Zašto se deca bolje ponašaju kada su sa drugima nego sa vama

Nije retkost da vam se čini da se deca mnogo bolje ponašaju kada su sa drugima, nego sa vama. Postoje i naučni dokazi koji potvrđuju ovo opažanje. To se dogadja i sa najpristojnijom decom.

Foto: Canva

Kuća je sigurno mesto

Neretko bake i deke, vaspitači i drugi koji borave sa vašom decom hvale ih za njihovo lepo ponašanje, a vam se čini da počesto nije baš tako. Nije vam jasno kako deca mogu da budu tako dobra, pristojna, skoncentrisana van kuće. Stručnjaci tvrde da je kuća sigurno mesto gde se deca osećaju opušteno i tu ispolje sve emocije, i pozitivne i negative, ali i testiraju sve granice.

Istina je da je kuća sigurno mesto i za odrasle. Kada dođete kući posle dugog i napornog dana, svoje negativne emocije otpustićete kod kuće

Jedno  istraživanje izazvalo je raspravu među roditeljima. Naime, istraživanje sprovedeno  na Univerzitetu Washington ubrzo je postalo viralno zahvaljujući nenaučnom nazivu: ‘Deca su 800% gora kad su majke sa njima u sobi’.

“Deca preispituju granice, imaju ispade besa i puno su gora u društvu roditelja jer se osećaju sigurno sa njima”, objašnjava dečji psiholog Crystal Lee, koja ima više od 15 godina iskustva rada s decom i njihovim roditeljima. “Razmislite o svom ponašanju. Verovatno se i sami ponašate drugačije i formalnije u društvu stranaca jer niste sigurni kako će reagovati. Ali, u društvu porodice i prijatelja – u potpunosti ste svoji jer se osećate sigurno i voljeno, čak i kada imate loš dan. Vaša se deca ponašaju  isto tako!”

Pedijatar Steve Silvestro naglašava još neke mogućnosti kad je u pitanju razlika u dečjemo ponašanju u društvu roditelja i u društvu drugih ljudi:

Traženje pažnje: “Deca uvek pokazuju ekstremnije ponašanje kada pokušavaju nešto dobiti od nas. Deca nas vole i žele našu pažnju, a čak je i negativna pažnja bolja od nikakve pažnje.”

“Zanimljiv razlog je da su roditelji više nedosledni u svojim reakcijama nego druge odrasle osobe u životu dece.” Na primer, vaspitači i učitelji moraju  da brinu o velikom broju dece istovremeno pa  kako bi ‘opstali’ – čvrsto drže pravila i rutina i omogućuju manje slobode nego roditelji kada je u pitanju loše ponašanje.
A, što se tiče onih ‘800 %’, psihološkinja Claudia Luiz savetuje roditeljima da povremeno prihvate loše ponašanje. “Kada deca dopuste sebi loše ponašanje, takođe  dozvoljavaju da budu ranjivi, a to je nešto što trebamo prigrliti jer podstiče bliskost, sigurnost i snagu”, govori psihološkinja.

Miss7

Podeli:

Komentari

  1. Sekret says:

    Pozz
    Čime najbolje tj najprije djetetu od 7g očistiti sekret iz nosa,slabo da dade bilo šta uprskati,a nosi set izlazi kao iz potoka i kako god zuvjek ga ima


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA