Zbog čega moje dete više voli mamu/tatu?

Saznajte u kojim situacijama deca favorizuju jednog roditelja i kako da se postavite ukoliko ste odbačeni, odnosno, omiljeni roditelj.

Foto: Pixabay

Deca upijaju stres odraslih i ispoljavaju ga nesvesno putem različitih problema u ponašanju.

Postoje brojni razlozi zbog kojih mogu da se jave problemi kao što je problem favorizovanja jednog a odbacivanje drugog roditelja.

Ovo su neke osnovne preporuke i za ‘omiljenog’ i za ‘odbačenog’ roditelja:

Odbačeni roditelj

Naravno da rečenica vašeg deteta „Neću mamu (tatu)“ ili „hoću tatu (mamu)“ nije prijatna, ali imajte sledeće stvari na umu.

1. Ne shvatajte lično

Naša ljubav prema deci nam je prirodno data, pa nam je teško da prihvatimo da „Beži mama ili tata“ nije lično nama upućeno.

2. Mala deca žive u trenutku

Zato kada vam kažu „Beži od mene“ to znači da u tom momentu ne žele da budete pored njih a ne inače i zauvek.

3. Deca vam veruju

Mališani nemaju strah da odbiju roditelje iz razloga što su sigurna u njihovu ljubav.

Kao roditelj kojeg dete odbacuje vi imate priliku da usavršavate sebe, da budete zreli roditelj, da se samouvereno uzdignete iznad problema i ne shvatate ovo lično. Možete koristiti i humor u pojedinim situacijama kao na primer „Znam da si jedva čekao da te otac danas kupa ali on je zauzet pa ću morati ja – znam, to je baš tužno“. Sakrazam nije dozvoljen u ovakvim situacijama.

Ako je dete dobilo napad besa pokušajte sa ovom metodom jedne mame:

Kada nas dete odbacuje, mi tu situaciju moramo da podnesemo herojski jer – mi smo detetov model ponšanja. Mi mu na ovaj način usađujemo sledeća mišljenja koja će imati o nama:

– Moji roditelji su snažne ličnosti i ne plaše se mene.

– Ljutnja i razočaranje su osećanja koje je bezbedno izraziti u njihovom prisutvu.

– Moji roditelji imaju granice koje treba poštovati i samopoštovanje.

Omiljeni roditelj

Kao i odbačeni roditelj, omiljeni roditelj mora biti hrabar i odlučan kada su u pitanju pojedine situacije kao što je sitacija sa željom da dete na kupanje vodi isključivo omiljeni roditelj, odnosno vi. U takvim situacijama možete reći: „Čujem te, želiš da te ja kupam ali trenutno neću biti dostupan/na. Tata/mama može da te kupa danas“.

Deca imaju potrebu da favorizuju jednog od rodilja kada: 

– Imaju potrebu da izraze strah, bes i tugu.

Tako što ćete poštovati sopstvene granice dok ćete u isto vreme ohrabriti dete da ispolji sopstveno nezadovoljstvo, je jedini način da rešite problem.

– Kada oseća da to bitno utiče na ‘odbačenog’ roditelja

Kada deca primete da vas to ne dotiče, mnogo brže i lakše prođu kroz ovu fazu.

– Roditelji nisu precizirali granice

Jasne i ematične granice mogu pomoći da zaustavite loše posledice ove faze i da omogućite detetu glavnu ulogu koju traži.

– Se osećaju povezanije sa rodteljem sa kojim provode više vremena

Kada dozvolimo detetu da se ne slaže sa nama i kada mu dozvolimo da ispoljava sve snažne emocije, to je za njega posebno iskustvo i stvara dodatnu povezanost. Preporučuje se da roditelj koji je odbačen počne da učestvuje u svakodnevnim detetovim aktivnostima kao što su kupanje, nega, spavanje.

– Osećaju da se roditelj povlači

Deca će pokušati da pomere naše granice kada dobiju potrebu da izraze osećanje straha i anksioznosti. Kada postavimo jasne granice nudimo im sigurnost za ispoljavanje ovih emocija.

Iako uloga omiljenog roditelja imponuje, u isto vreme ona može da bude iscrpljujuća. Teško je ne ispuniti želje detetu koje vas obožava. Ali kako biste održali neki zdrav odnos bitno je da napravite razliku između detetovog „neophodan si mi“ i „trebam te „. Da li ste detetu zaista potrebni u situaciji kada ste u kupatilu a ono želi da ga obujete?

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram