Zimski problem sa očima

Zašto kod skoro svake prehlade bebi okce zakrmelja? Čim stigne hladnije vreme, značajno se poveća broj dece koja imaju različite infekcije. Naravno, preovlađuju infekcije disajnih organa – koje, ne tako retko, utiču i na okce.

Foto> Pixabay

Ovo pitanje se odnosi na bebe starije od šest meseci, jer se kod mlađe odojčadi ipak radi o posebnom problemčiću (iako je mehanizam nastanka vrlo sličan).

Kakve veze imaju prehlade i infekcije oka?

Oko je u vrlo «intimnoj» vezi sa nosićem. Iz unutrašnjeg ugla oka polazi jedan mali kanal, koji odvodi suze u nos. Naime, suze se stvaraju u suznoj žlezdi, koja se nalazi u spoljnjem uglu oka, a odatle plivaju po celom oku i otiču preko pomenutog (suznog) kanala u nos.

E, kada je zapušen nos, neretko se zapuši i suzni kanalić, pa zato suze slabo otiču i zadržavaju se u oku. Čim negde u organizmu postoji zastoj, tu nastaje infekcija. Tako je i u oku – pošto suzice ne otiču, nastaje infekcija, koja se naziva konjunktivitis (conjunctivitis).

 Zašto se stvaraju žućkasti krmelji?

Zato što se u «suznom zastoju» razmnožavaju bakterije, koje odbrambene ćelije pokušavaju da eliminišu (pobede). U toj borbi se stvaraju žućkasti krmelji – koji su, u stvari, manja količina gnoja.

Kako lečiti «krmeljive oči» tokom prehlade?

Prvo treba otpušiti nosić. Dobra i redovna toaleta nosa fiziološkim rastvorom, uz kratkotrajnu pomoć kapi, prvi je i neophodan korak. Kada otpušimo nosić, i suzni kanal će se otpušiti, suze će nesmetano da otiču, pa će osnovni uzrok problema da bude otklonjen.

Uz otpušavanje nosića, treba redovno čistiti oči blagim, lokalnim antiseptičnim rastvorom troprocentne borne kiseline (acidi borici pro oculi). Taj rastvor može da se nabavi u većim apotekama, koje ga pakuju u sterilnim uslovima. Sterilna gaza i čiste ruke, uz pomoć pomenutog rastvora, redovno čišćenje tri do četiri puta dnevno – kod većine dece (naravno, uz otpušen nosić) rešava problem. Ovako se čiste oba oka, čak i ako drugo izgleda zdravo (brzo će da se «zarazi» od bolesnog).

Ako se, ipak, problem održava i pored redovnog čišćenja očiju, treba se obratiti pedijatru ili oftalmologu. Lekar će da prepiše odgovarajući lokalni antibiotik, koji sigurno rešava problem.

Mogu li ovi problemi da se spreče?

Redovna toaleta nosa je možda jedini način da se problem spreči, mada je to ponekad zaista teško. Ako beba kod svake prehlade ima ovo zapaljenje okca, treba se javiti pedijatru, koji će da odluči ima li potrebe da se dete uputi oftalmologu.

 

ČIM IZAĐE NA SNEG – DETETU SUZE OČI, PA STALNO ŽMIRKA

Zašto sneg pojačava suzenje očiju?

Nije to «zasluga» snega već hladnog vazduha i, naročito, vetra, koji pojačava lučenje suza. Zapravo, reč je o odbrambenom mehanizamu oka od surovih zimskih uslova.

Zato ta pojava ne treba da vas brine, u pitanju je sasvim prirodna reakcija očiju.

A žmirkanje?

Žmirkanje na snegu obično znači da je sunce jako i smeta oku. Bela boja odbija sunčeve zrake, tako da lepo planinsko sunce može da bude veoma neprijatno za oči. To, naravno, važi za sve, ne samo za decu. Ultraljubičasti zraci mogu da budu vrlo opasni po oči! Zato je zabranjeno sunčanje lica na planini bez zaštitnih naočara!

Kako izbeći ove neprijatnosti?

Lako. Stavite detetu naočare za sunce sa UV zaštitom! Dobre naočare za sunce moraju da budu obavezan deo zimske opreme i za decu i za odrasle. Baš kao kapa I rukavice.

Ako je jak vetar, maske za skijanje su pravo rešenje.

Naravno, sa odgovarajućim UV filterom. Međutim, ski maske nisu namenjene isključivo snežnim danima (iako im je to glavni zadatak), veoma su korisne i tokom sunčanih, ali vetrovitih dana na snegu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Lara says:

  Poštovani doktore,
  Ćerki od 4 godine za vreme gripa se pojavio gnojni krmelj u oku. Dobili smo tri dana kapi Neodeksacin 3×2 kapi posto se infekcija oka nije povukla, odvela sam je opet kod pedijatra i dobili 5 dana kapi Cloramfenikol ujutru i uvece. Infekcija se smanjila ali ne i povukla. Sta da radim s obzirom da su praznici? Da mozda kupim Gentokulin kapi koje cesto preporucujete?

 2. Milana says:

  Postovani doktore..moj sincic od 13.5meseci je imao grip koji mu je otisao na grlo. Nos mu je strasno slinio i na kraju je dobio hemomicin koji je ispio pre 3 dana. Danas sam primetila da su mu okice suzne a beonjace mutne. Takodje su mu i kapilarcici u oku popucali. Sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je naprosto nemoguće znati o čemu se radi, a za sada samo da se beba prati. Najčešće se rado o bezazlenoj i prolaznoj pojavi.

 3. Marija says:

  Postovani, imam dete od 19 mesec, jutros se probudio sa malo crvenim jednim okom, bilo je i krmelja ali malo, oko ne suzi i nemam osecaj da ga svrbi posto ga ne dira, prebrisala sam oko sa fizioloskim rastvorom. Inace nije prehladjen, Sta mislite da to moze biti? hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Da se oko ispira 3% radtvorilom borne kiseline za oči – na 4 do 5 sati. Ako za par dana ne bude bolje – da se obavi pregled.

 4. Bole says:

  Postovani
  Moje dete (3) je vec dve nedelje bolesno,kaslje i nos joj curi i ima dosta slajma.Pre koji dan poceli su da joj se prave beli rastegljivi krmelji u oku za 2 sekunde.Dok obrisem oba oka,moram da se vratom na prvo.To je trajalo 2 dana ali pole toga budi se sa zalepljenim ocima.(jako se tesko ciste)
  Kako mogu da joj pomognem?
  Moram da kazem da ne zivim u Srbiji i da ovde ne mogu da nabavim acidi borici,pedijatar od rodjenja preporucuje ciscenje samo vodom.Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Ako nemate acido borici, da se ispira oko sterilnim fiziološkim rastvorom, a ako ne bude bolje – da se obavi pregled.

 5. Nc says:

  Poštovani, našoj bebi od 2 meseca se stvaraju žuti krmelji bukvalno kako joj obrišemo. Ima sluzave i retke stolice. Često se čuje stomačić da radi. Beba lepo napreduje i raspoložena je. Krmelji su se pojavili zadnja dva dana i duže spava. Da li to znači da je prehlađena? Da li ima razloga da je vodimo kod lekara?

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se nosić redovno ispira fizioloskim ratvorom – pre svakog obroka. Drugi je da se kupe kapi za oči 3% borne kiseline i da se ispiraju 4 do 6 puta na dan. Ako za 3 do 5 dana ne bude bolje – da se obavi pregled

 6. Marija says:

  Postovani, moj sin 15meseci je juce poceo dista da balavi i da mu cure providne slinice iz nosa, uvece je dobio temperaturu, a jutros su se balavljenje i slinice znatno smanjile ali su se pojavili zuto zeleni krmelji u oba oka. Nakon sto sam mu ocistila nosic i stavila fizioloski i u nos i u oba oka, slinica nije bilo ali su mu se u oku pojavile bas veliki krmelji koji lice na slinice. Da li se to oko cistilo ili? Da li vam to lici na konjuktivitis? Da napomenem pre 10 dana je primio mmr vakcinu pa su nam rekli da moze da se pojavi temperatura u narednih 15 dana, a i ide u vrtic.

 7. natasa says:

  Postovani,moja beba ima dva ipo meseca desno oko joj suzi i kremlja i malo kao da je oteceno ispod oka..cime bih smela da ocistim bebi oko?

  • MojPedijatar says:

   Za početak da se ispira 3% bornom kiselinom za oči – 4 do 6 puta na dan. Ako za 3 do 5 dana ne bude bolje, da se obavi pregled kod vašeg pedijatra.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA