Zubi u drugoj godini

Svi zubi su na broju
Dete u drugoj godini života počinje da hoda, da govori, prelazi na normalnu ishranu. U tom periodu se završava i nicanje svih zuba, tako da je to i najpovoljnije vrema da se ostvari prvi kontakt sa stomatologom.

Postoje zablude kod nas da se pre treće godine ne treba posećivati zubni lekar. U našoj sredini su još češća mišljenja da mlečnim zubima nije potrebno posvećivati posebnu pažnju jer se oni i onako menjaju. Rani odlazak kod dečjeg stomatologa, upoznavanje sa ambijentom ordinacije i primena bezbolnih preventivnih mera sprečava razvoj straha koji se javlja ukoliko se već pri prvoj poseti primenjuje neka od bolnih intervencija.

Vreme nicanja
Nicanje svih zuba treba da se završi do 30 meseca. Nije uznemiravajuće ako je do 20 meseca iznikao mali broj mlečnih zuba (npr. samo sekutići i sl.). Postoje značajne individualne razlike u vremenu nicanja i sve se one tolerišu. Jedini način da se proveri postojanje neizniklih zuba je rendgenski snimak. Ako se i utvrdi da zubi nisu prisutni, nije moguće mnogo toga uraditi pre 3 godine, pa nije potrebna ni žurba sa snimanjem i nepotrebnim zračenjem.
Retko se javlja nedostatak svih zuba, ali je moguće da nedostaju pojedini mlečni zubi. Najčešće se radi o drugim sekutićima. Ali, nedostatak pojedinih mlečnih zuba može da ukazuje na nedostatak stalnih.

Pravi karijes
Pored cirkularnog karijesa (o čijem nastanku i sprečavanju smo detaljno govorili u prethodnom broju) u drugoj godini života se javlja i uobičajni karijes. Najčešće su zahvaćeni mlečni kutnjaci, a ne retko i centralni sekutići. Vide se crne tačkice, a u vratu zuba i kredaste bele mrlje. Analizama koje ukazuju na postojanje rizičnih faktora (poput bakterija Streptococus mutans) predvidja se i razvoj karijesa pa je moguće na vreme preduzeti neophodne preventivne mere.
Postojanje bilo kakvog rizika, a pogotovo razvoj karijesa, ukazuje na neophodne češće posete stomatologu i posle sanacije. Kod potpuno zdrave dece, preventivni pregledi su neophodni jednom u 6 meseci.

Pranje zuba četkicom
U ovom periodu započinje se pranje zuba četkicom (a ne više brisanje gazom). Sve do 4 godine, roditelji bi trebalo da peru zube detetu. Ono može da se igra sa četkicom, da imitira roditelje, ali nikako da mu se prepusti pranje. Na početku se preporučuje korišćenje samo četkice, bez zubne paste. Zubi se obavezno peru ujutru i uveče posle jela, i važno je da se kod deteta još u ovom periodu razvije takva navika.

Zalivanje fisura
Po nicanju mlečnih molara, stomatolog treba da proceni dubinu fisura i u slučaju postojanja rizika da preporuči njihovo zalivanje. Na taj način u potpunosti isključujemo mogućnost pojave karijesa griznih površina. Zbog nagomilavanja zubnog plaka između mlečnih zuba, veoma često obolevaju površine bočnih kontakta. Zato se preporučuje da već u ovom uzrastu roditelji povremeno koncem očiste površine između zuba, a obavezno da stomatolog to uradi prilikom preventivnih poseta.
U drugoj godini života započinje se sa lokalnim premazivanjem zuba različitim rastvorima fluorida. O tome odlučuje dečji stomatolog i to na osnovu odredjenog rizika. Unošenje tableta fluora ili neke druge metode sistemske fluorizacije je korisno za razvoj stalnih zuba, ali ne isključuje lokalne mere.

Postavljanje donjih i gornjih zuba
Roditelji treba da obrate pažnju da li se gornji zubi postavljaju ispred donjih. Ukoliko oni skreću iza njih prema usnoj duplji neophodno je što hitnije konsultovati dečjeg stomatologa koji će na jednostavan način preusmeriti njihovo pogrešno postavljanje u ukršteni zagrižaj. Time se sprečava kasnije nošenje zubne protezice za ispravljanje ovakvih nepravilnosti.

Ishrana i razvoj zuba
Kada je reč o zdravlju zuba i usta, potrebna je raznovrsna i zdrava ishrana koja se preporučuje i za opšti razvoj. Za zube je od posebnog značaja da se što više koristi presno voće i povrće, da se hrana što manje pasira, razmekšava i drobi kako bi dete već od najranijih dana učilo da snažno i dugo žvaće. Neophodno je uobročiti ga u 6-7 obroka (sa užinama). Izmedju obroka se ne preporučuje unošenje hrane, pa čak ni sokova. Slatkiši i šećeri se unose u sklopu glavnih obroka, a bilo bi korisno da ih u ishrani bude što manje. Preporučuje se pranje zuba posle slatkiša kako bi se odmah stvarala navika opreznosti pri njihovom korišćenju.

Obratiti pažnju
U drugoj godini života se obično završava nicanje mlečnih zuba, mališan počinje da ih pere četkicom, ali može da se javi i prvi pravi karijes. Tada bi trebalo obratiti pažnju na ishranu, loše navike i pravilan rast zuba.

Loše navike 
Pojedine loše navike poput, sisanja prstiju, griženja usne, disanja na usta, stavljanja različitih predmeta u usta može da utiče na pogrešni razvoj vilica i postavljanje zuba pa je i tu neophodna pravovremena konsultacija i dogovor o metodama kako da se spreči njihovo štetno dejstvo.
Moguće povrede 
Tokom druge godine života dete počinje da hoda, ispituje različite predmete i često pada i trpi udarce koji mogu dovesti do povrede zuba. One su često praćene oštećenjima mekih tkiva koje mogu izgledati dosta drramatično, ali su uglavnom bezazlene. Pri povredi zuba, bilo da je reč o rasklaćenju, pomeranju ili prelomu tvrdih delova, neophodno je javiti se što ranije dečjem stomatologu radi odgovarajuće zaštite, a posebno da bi se sprečila oštećenja klica stalnih zuba.

Pri. dr. Jovan Vojinović, stomatolog

Fb Dečja stomatoligija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA