Zašto su probiotici važni za bebe rođene carskim rezom

Novorodjenče tokom vaginalnog porođaja, prolaskom kroz vaginalni kanal, dolazi u kontakt sa velikim brojem bakterija, koje utiču na razvoj imunog sistema. Na ovaj način creva novorodjene bebe se naseljavaju dobrim bakterijama. 

Foto: Canva

Dobre bakterije započinju naseljavanje digestivnog trakta bebe tokom trudnoće, ovaj proces se nastavlja porodjajem prirodnim putem, zatim majčinim mlekom a nastavlja se dalje ishranom tokom života.  

Razlike u mikrobiomu beba rodjenih carskim rezom i prirodnim putem

U brojnim studijama je potvrdjeno prisustvo različitih vrsta dobrih bakterija kod bebica rodjenih prirodnim putem kao i razlike u sastavu bakterija crevne flore kod dece rodjene putem carskog reza. Crevni mikrobiom je naziv za skup bakterija koje se nalaze u crevima i koji ima značajnu ulogu u imunitetu dece i odraslih. Kod porodjaja carskim rezom creva se kolonizuju bakterijama sa kože a ne bakterijama iz crevnog kanala, što dovodi do razlike u sastavu mikrobioma.  

Zbog razlika u mikrobiomu javlja se nešto veći rizik za alergije i astmu, kao i autoimune bolesti dijabetes tip 1 i celijačnu bolest kod dece rodjene carskim rezom. Neretko se sprovode studije koje povezuju gojaznost tokom života sa porodjajem carskim rezom, a kao jedan od razloga se navodi razlika u mikrobiomu.  

Lactobacillus reuteri Protectis zaštita za sve bebe za bolje varenje

Dobre bakterije koje beba dobija prolaskom kroz vaginalni kanal pogoduju razvoju normalne crevne flore. U jednoj velikoj studiji je pokazano da bakterija Lactobacillus reuteri Protectis pomaže da mikrobiom beba rodjenih carskim rezom postane sličan kao mikrobiom beba rodjenih prirodnim putem a da dobre bakterije treba da unose kako bebe rodjene prirodnim putem, tako i bebe rodjene carskim rezom samo još redovnije. 

Lactobacillus reuteri Protectis se stvara prirodnim putem u crevnom mikrobiomu novorodjenčeta kao jedna od prvih dobrih bakterija. Postoje brojne studije o značaju ove vrste bakterija na zdravlje beba i dece do treće godine života.  Ova vrsta bakterija je bezbedna za primenu od prvog dana od rodjenja a nalazi se i u sastavu majčinog mleka.  Dobre bakterije iz sojeva Lactobacillus reuteri Protectis nalaze se u sastavu crevne flore svake osobe u različitim količinama i odnosima. 

Dobre bakterije protiv loših bakterija

Veoma je važno da se nivo dobrih bakterija u crevima uspostavi do druge godine jer ukoliko se zakasni sa formiranjem dobrih bakterija, crevni mikrobiom ostaje izmenjenog sastava celog života.  Probiotici u ranom uzrastu mogu da spreče pojavu različitih bolesti i stanja u kasnijem periodu.

Dobre bakterije na prirodan način prave balans u crevnoj flori, sprečavaju naseljavanje loših bakterija, dovode do jačanja imuniteta i pospešivanja zdravlja. Bebe sa manjim brojem dobrih bakterija u crevima imaju veće šanse za pojavu grčeva i otežanog varenja hrane. Starija deca koja imaju crevnu floru bogatu dobrim bakterijama tipa Lactobacilus reuteri redje imaju respiratorne i gastrointestinalne infekcije. 

Pomoć pri sazrevanju digestivnog trakta

U početku je digestivni trakt novorodjenčeta nezreo, a kako beba raste vremenom se i broj dobrih bakterija povećava i jačaju njihove odbrambene uloge. Kapi Biogaia Protectis , koje u svom sastavu imaju bakterije Lactobacilus reuteri Protectis su delotvorne prilikom izgradnje crevne flore dobrim bakterijama. Veliki procenat ćelija imunog sistema (preko 70%) se nalazi u crevima i dobre bakterije štite organizam od infekcija. 

Ukoliko je u najranijem uzrastu izgradjena crevna flora bogata dobrim bakterijama i dodje do narušavanja odnosa dobrih i loših bakterija, uvek je moguće nadoknaditi dobre bakterije i obnoviti ih kako bi se ojačao imunitet dece i odraslih. Za nadoknadu dobrih bakterija potrebno je primeniti adekvatan probiotik koji u sebi sadrži kulture dobrih bakterija koje mogu da pomognu za jačanje imuniteta.

BioGaia kapi su potpuno bezbedne za dugoročnu primenu i nije potrebno praviti bilo kakvu pauzu tokom primene. Preporučena dnevna doza probiotika Lactobacillus reuteri Protectis jeste 100 miliona CFU ili 105 CFU, što je sadržaj 5 kapi proizvoda Biogaia ili jedne tablete za žvakanje.  Preporučuju se za primenu od rodjenja, a posle druge nedelje zajedno sa vitaminom D3. Primenom dobrih bakterija iz roda Lactobacilus pomažete da dete bude zdravije, a posebnu pomoć predstavljaju za decu rodjenu carskim rezom. 

Tekst je pisan u saradnji sa brendom BioGaia

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA