Zašto nikako ne treba da zadirkujete svoje dete?

Nema ništa lepše nego kada vreme sa svojom dečicom provedete u smehu, ipak pazite da šale ne izmaknu kontroli i da se ne počnu graničiti sa vređanjem. Deca na zadirkivanja zbog nekih stvari mogu loše reagovati, a dugotrajne posledice po njih su anksioznost, depresija, nisko samopouzdanje i bes.

zadirkivanje

Foto> Flickr

Ukoliko se opušteno šalite sa svojom decom to može biti dobar način da se povežete s njima i započnete razgovor o ozbiljnim temama. Doktorica Carol Bishop Mills, koordinatorka i vanredna profesorica na koledžu za komunikacije i informacione nauke na Univerzitetu u Alabami naglašava da morate obratiti pažnju na reakcije svog deteta. Ukoliko vidite da dete skreće pogled, ne reaguje na šale i da mu se oči pune suzama to će vam biti znak da nimalo ne uživa u vašem zadirkivanju. Postoje teme o kojima ne smete zadirkivati svoje dete. Sasvim je u redu da se s njim šalite zbog neuredne sobe, ali nije dobro da ga zadirkujete zbog izgleda i kilaže.

“Zadirkivanje treba biti kao dvosmerna ulica. Dopustite svom detetu da vas zadirkuje zbog nečega. Ako u tome pretera, nemojte planuti već ga nečemu naučite. Objasnite mu da znate da se samo šalilo, ali da je povredilo vaša osećanja – na taj način ćete svom detetu pokazati da postoje granice u zadirkivanju”, objašnjava doktorica Bishop Mills.

Koje su to stvari zbog kojih ne smete da zadirkujete svoje dete?

Sport

Glavni razlog zbog kojeg deca vole sport je zabava i prestaju se njime baviti kada im više nije zabavno. Ukoliko roditelji preuzmu ulogu trenera deca se često znaju plašiti da će pogrešiti i osećaće se nepoštovano. Zadirkivanje u sportu može biti zabavno, ali ne ako dolazi od roditelja. Doktorica Bishop Mills objašnjava da vršnjaci i treneri mogu da zadirkuju dete o tome kako igra zato što su članovi njegovog tima. Roditelji nisu u tom timu i zato treba da se suzdrže takvih šala. Ako dete nije dobro u sportu kojim se bavi, osećaće se još gore ako ga roditelji budu zbog toga zadirkivali. Ne samo da će prestati da se bavi tim sportom već će biti poljuljano i njegovo samopouzdanje.

Ocene

Vaše dete je došlo iz škole i pokunjeno priznalo da je dobilo trojku iz testa. Doktor Gabriel Kaplan, medicinski direktor za bihejvioralne zdravstvene uskuge u regionalnom medicinskom centru “Bergen” u Paramusu, New Jerseyju ističe da je sasvim razumljivo to što ste se uzrujali zbog loše ocene.

“U redu je da kažete detetu da ste razočarani zbog toga što je dobilo trojku, ali onda to morate pokušati i shvatiti. Moguće je da vaše dete nije odličan učenik ili, ako stalno dobija trojke, trebali biste proveriti ima li poteškoća sa učenjem ili ga neko maltretira u školi”, objašnjava doktor Kaplan.

Sa druge strane, nikako nije rešenje da zadirkujete dete zbog loše ocene. Doktorica Bishop Mills naglašava da se u ovom slučaju šala treba iskoristiti za motivaciju i podsećanje na to da dete mora učiti i pisati domaće zadatke, a ne da se fokusirate na njegove sposobnosti.

Stidljivost

Stidljivost je usko povezana sa samopouzdanjem i ako budete zadirkivali dete zbog toga samo ćete pogoršati stvari. Zar mu ne biste radije pomogli da prevaziđe stidljivost tako što ćete organizovati žurku kod kuće i pozvati sve njegove prijatelje? Ukoliko vam ni to ne pomogne doktorica Bishop Mills savetuje da se konsultujete sa školskim pedagogom kako biste proverili da li možda vaše dete ima nekih problema o kojim vam ne govori.

Pamet

Doktorica Bishop Mills ističe da nema ništa loše u tome da zadirkujete svog malog genalca naročito ako se on dobro oseća zbog toga što je pametan i ima sve petice u školi. No, nipošto ga nemojte porediti sa vršnjacima, braćom ili sestrama u negativnom kontekstu. Radije mu recite da je on novi Albert Einstein. Doktor Kaplan naglašava da se trebate zabrinuti jedino ako vaše dete ne priča sa drugom decom i provodi po deset sati samo u sobi čitajući knjige.

Kilogrami

Istraživanja su pokazala da će osobe koje su u detinjstvu zadirkivali da su predebeli kasnije biti gojazni, a posljedice mogu biti dugotrajne. Omalovažavanje deteta zbog viška kilograma nije rešenje. Nećete mu pomoći ako ga odvedete u kupovinu odeće i pitate ga šta se to desilo kada vam kaže da mu treba veći broj. Deca znaju da imaju previše kilograma i grozno se osećaju zbog toga. Budete li ih zbog toga zadirkivali oni će se osećati još gore i svoju tugu gušiti slatkišima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA