Zbog devijacije smanjen apetit

Devijacija nosnog septuma, odnosno tanke pregrade koja deli levi i desni nosni hodnik, prisutna je kod 20 odsto novorođenčadi i odojčadi

Foto: Pixabay

Često se devijacija nosa otkriva u porodilištu, ali dijagnoza može da se postavi nakon pedijatrijskog i ORL pregleda. To podrazumeva test prohodnosti nosa, koji se radi tako što se akrilne ili silikonske šuplje cevčice prečnika 4 mm, i dužine 10 cm, plasiraju u jednu, pa u drugu nozdrvu.

– Ukoliko cevčice neometano prolaze dužinu od četiri centimetra, smatra se da ne postoji značajna devijacija, a samim tim ni smanjenje protoka vazduha kroz nosne šupljine. Ukoliko cevčice ne mogu da prođu tu dužinu, smatra se da devijacija postoji – objašnjava za „Novosti“ Svetlana Valjarević, otorinolaringolog iz KBC Bežanijska kosa.

Deca koja imaju značajnu devijaciju nosnog septuma otežano i čujno dišu kroz nos, imaju slabiji apetit i zamaraju se dok jedu, sklonija su krvarenjima i infekcijama nosa, kao i upalama srednjeg uva.

– Ukoliko se radi o iskrivljenosti u prednjim delovima septuma, vrh nosića nije simetričan u odnosu na srednju liniju lica, već vidljivo „skreće“ ulevo ili udesno. Kod devijacija koje su u zadnjim delovima, spoljašnji izgled nosića je nepromenjen – objašnjava dr Valjarević.

Operacija devijacije nosnog septuma (septoplastika) se izrazito retko radi pre 18. godine zbog rasta i razvoja kostiju lica u detinjstvu i pubertetu. Ipak, u slučaju izrazito otežanog disanja, moguće je operisati nos i ranije.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram