Zašto treba proveriti bebine čarapice, ako plače bez vidljivog razloga

Hteli bismo da objasnimo jedan razlog u kome se krije realna opasnost. Nažalost, većina roditelja ne zna za to.

Foto: Flickr

Mnoge roditelje veoma plaši situacija kada ne mogu da shvate zašto beba neutešno plače. Sita je, zdrava, ali iz nekog razloga ne može da se umiri. Hteli bismo da objasnimo jedan razlog u kome se krije realna opasnost. Nažalost, većina roditelja ne zna za to.

Teško je poverovati, ali to je najobičnija dlaka koja se nekako našla u detetovoj čarapici. Ona može da se uprede i useče oko bebinog prstića, čemu doprinosi to što beba pravi beskrajno mnogo različitih pokreta. Dlaka izaziva jak bol i prekida cirkulaciju, što može dovesti čak i do amputiranja prstića ako se problem ne uoči blagovremeno. S vremenom je sve teže primetiti dlaku jer tkivo oko nje nabubri odnosno otekne. Ta pojava se na engleskom zove hair tourniquet (vrpca od dlake).

Mladi roditelji Skot i Džesika Voker suočili su se s tom pojavom. Njihova ćerkica je plakala ceo dan iako je izgledalo da nema razloga za to. Džesika je bebi izula čarape u nadi da će je to malo umiriti i primetila da je bebin prstić otekao i pocrveneo. Ispostavilo se da je za sve kriva dlaka koja se uprela oko prstića.

Da nije bilo pincete i lupe, situacija je mogla da bude još gora.

Ova pojava nije česta, ali se ipak jedan broj roditelja u celom svetu ponekad susretne sa njom.

Kako ni sami nismo znali za ovaj problem, mišljenja smo da je bolje da što više ljudi sazna za njega.

Prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: Adme/ Detinjarije

Podeli:

Komentari

 1. Senka says:

  Decak 3,5godine zadrzava stolicu,nece da
  Kaki ,kad ima nagon on trci u krug,uvija se,ukrsta nogice,pije sirup za omeksavanje stolice,mada je ona sasvim normalna,nije tvrda.
  Intelektualno je u redu,broji do sto,cak i unazad od 10,zna abecedu od druge god.azbuku,zna da napise nekoliko re ci,jer zna sva slova i brojeve da napise,i ovo sa kakenjem nam je veliki problem.
  Molim za savet i pomoc.
  Hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA