Zova i pelargonium – tim koji pobeđuje virusne infekcije

Danas se gotovo svi trude da poštuju opšte preporuke za jačanje imunteta. Unošenje preporučenih vitamina i minerala, kvalitan san, zdrava ishrana, fizička aktivnost. Ipak, s vremena na vreme virusne infekcije su neminovne.

Koji su to suplementi koji u takvim trenucima pomažu i da li postoje neki koji su naročito delotvorni?

CRNA ZOVA JE DOKAZANO LEKOVITA

Plod crne zove je veoma lekovit. On sadrži brojne vitamine i minerale, flavonoide i polifenole. Čak više od 40 aktivnih sastojaka, pokazala su istraživanja.

Američki stručni magazin pod nazivom Journal of Functional Foods, je objavio studiju koja dokazuje da komponente ploda crne zove demonstriraju različita terapeutska svojstva u borbi protiv virusne infekcije gripa.

 • Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine i na taj način onemogućava vezivanje za ćelije i ulazak virusa u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

 

 • Svojim indirektnim svojstvom ekstrakt ploda crne zove deluje tako što aktivira zdrav imunski sistem da proizvodi više inflamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju, odnosno na ulazak patogena u organizam.

PELAGONIUM, PRIRODNI LEK ZA TERAPIJU VIRUSNIH INFEKCIJA

Pelargonium sidoides (Afrička muškatla, Umckaloabo) se tradicionalno se koristi od 19. veka za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema, tuberkoloze, gastrointestinalnog sistema.

 

Danas je pelargonium registrovan u zemljama zapadne Evrope za primenu kod virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva, kašalj i akutni bronhitis.

Kako je pelargonium klinički najistraživanija biljka za terapiju respiratornih infekcija, otkriveno je da on sadrži veliki broj aktivnih supstanci:

 • kumarin (umckalin)
 • tanine
 • proantocijanidine
 • jednostavnija fenolna jedinjenja
 • flavonoide
 • katehine

Brojne studije i klinička ispitivanja su dokazale delovanja protiv virusa, kao i imunološko delovanje pelargoniuma:

 • pojačava rad makrofaga
 • pojačava fagocitozu (in vitro istraživanja pokazala da pojačava za oko 50%)

Dokazano je i delovanje pelargonijuma na proteine, kao komponenete imunog sistema:

 • indukuje gama-interferonski sistem
 • povećava koncentraciju citokina
 • pojačava otpuštanje sekretornog IgA

Studije i klinička ispitivanja su na osnovu lekovitih svojstava pelargoniuma istražila i dokazala mehanizam delovanja na viruse. Dokazano je da pelargonium:

 • Blokira vezivanje virusa za receptore ćelija – Ispoljava jako antiviralno delovanje pre nego što virus uđe u ćeliju. Na ćelijskom nivou sprečava vezivanje proteina virusa iz omotača za receptor na ćeliji.
 • Ometa replikaciju virusa u ćeliji, odnosno uradnju u DNK.

Efikasnost pelargonium i zove u terapiji respiratornih infekcija kod dece

Upravo zbog svih saznanja o dejstvu crne zove i pelargoniuma, grupa poljskih naučnika je sprovela istraživanje o zajedničkom dejstvu ove dve biljke. U studiji se kombinacija ekstrakta pelargoniuma i soka crne zove tretira kao “Virus Blocking Factor” (VBF – faktor blokade virusa) i u odnosu na to se dokazuje njihovo zajedničko dejstvo.

Rezultati studije pokazuju da primena ekstrakta pelargoniuma zajedno sa zovom skoro potpuno zaustavlja razmnožavanje virusa gripa.

Delujući udruženo, najefikasniji su kada se primene odmah, čim se pojave prvi simptomi.

Sirup za decu sa pelargoniumom i crnom zovom

VIRANTO Forte je sirup prirodnog sastava koji je namenjen za upotrebu u stanjima prehlade i gripa. Glavni aktivni sastojci sirupa Viranto Forte su ekstrakt ploda crne zove i ekstrakt pelargoniuma.

Primenjuje se kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva, kod dece starije od tri godine.

Viranto Forte sirup treba primeniti što pre, najbolje u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma prehlade i gripa.

Osim pelargoniuma i crne zove Viranto forte sadrži i cink, izuzetno jak stimulator imunskog sistema, kao i prirodne izvore vitamina C, šipurak i acerolu.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27717933/

Promo sadržaj

Podeli:

Komentari