Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. igor says:

  Postovani, da li se treba bojati da se ta zutica neprenese..konkretno da li jedna beba od druge to moze pokupiti..hvala

 2. ana says:

  Postovani, beba ima 6 nedelja, bilirubin je 152, a direktan 15,7. Beba je rodjena u 38. nedelji, ali je po oceni pedijatara nezrelija, kao da je 36. nedelja. bila u asfiksiji. da li se ova zutica moze tretirati kao posledica nezrelosti sistema ili se treba brinuti? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o bezazlenoj (fiziološkoj) – prolaznoj žutici. Ako beba lepo napreduje, nema razloga za brigu.

 3. Nikola says:

  Da li novorodjena beba mora da “prelezi” tu zuticu i ako je ne dobije da li postoji neki rizik kasnije? Iako mi deluje da ne, ipak moram da pitam, jer moje prvo dete je imalo, drugo rodjeno pre 5 dana jos uvek nije dobilo, mada se mozda nije ni videlo…

  • MojPedijatar says:

   To je prolazna – fiziološka (dakle normalna pojava) žutica koja se javlja kod zdravih beba i NE ostavlja bilo kakve posledice.

 4. ivana says:

  Postovani,
  Otpustena sam iz porodilista juce, receno je da beba.ima ok vrednosti bilirubina iako je pocela da malo zuti. Dat mi je savet da ga cesce hranim i naravno ako primetim da se zutilo intenzivira da im se javim. Moje pitanje je, koliko dana traje kod kuce taj proces da se otkloni fiz.zutica?

  Hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   To može da potraje 4 do 5 nedelja, ponekad i duže.

   Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje.

 5. jelena says:

  Molim vas moze li mali savjet .

  ?
  Termin mi je bio 27 juna a ja sam se porodila 7. i bebu su otpustili sa bilirubinom 31.4 . posle 10 dana taj bilirubin je porastao na 154 a hgb joj je bio na prve nalaze 141 a sad na druge hgb je 115 a bilirubim 135 a direkni 12.3 , a beba sad imaa mjesec dana . pa me zanima jel sad opasna ta zutica

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i napreduje (dobija na težini) ovo NIJE za brigu! U narednih nekoliko nedelja treba očekivati povlačenje žutice u potpunosti.

 6. Natasa says:

  Pozdrav. Beba mi je rodjena pre 20dana i po otpustanju bilirubin je bio 150. Nakon nekoliko dana skocio je prvo na 240 pa na 280. Beba je dobila na kilazi za 7 dana oko 500grama. Savjet? Hvala

 7. jelena says:

  pa beba je napredovala za 25 dana 900grama , a zbog cega joj je pao hgb za 17 dana sa 141 na 115 to me zabrinjava. i da li moze da predje u vecu zuticu sa bilirubinom 135? hvala vam puno

  • MojPedijatar says:

   SJAJAN napredak u težini – to znači da će sve (skoro sigurno) da se normalizuje u narednih par nekoliko nedelja. NEMA brige za pad hemoglobina, to je za očekivati u ovom uzrastu

Strana 1 od 1512345>>>