Zašto nam niko pre nije rekao ove tri važne stvari o trogodišnjacima

Nekada je neke stvari stvarno potrebno znati pre nego što se nađete u situaciji u kojoj ćete biti više zbunjeni nego iskusni, kao što je vaspitanje trogodišnjaka. Obično se kaže da su klinci u tom uzrastu najslađi, ali i nekako najzahtevniji.

dete px

Foto: Pixabay

Iako ni oni sami ne znaju koliko su mali, koliko veliki, zavisno od situacije znaju se pokazati kao pravi mali mudraci. A onda opet, već sekundu kasnije, iznenade time koliko su zapravo još uvek mali. Iako govorimo o trogodišnjacima ovo je u stvari faza koja počinje oko druge godine i traje sve do pete – dobre tri godine u kojima bi roditelji zaista trebali znati važne stvari koje se tiču njihove dece.

A da je to tema koja okupira mnoge roditelje dokazuje i dr. Tovah P. Klein koja se već dugih 20 godina bavi proučavanjem upravo dece ovog “slatkog” uzrasta i na tu je temu već objavila nekoliko knjiga. Izdvojili smo nekoliko saveta koji će vam pomoći da razumete zašto nas upravo deca ovog uzrasta najviše izbacuju iz ustaljenog ritma brige, stege i ljubavi.

Oni još uvek nemaju osećaj za vreme

Ovo verovatno zna svaki roditelj koji je bar jednom (ili puno puta) doživeo da ga dete jednostavno ne posluša kada se kaže “idemo odmah”, “Moramo sada da idemo!”, “SADA je vreme za spavanje” i slično.

Razlog zašto klinci u ovom uzrastu ne mare za takva požurivanja jeste taj što njihovi mozgovi još uvek nisu toliko razvijeni da razumeju pojam vremena. Oni jednostavno žive samo u sadašnjosti i još uvek se vode sopstvenim impulsima vremena. A zna se da kada nešto žele – to žele sada, isto kao što baš sada ne žele da poslušaju svoje roditelje jer im njihovo požurivanje jednostavno – ne odgovara.

Ali, kako je svaku veštinu moguće ubrzati sistematskim ponavljanjem – tako se i ovaj pojam o vremenu može brže naučiti ako dete planski podsećate na njega – “za pet minuta krećemo, igraj se još malo sada pa ćemo onda na spavanje” i slično.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA