Bakterijske crevne infekcije

Svedoci smo da se (nažalost) često javljaju “miniepidemije” koje izazivaju bakterije iz porodice Salmonela, ali je mnogo drugih potencijalnih bakterijskih uzročnika infekcija creva (Escherichia, Capmpylobacter, Shigella…).

Foto: Flickr

Nećemo ih pojedinačno obrađivati, iako imaju specifičnosti, već sledi opšta priča o bakterijskim infekcijama  creva kod dece.

 • Kakva je veza poplava i crevnih bakterijskih infekcija

Poplave su ostavile pustoš u mnogim mestima, a jedan od najopasnijih problema su izlivanja fekalnih materija koje se mešaju sa vodom koja je stigla iz reka. Kanalizacione cevi su oštećene u poplavama, kolektori razvaljeni pa je put fekalijama otvoren. Zato je ta voda PREPUNA crevnih bakterija (ali i virusa, a neretko i parazita) i zaraze su zaista moguće.

 • Kako izbeći infekcije crevnim bakterijama u poplavljenim područjima

Zato je važno APSOLUTNO izbegavati kontakt sa zagađenom vodom, ali i SVE namirnice koje rastu na poplavljenom području, ili su došle u kontakt sa poplavljenom vodom se MORAJU uništiti jer nisu za upotrebu, pa čak ni za ishranu životinja!

Poštovanje naloženih higijenskih mera (od strane odgovornih državnih organa) je neophodno da bi se izbegle potencijalno opasne epidemije.

 • Kako se još mogu “zaraditi” crevne bakterije

Infekcije crevnim bakterijama se dešavaju i kad nema elementarnih nepogoda!

One se, nažalost, mogu naći u svim vrstama hrane – mesu i mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim proizvodima, ali na voću i povrću. Kada se ne poštuju striktni higijenski principi pripreme i distribucije hrane u kolektivnima – eto infekcija!  Zato smo svedoci povremenih epidemija crevnih bakterijskih infekcija po vrtićima i školama – velika je sramota da se to dešava u 21. veku!

Dete se može zaraziti crevnim bakterijama i prljavim rukama, ali i direktno od bolesnog deteta. Zagađena voda (važi i za vodu koja NEMA veze sa poplavama), pogotovo bunarska, ili iz neproverenih izvora, može biti uzrok veoma teških proliva. Nisu retke manje epidemije, ali se one češće javljaju u prigradskim i nehigijenskim naseljima.

 • Zašto su crevne bakterije opasne za decu

Zato što mogu izazvati veoma opasne crevne infekcije!

Crevne bakterije oštećuju creva na više načina, direktnim razaranjem crevne sluznice, ali mogu stvarati toksine (veoma štetne materije) koji brzo oštećuju creva.

 • Kako posumnjati da dete ima bakterijsku infekciju creva

Proliv (dijareja) je osnovni pokazatelj infekcije creva. Naravno, može se javiti i povraćanje, a neretko i povišena telesna temperatura.

Kada su bakterije uzrok proliva, deca obično imaju veoma česte, prolivaste – vodenaste stolice, veoma neprijatnog mirisa, koje nekada mogu imati i tragove sveže krvi.

Ako je dete mlađeg uzrasta skoro uvek se javlja i visoka temperatura, veoma loš apetit, muka i ponavljano povraćanje. Kod beba i male dece se češće javljaju tragovi krvi u stolici.

Veća deca mogu proći i bez visoke temperature problema, ali se mogu javiti neprijatni bolovi u trbuhu.

Ono što se izuzetno često javlja, bez obzira na uzrast, deca su neraspoložena, gube svakodnevnu živost, a apetita praktično nema.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Posle pregleda pedijatar brzo posumnja na bakterijsku infekciju creva, pa se uradi mikrobiološki pregled stolice – koprokultura. Tako se otkrije tačan uzrok infekcije, pa je i plan lečenja jasniji.

Kod dece koja imaju veoma visoku temperaturu se obično uradi i krvna slika, kao i parametri koji pokazuju stepen infekcije (CRP).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,
  Molim Vas za savet dok analize ne odnesem kod lekara.
  Upravo sam dobila rezultat koprokulture ( radjeno je za dete od 17 meseci)
  Izolovana je Salmonela Entereditis
  Izolovana je Candidaspp. (znatan broj).
  Inace dete nema dijareju, a anazlizu sam radila jer smo bili u Egiptu i tamo je imala stomacni virus.( visoka temperatura, dijareja. Od lekova njihov probiotik, antbiotik i infuzija. Sve ovo je bilo pre mesec dana.)
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Kad je stolica normalna – ovo NIJE za brigu i NE treba davati antibiotik…jiš par nedelja probiotika i da se prati.

 2. Natasa says:

  Postovani,

  Molim Vas za savet ..Dete je bilo kod lekara sa simptomima: povracanje, temperatura 37, 8 ( samo 1 dan , koliko je i povracanje trajalo ), bol u stomaku i mucnina ( 3 dana ), jaka glavobolja , u periodu od 2 dana- stolica 1, mokrenje ucestalo..lekar nije uradio analizu stolice, urina , krvi, nego je merenjem krvnog pritiska utvrdio ” virusnu infekciju stomaka “.Dete je prestalo da povraca, prestali su svi bolovi ali je jos na rezimu umerene ishrane ( 4.dan )
  Da li smatrate da je potrebno uraditi , pole svega, adekvatnu analizu i detaljniji pregled ?

  * Napomena : detetova stolica nije bila proljev ali je bila redjeg malo redjeg sastava .Od 3.Dana je cvrstog.

  Unapred zahvalna
  Natasa

 3. Zdenka says:

  Postovani, decak star dve godine, us gasove prvu stolicu , punu sluzi , kasnije jos dve neprijatnog mirisa . Ima Cesto naduven stomacic. Inace , je ok , veseo , aktivan, normalno jede. U kuci se nalazi I pas Maltezer ,I nije zavidna higijena u kuci… Molim Za odgovor , sta znaci sluz I sekrecija u stolici kod dece…?

 4. Mila says:

  Postovani,sta znace leukociti u stolici? O kojoj vrsti infekcije se radi?

 5. Jelena says:

  Moj unuk ima salmonelu duze od mesec dana.reivno mu saljemo stolicu na analize i svaki put je pozitivna na salmonelu uz primedbu da se ne preporucuje lecenje antibioticima lekar je preporucio domaci sok od jabuka i visnje’koja mu bas i ne prija’kaze cerk kako ga leciti

 6. Treodor says:

  Moj sin ima 10 god.Dobio je stomacni virus sa pretpostavkom na salmonelu.Ujuro tog dana je pojeo domace jaje,ayaboleo ga je stomak uvece .U bolnici je bio 5 dana i nije utvrdjeno koja je bakterija u pitanju,jer mu je stolica prestala nakon 4 dana ,a dok je trajala nije radila nijedna laboratorija u gradu.Sada,nakon 7 dana on je kod kuce ali jos uvek traju temperature i bolovi u stomaku.Sem toga ne jede skoro nista.Prepisan mu je Sumamed azitromicin i lineks.Najvise me brine sto nista ne jede. Ima temp 37,5

  • MojPedijatar says:

   Oporavak od Salmonele kod neke dece traje nedeljama.
   Važno je da se sprovodi stiktna djeta, da pije Probiotic i dosta tečnosti.
   Potrebno je vreme da sesluzokoža creva oporavi.

   Molimo Vas da za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA