Zašto nije dobro zaspati sa slušalicama u ušima

Možda živite u gradu koji nikada ne spava, a zvuk sirena prodire kroz rane jutarnje sate. Ili možda imate pratnera čije hrkanje vas drži budnim noću. Umesto da izgubite san zbog toga, zgrabite slušalice i slušate umirujuće zvuke nežne kiše kako biste blokirali sav haos

Foto: Pixabay

Ali da li je spavanje sa slušalicama dobra ideja? Ili rizikujete da oštetite uši čak i kada ne slušate muziku?

Moguće je poboljšati san pomoću slušalica ili barem poboljšati rutini odlaska u krevet. Ali sve se svodi na nošenje prave vrste slušalica i na to kako nameravate da ih koristite.

Pravilno korišćenje slušalica
Izbegavajte slušalice koje poništavaju buku u hitnim slučajevima. Šta ako vam telefon zazvoni jer neko pokušava da vas kontaktira ili se oko vas dešava neka druga hitna situacija?

Držite jačinu zvuka na nešto malo više od polovine ili niže.
Dobro pravilo: ako neko stoji na dohvat ruke od vas, ne bi trebalo da može da čuje šta slušate i trebalo bi da ga čujete kako vam govori bez skidanja slušalica.

U proseku, većina ljudi može da sluša zvuke od 85 decibela do osam sati bez ikakvog negativnog uticaja. Ali ako slušate nešto iznad 85 decibela, trebalo bi da prepolovite vreme slušanja za svaka 3 decibela koja dodate. Dakle, na primer, ako slušate nešto na 88 decibela, bezbedno je da to radite samo četiri sata.

Ovde je ključna jačina zvuka i dužina vremena koje slušate. Možete da slušate muziku ceo dan ako je na bezbednom nivou, ali ako slušate na veoma glasnom nivou, možete oštetiti svoj sluh za samo 15 minuta.

U jednoj studiji koja je uključivala samoprocenjene navike sluha i slušanja , kod onih koji su slušali muziku duže od tri sata veća je verovatnoća da će im zazvonilo u ušima. A 10% je izjavilo da sluša muziku između 90 i 100 decibela tokom dužeg vremenskog perioda, čak i tokom spavanja, što bi moglo povećati njihov rizik od budućeg oštećenja sluha.

Slušalice koje se stavljaju u uho mogu izazvati neugodnost i bakterijske infekcije.
Stavljanje čvrstih plastičnih slušalica u uvo možda neće biti strašno kratkoročno, ali zaspati sa njima može dodati nelagodu. Osim toga, slušalice za uši mogu blokirati vlagu u ušnom kanalu, posebno ako idete u krevet odmah nakon tuširanja. Ovo može prouzrokovati rast bakterija i dovesti do infekcija spoljašnjeg uha tokom dužeg perioda. Takođe možete nakupiti previše ušnog voska ako slušalice u ušima ostavite predugo.

Slušalice koje se postavljaju preko uha pružaju veću udobnost, ali uverite se da nema kablova.
Poslednja stvar koju želite da uradite dok spavate je da se zapetljate u kablove ili čak slučajno pogurate taj nivo jačine zvuka previsoko. Sve u svemu, poželećete bežične slušalice preko uha, koje mogu pružiti veću udobnost jer ne blokiraju vaš ušni kanal. Postoje čak i trake za glavu koje sadrže slušalice, koje se omotavaju oko vaše glave za dodatnu udobnost.

Ako ste u mogućnosti, koristite spoljni zvučnik Neki od nas možda neće imati ovu sledeću opciju ako svoj životni prostor delimo sa partnerom ili članovima porodice. Ali ako ste u mogućnosti, korišćenje eksternog zvučnika je idealno jer uklanja pritisak sa vaših ušiju. Osim toga, možete podesiti tajmere za određene uređaje da se isključe nakon određenog vremenskog perioda. Na taj način, vaše slušanje je ograničeno na one dragocene minute neposredno pre nego što utonete u dubok san.

Neželjeni efekti na koje treba obratiti pažnju
Neki neželjeni efekti nošenja slušalica mogu uključivati oštećenje spoljašnjeg i unutrašnjeg uha, uključujući gubitak sluha.

Nakupljanje voska
Imate žlezde u spoljašnjem ušnom kanalu koje izlučuju vosak kako bi vaše uši bile vlažne kako ne bi svrbele ili suve. Takođe sprečava da krhotine padnu u uvo i stignu do bubne opne. Ali kada gurnete stvari u uvo, kao što su štapići za uši, zapravo možete gurnuti taj vosak dalje unazad i uzrokovati njegovo zbijanje. Ako se to dogodi, možete osetiti zujanje u ušima, blagi gubitak sluha ili osećaj kao da vam je ušni kanal začepljen.

“Uvo plivača”
Kada se voda zarobi u vašem ušnom kanalu, bakterije mogu da rastu tokom vremena što dovodi do infekcije koja se obično naziva „ uho plivača “. Ovo se može desiti ako redovno plivate, naravno, ali može se desiti i ako zarobite vlagu u uhu tokom dužeg vremenskog perioda nošenjem slušalica za uši ili čepića za uši. Ako imate uho plivača, vaše uvo može izgledati crveno, svrbi i bolno je. U nekim slučajevima može doći do curenja gnoja iz uha, a sluh može biti pomalo prigušen. U ovim situacijama, važno je da vaš ušni kanal bude suv i da posetite lekara za uho, nos i grlo koji vam može dati kapi za uši da pomogne u lečenju infekcije.

Nekroza
Ako vam slušalice ne odgovaraju, vremenom možete oštetiti kožu u ušnom kanalu, što može dovesti do nekroze. Ovo stanje se dešava kada je protok krvi premali kao rezultat povrede ili traume, tako da ćelije vaše kože umiru, ostavljajući za sobom lezije ili crno-smeđe tkivo.

Ako osetite bilo kakav pritisak, bol ili punoću u uhu, to može ukazivati na to da vam slušalica ne pristaje dobro.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA