. Obično se deca probude sa suvim, bolnim grlom i brzo traže “nešto da se uradi”. O čemu se radi – hajde da vidimo!

bol u grlu

DA LI LEČITI ILI ČEKATI?

Zašto se javlja “jutarnje bolno grlo”?

Grlo je “na udaru” različitih mikroorganizama, pre svih virusa i bakterija. Zato ne treba da čudi što mnogo dece “boluje” od grla. Tokom grejne sezone je suv vazduh u spavaćim sobama, pa ako se ne stave “ovlaživači” na radijatore (ili druga grejna tela) jutarnja suvoća usta i grla je neprijatna i bez infekcije.

Ipak, ovde je bol toliko jak da se sigurno radi o infektivnom procesu. Tu postoje dve varijante ili je početak bakterijske infekcije ili je “u pitanju” virus.

Da li treba odmah dati antibiotik?

Naravno da ne!

Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ima mnogo virusa koji “grickaju” grlo i prave veoma bolno zapaljenje. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom (poljupcem, na primer).

Kada dete pregleda pedijatar, vidi se “ranjeno grlo” koje je crveno, ali bez gnojnih “čepova”.

A bris grla? 

To je najbolji način da se utvrdi ima li bakterija u grlu koje treba lečiti.

Bris je jednostavna i jeftina dijagnostička metoda koja se može uraditi u velikom broju laboratorija, čak i bez odlaska u zdravstvenu ustanovu. Posle 24-sata i “prvog čitanja” se već može znati da li “raste” neka od patogenih bakterija koju treba “tući” antibiotikom.

Može li bez brisa?

Može!

Ako dete nema visoku temperaturu, dobrog je raspoloženja i ne žali se na druge tegobe, nema potrebe da se žuri sa brisom grla. Ako se radi o “standardnim” virusnim upalama grla dete će već za dan – dva biti bolje, bol će se smanjivati i proći, pa bris nije neophodan!

Pin It


Komentari

 1. Ljiljana anic 01.05.2017 u 18:48

  Moja curica ima vec dva tjedna bol u grlu temperature nema popila antibiotik opet boli pije sirup za alergiju i nista molim vas da mi date savjet

  Odgovori na komentar
  • BRIS grla.treba da se uradi PRE davanja antibiotika, pa da se utcvrdi UZROK!

   Ako je bris negativan – BESMISLENO je davati antibiotik – to je onda skoro sigurno virusna infekcija, a ona se NE leči antibiotikom – to dete mora samo da pobedi.

   Odgovori na komentar
 2. Poštovani,moje dete je juče dobilo osip po nekim delovima tela,grudi,malo ramena,na unutrašnjim prevojima nogu,i malo po stomaku,žalila se da je svrbi i odvela sam je kod pedijatra.Pregledala je i videla da joj je crveno grlo,ona nije imala temperaturu,normalno se ponašala čak se nije ni žalila na bol u grlu.Dr.je prepisala hemomicin, jer sumnja na sarlah iako mi nije dala da joj vadim bris grla.Moje pitanje je kako je ona sigurna da je u pitanju bakterijska INF.a ne virusna i da li je to stvarno sarlah?Da li da čekam kontrolu koja je zakazana za utorak ili sutra opet da je vodim,dala sam joj antibiotik,ona i dalje normalno funkcioniše sem tog osipa koji je i dalje prisutan i koji je svrbi?

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.