Zašto ste na pogrešnom putu ako za vaše dete govorite “MI”

Kao što ne postoji savršen lekar, suprug, prijateljica, ne postoji ni savršen roditelj. Sve što je potrebno detetu jeste roditelj koji čini najbolje što može. Ništa više od toga.

Foto: Pixabay

Ukoliko često o detetu govo­rite koristeći mi, verovatno je da imate doživljaj simbiotske veze s detetom.

Više ne nosimo helanke u vrtiću.
Mi smo se zaljubili.
Počeli smo da jedemo kašice.
Krenuli smo na plivanje
Treniramo karate

Primeri
„Mi smo dražesna devojčica, sve nam se oprašta“, bilo je objašnjenje Sofijinog (12 godina) tate o tome zašto očekuje da ona neće biti kažnjena za izostanak sa časa. Začuđenom sagovorniku ništa nije bilo jasno, a tek je na: „Čekaj. Mi smo dražesna devojčica? Ne razumem. Ko je dražesna de­ vojčica?“ dobio odgovor od Sofijinog tate: „Aha… pa Sofi­ “

Namera
a) Najčešće nemate nikakvu posebnu nameru i možda niste ni svesni toga da kada govorite o svom detetu, koristite prvo lice množine.

b) Bliski ste s detetom u toj meri da imate doživljaj da se i vama dešava ono što se dešava detetu.

Činjenice
Činjenica je prilično očigledna: vi niste vaše dete. Ili konkretno: niste se vi zaljubili, niste vi dražesna devojčica, ne idete vi u vrtić, ni u helankama ni u bilo čemu drugom. Ukoliko često o detetu govo­rite koristeći mi, verovatno je da imate doživljaj simbiotske veze s detetom. Takav odnos s detetom može vam biti važan, a detetu po­ treban u sasvim ranom uzrastu, dok je još beba. Beba zaista i ima do­ življaj celine s mamom, a s druge strane mami je lakše da uspostavi bolju komunikaciju s bebom i da odgovara njenim potrebama u nekoj vrsti simbiotske veze. Problem može nastati ako se takva vrsta odnosa produžava i neguje i kasnije, onda kada je dete predškolac, školarac ili tinejdžer. U takvoj vrsti odnosa postaje teško prepoznati gde prestaje dete, a gde počinjete vi. Imajući to u vidu, nije isto da li ćete govoreći o svojoj jednomesečnoj bebi reći: „Baš smo danas lepo spavali“ ili o svojoj šesnaestogodišnjoj ćerki kazati: „Mi smo se zaljubili“. U prvoj situaciji mi je sasvim razumljivo, a u drugoj bi bilo dobro da mama stavi prst na čelo i zapita se nije li vreme da svoju ćerku pusti da se zaljubljuje i odljubljuje bez mame.

Da li sam na pogrešnom putu?
1. Vaše dete je beba, a koristite mi kada govorite o detetu – NISTE na pogrešnom putu.

2. Ako govorite o detetu, a dete nije beba, koristeći prvo lice množine – JESTE na pogrešnom putu.

Ponašanje deteta
Nezreliji oblici ponašanja od onog koje se očekuje u tom uzrastu.
Dete će imati slabiju emocionalnu kontrolu
Dete će imati teškoće u preuzimanju odgovornosti.
Dete može biti manje samostalno od svojih vršnjaka.
Nizak prag tolerancije na frustraciju
Mogući ishodi
Emocionalna i socijalna nezrelost
Teškoće u prepoznavanju onoga što se dešava i preuzimanju sopstvene odgovornosti za to
Slabija socijalna adaptiranost
Nesamostalnost
Niže samopouzdanje
Teškoće u ostvarivanju adekvatnih partnerskih odnosa
Savet
Ako je vaše dete beba, uživajte u simbiotskoj vezi,
Ako vaše dete nije beba, prihvatite odvajanje kao normalan deo sazrevanja i odrastanja.
Izbacite bebeći govor u množini i bebeće ponašanje.
Poruka:
Osećaj nezavisnosti može se razvijati kod deteta jedino ako je roditelj tokom odrastanja deteta na to spreman. A na duže staze, to je jedan od najvećih darova koje možemo dati detetu.

„Odustanite na vreme od savršenstva. Nemojte da vam u jurenju nečega što je nedostižno promaknu stvari koje su zaista važne: da pratite svoje dete, da ga podržavate, podstičete, da neki put i podviknete, da se mazite s detetom i uživate u jednoj od najlepših uloga svog života“, poručuje autorka Nevena Lovrinčević.

Zašto ne treba da budete savršen roditelj naziv je novog priručnika Nevene Lovrinčević, psihologa i autora nekoliko korisnih knjiga namenjenih roditeljima u izdanju Kreativnog centra.

Prema autorkinim rečima, ova knjiga nije za one koji žele da postanu savršeni roditelji – jer roditelj koji ne pravi greške ne postoji – već za one koji žele da neka svoja uverenja i ponašanje preispitaju kako bi za izazove roditeljstva pronašli prava rešenja i svoj odnos s detetom učinili funkcionalnijim.

Ne postoji nijedan put ka tome da postanete savršen roditelj, ali milion njih da budete dobar roditelj.

Izuzetno koristan priručnik o izazovima savremenog roditeljstva!

Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA