Zimski problemi : Kako pomoći bebi koja ima zapušen nosić

Za bebe je zapušeni nosić UVEK ozbiljan problem. To naročito važi za bebe u prvim mesecima života – ona naprosto NE UMEJU da dišu na usta.

Zato je od ogromnog značaja redovno čistiti bebin nosić, a to važi i za bebe koje NEMAJU zapušen  nos. Toaleta nosića MORA biti deo redovne – svakodnevne higijene, baš kao pranje ručica ili redovna higijena (pranje) genitalija i guze.

Ipak, zima i hladni dani nekako “favorizuju” probleme sa disajnim organima, a kako je nos prvi na udaru i zimskih virusa i hladnog vazduha – eto problema.

Ne treba zaboraviti da SUV vazduh – posledica grejanja stanova i kuća, takođe može dovesti do problema sa disanjem, a to naročito smeta bebama! Eto još jednog razloga da se bebin nos redovno “ovlažuje”!

Evo pitanja jedne mame o problemima zapušenog nosića njene bebe:

Moja beba ima tek 15 dana i ima zapušen nosić. Ne spava, često se budi, i prilikom dojenja dešava se skoro svaki put da se zagrcne. Da li je to zbog zapušenog nosića?

Da beba se baš zato budi – smeta joj zapušen nosić! Kako će beba da spava kad mora da se bori za vazduh?

I minimalna količina sekreta kod beba u prvim mesecima života pravi ozbiljan problem sa disanjem!

Iz istog razloga se “zagrcnjava” dok sisa – beba naprosto NE MOŽE lepo da sisa dok je nosić zapušen! Sinhronizacija disanja i gutanja je osnova pravilnog hanjenja beba, a to zapušen nosić ruši.

Da li smem da joj stavljam fiziološki rastvor iako ima samo 15 dana?

Umesto fiziološkog rastvora sada imate inovativne sprejeve na bazi rastvora morske vode koji su bolji, neuporedivo lakši  za upotrebu, ali i bezbedniji od ispiranja fiziološkim rastvorom “špricem”! Evo zašto:

  • sprej koji sadrži prečišćenu morsku vodu je idelan za toaletu (negu) bebinog nosića, ali je efikasan i u otpušavanju zapušenog nosa kod beba. Morskavoda ima brojna blagotovorna dejstva na sluzokožu nosa, a navešćemo samo važnija: čuva je od štetnih spoljašnjih faktora (virusa, čestica prašine, hladnog vazduha, alergena…), ali je i ovlažuje (hidrira) što je posebno važno u sezoni grejanja i suvog sobnog vazduha! Morska voda pospešuje eliminaciju sekreta (sluzi) iz nosa NE samo “ispirajućim efektom” već direktnim efektom na ćelije “čistače” (cilijarne ćelije) nosne sluznice.Morska voda smanjuje OTOK nosne sluznice i tako olakšava disanje!
  • ovakvi inovativni sprejevi često imaju posebno dizajniranu mlaznicu (“vrh spreja”) koji je od kvalitetne, fine plastike, ali ima i graničnik koji NE dozvoljava prekomerni prodor mlaznice u nežni bebin nosić. Tako se rizik od povređivanja drastično smanjuje! To klasični “špricevi” naprosto nemaju!
  • najbolji je izbor spreja koji ima mlaznicu koja se lako skida i pere, a NIJE u kontaktu sa prečišćenom morskom vodom, koja je upakovana u posebno dizajniran “hermetički” zatvoren kontejner. Dakle, NEMOGUĆA je kontaminacija (zagađenje) sadržaja spreja bilo čime iz spoljašnje sredine! Moguć je samo jednosmerni tok – iz bočice NAPOLJE, a nikako obrnuto! Kada govorimo o pakovanju – bočici, treba znati da ona nebi trebalo da sadrži štetan gas za raspršivanje

Zato su ovakvi, inovatni sprejevi za nos na bazi morske vode pravi izbor, a mogu se koristiti bukvalno od prvog dana bebinog života!

Kako da ispiram bebin nosić?

Prvo i najvažnije – nosić se ispira PRE obroka  ili između podoja, a NIKADA posle jela! Ispiranje POSLE jela može izazvati opasno povraćanje, zagrcnjavanje, pa i gušenje bebe!

Glavicu bebe stavite NA STRANU, pa nežno uvučete (do graničnika) malaznicu spreja. Dakle, ispirate GORNJU nozdrvu, tako da se višak prečišćene morske vode NE sliva u grlo. Isto ponovite i sa druge strane.

Nikada nemojte naginjati bebinu glavu unazad, kako se sekret ne bi slivao u grlo.

Koliko dugo  može da se koristi za ispiranje bebinog nosića?

Nove tehnologije punjenja (“kesa u boci”) kod ovakvih sprejeva za nos NE UKLJUČUJU konzervanse, a ni druge štetne materije, već samo prečišćenu morsku vodu u koncetraciji koja je prilagođena ovom osetljivom uzrastu.

Zato NE postoje ograničenja u trajanju primene, a kako je toaleta bebinog nosića važna i kada NEMA zapušenog nosa – NEMA razloga da se prestaje sa upotrebom ovakvog spreja!

Da li postoji rizik od povređivanja mlazom koji prodire u bebin nos?

NE postoji!

Pored graničnika na mlaznici (koji ne dozvoljava mehaničko povređivanje) morska voda POLAKO prodire u bebin nosić, pa nema straha od povređivanja prejakim mlazom!

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Marissimo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA