Bakterijske crevne infekcije

Svedoci smo da se (nažalost) često javljaju “miniepidemije” koje izazivaju bakterije iz porodice Salmonela, ali je mnogo drugih potencijalnih bakterijskih uzročnika infekcija creva (Escherichia, Capmpylobacter, Shigella…).

Foto: Flickr

Nećemo ih pojedinačno obrađivati, iako imaju specifičnosti, već sledi opšta priča o bakterijskim infekcijama  creva kod dece.

 • Kakva je veza poplava i crevnih bakterijskih infekcija

Poplave su ostavile pustoš u mnogim mestima, a jedan od najopasnijih problema su izlivanja fekalnih materija koje se mešaju sa vodom koja je stigla iz reka. Kanalizacione cevi su oštećene u poplavama, kolektori razvaljeni pa je put fekalijama otvoren. Zato je ta voda PREPUNA crevnih bakterija (ali i virusa, a neretko i parazita) i zaraze su zaista moguće.

 • Kako izbeći infekcije crevnim bakterijama u poplavljenim područjima

Zato je važno APSOLUTNO izbegavati kontakt sa zagađenom vodom, ali i SVE namirnice koje rastu na poplavljenom području, ili su došle u kontakt sa poplavljenom vodom se MORAJU uništiti jer nisu za upotrebu, pa čak ni za ishranu životinja!

Poštovanje naloženih higijenskih mera (od strane odgovornih državnih organa) je neophodno da bi se izbegle potencijalno opasne epidemije.

 • Kako se još mogu “zaraditi” crevne bakterije

Infekcije crevnim bakterijama se dešavaju i kad nema elementarnih nepogoda!

One se, nažalost, mogu naći u svim vrstama hrane – mesu i mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim proizvodima, ali na voću i povrću. Kada se ne poštuju striktni higijenski principi pripreme i distribucije hrane u kolektivnima – eto infekcija!  Zato smo svedoci povremenih epidemija crevnih bakterijskih infekcija po vrtićima i školama – velika je sramota da se to dešava u 21. veku!

Dete se može zaraziti crevnim bakterijama i prljavim rukama, ali i direktno od bolesnog deteta. Zagađena voda (važi i za vodu koja NEMA veze sa poplavama), pogotovo bunarska, ili iz neproverenih izvora, može biti uzrok veoma teških proliva. Nisu retke manje epidemije, ali se one češće javljaju u prigradskim i nehigijenskim naseljima.

 • Zašto su crevne bakterije opasne za decu

Zato što mogu izazvati veoma opasne crevne infekcije!

Crevne bakterije oštećuju creva na više načina, direktnim razaranjem crevne sluznice, ali mogu stvarati toksine (veoma štetne materije) koji brzo oštećuju creva.

 • Kako posumnjati da dete ima bakterijsku infekciju creva

Proliv (dijareja) je osnovni pokazatelj infekcije creva. Naravno, može se javiti i povraćanje, a neretko i povišena telesna temperatura.

Kada su bakterije uzrok proliva, deca obično imaju veoma česte, prolivaste – vodenaste stolice, veoma neprijatnog mirisa, koje nekada mogu imati i tragove sveže krvi.

Ako je dete mlađeg uzrasta skoro uvek se javlja i visoka temperatura, veoma loš apetit, muka i ponavljano povraćanje. Kod beba i male dece se češće javljaju tragovi krvi u stolici.

Veća deca mogu proći i bez visoke temperature problema, ali se mogu javiti neprijatni bolovi u trbuhu.

Ono što se izuzetno često javlja, bez obzira na uzrast, deca su neraspoložena, gube svakodnevnu živost, a apetita praktično nema.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Posle pregleda pedijatar brzo posumnja na bakterijsku infekciju creva, pa se uradi mikrobiološki pregled stolice – koprokultura. Tako se otkrije tačan uzrok infekcije, pa je i plan lečenja jasniji.

Kod dece koja imaju veoma visoku temperaturu se obično uradi i krvna slika, kao i parametri koji pokazuju stepen infekcije (CRP).

Pin It


Komentari

 1. Ovim putem želim da pohvalim i preporučim svima probiotik “Probio kid imuno – Ivančić i sinovi” jer stvarno deluje!
  Naime, išli smo na letovanje u Čanj i pošto sam znala da Crna Gora ima problem sa stomačnim infekcijama, deci ( 5 i 2.5. god ) sam tri nedelje pred put svaki dan davala po jednu kesicu probio kid imuno, a i tamo su nastavili da piju.Iako je masovno vladala epidemija stomačnih problema kod dece, stariji sin je samo jedno veče povratio i imao proliv, a posle sve normalno, dok mlađi sin nije imao nikakvih problema. Ja verujem da je ovo ovako dobro prošlo zbog tog probiotika tako da ga toplo preporučujem svim roditeljima kao pripremu za letovanje (a posebno za Crnu Goru)
  Pozdrav!

  Odgovori na komentar
 2. Imam bebu od 3 meseca, već duže vreme se borimo protiv rotavirusa, dugo ima infekciju, toliko dugo da je došlo do konvulzija i zbog toga smo bili na instututu za majku i dete Vukan Čupić, tamo su počeli terapiju fenobarbitonom, jer nisu mogli da pronađu razlog konvulzijama, sve dok nisu pronašli rotavirus u stolici, sada terapiju moramo da ispoštujemo. Pije probiotske kapi BioGaia i Bio Waya LGG, do nedelje je imao dijareju i druga stolica u nedelju je bila uredna, ali evo već treći dan ne kaki, ima puno gasove, boli ga stomak svaki put kad ispušta gasove i imaju vrlo neprijatan miris, prirodno se hrani (dojim ga), i više zaista ne znam kako da mu pomognem, da mu olakšam. Molila bih sve roditelje koji su imali sličan problem da mi kažu svoja iskustva, koliko dugo je trebalo da vam dete ozdravi, da li postoji nešto što mu je pomoglo osim probiotskih kapi, koje savete imate za to? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Imam trogodisnjeg decaka kome je u februaru otkrivena ‘blaga’ alegrija na proteine kravljeg mleka. Proslog meseca je alergolog rekao da je vise nema ( kako je video, ne znam) i da mozemo da mu dajemo sve mlecne proizode. I evo, jede sve vec mesec dana i vise i nema osipa po telu, koji nas je i odveo alergologu. Ali sam primetila pre 3,4 dana, jednu penusavu, zutu stolicu, tj. nosa je bila puna pene, veceras malo manje ali opet je ima i nekako je kiselog mirisa. Ima li razloga za brigu? Da li je mozda neki virus ili alergije jos uvek ima??? Da napomenem da nema nikakve simptome, bolove u stomaku i sl. Lepo jede, pije, spava, veselo dete. Izvinite na opsirnosti i unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Zdravo
  djeca su dosla sa Filipina, krenuli su 11 u datumu a vec 13 su imali visoku temeperaturu do 39.4 dan poslije toga poceli su proljevi sa kapljicama krvi . Temperatura je nestala ali i dalje je sve praceno proljevom., cak i bolovi u stomaku kod maloga. Inace testirani su
  na sve i jos se nije pronasao problem .inace mali od zenine sestre dozivio je konvulziu te su ga u bolnici ljecili antibioticima , pronasli su mu amebe.. mali je ok sada , ali problem je sada nastao kod moje djece, dali je netko imao slican slucaj , dali se moze pomoci

  Odgovori na komentar
 5. Zdravo.
  Radili smo bebi od 5 ipo mjeseci, zbog sumnje na alergiju na proteine kravljeg mlijeka, nalaze: Ige nalaz koji je 11 ( a normalno je od 0-13) i fekalni kalprotektin je 714 ( a normalno je do 50).
  Sta bi moglo biti? i koliko je ozbiljno?
  S obzirom da djecak normalno napreduje ( rodjen sa 3 200 kg, a sada ima 7kg) na ADC mlijeku je, nema temperature, niti neke druge tegobe. Stolica je normalne koegzistencije, ali je tamno zelena i bas smrdljiva.

  Odgovori na komentar
 6. Sin Maksim je u utorak ( pre 3 dana) dobio temperaturu 37,6 uz jedno povracanje i konstantan proliv i bolove u stomaku . U srijedu crp bio 73 , u cetvrtak 49 dok je danas 20 . Ostali parametri nalaza krvne slike su normalni.Dobili smo u srijedu od pedijatra da pijemo ampicilin bez rezultata nalaza stolice . S obzirom na pad crpa i formiranu stolicu nismo poceli davati ampicilin . Dijete je zainteresovano za igru i vise se ne zali na bolove . Zanima me da li treba ipak da damo ampicilin pre nego sto stignu rezultati analize stolice?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani, beba od 20 meseci je pre 13 dana imala kontakt sa detetom od 11 godina koje je tada imalo proliv. Dan kasnije je imala 4-5 stolica, a jos jedan dan kasnije ukupno 9. U tom danu smo je odveli kod pedijatra koji je rekao probiodrops da joj dajemo. Ja sam joj u medjuvremenu tri vezana dana umesto toga dala probiotik forte, nakon cega su se stolice svele na 2, najvise 3 dnevno. Posle toga sam nastavila sa probiodrops. Kako je stolica i nakon 7 dana bila cesta i neprijatnog mirisa, u sredu sam odnela uzorak na rota i adeno virus (po uputu pedijatra je sve radjeno) i to je negativno, ali danas je stigao drugi nalaz, gljivica nema, ima salmonelu. Apetit je sve vreme ocuvan, jede inace “zdravo”, tako da je redukcija bila da ne jede sveze voce i povrce, ostalo sve isto i da pije mleko bez laktoze. Da li ima potrebe za antibiotikom? Da li je moguce da je dobila salmonelu od zarazenog deteta s kojim je bila, jer u kolektiv ne ide i hrana koju jede je uvek oprana i termicki obradjena?

  Odgovori na komentar
  • NEMA potrebe za antibiotikom! U ovoj situaciji antibiotok ODMAŽE, a NE pomaže, jer se pokazalo da davanje antibiotika PRODUŽAVA kliconoštvo!

   Tesko je utvrditi put zaraze, ali je moguće (ali se to NE može sigurno znati) direktan kontakt sa pomenutim detetom, ali i neka namirnica…a to je manje verovatno.

   Svakako je probiotik ovde najvažniji, a treba ga davati 3 do 4 nedelje POSLE normalizacije stolice.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.