Zašto moja beba želi da sisa toliko često?

Može biti vrlo opterećujuće i uznemirujuće za nove roditelje kada njihova beba samo želi da jede i jede. Ali, postoji mnogo razloga zašto vaša beba želi ponovo da sisa, i svi oni su u redu, zdravi i normalni.

beba-sisa 2
Foto: Flickr

Dojenje je mnogo više nego samo hranjenje bebe u svrhu namirivanja njene gladi. Obrasci i dužina trajanja podoja se menjaju kako vaša beba raste, iz dana u dan, iz meseca u mesec, tako da, držite se čvrsto!

Najbolja stvar koju kao novopečena mama možete da uradite je da odgovarate na potrebe svoje bebe, na način na koji vam instinkt govori da to radite, da je stavite na svoje grudi svaki put kada zaplače.

Ovde možete pročitati 16 razloga zbog kojih vaša beba želi da sisa ponovo:

1.Vaša beba uči

Koliko god prirodno dojenje bilo, vi i vaša beba imate svašta da naučite. Što više vežbate, više ćete obe naučiti.

2. Vaša beba se navikava na život van materice

Novorođenčad imaju nerazvijen nervni sistem, i nakon celog dana upijanja novih zvukova, mirisa, i prizora, zaista im je bilo dosta svega i počinju da plaču.

To nikako ne znači da imate manje mleka nego što vašoj bebi treba (obično proizvodite više masnog mleka na kraju dana). Dojenje i sisanje pomažu bebi da se umiri. Bebi je potrebna njena mama (i njene grudi) da joj pomognu da se umiri.

3. Kapacitet vaših grudi za skladištenje mleka

Skoro sve mame mogu da proizvedu dovoljno mleka za svoju bebu, ali količina koju mogu da čuvaju u grudima varira. Ako imate manje grudi, možda će biti potrebno da hranite bebu češće jer će prazniti obe vaše grudi po podoju. Manje grudi mogu da zadržavaju manju količinu mleka, ali svakako proizvode istu količinu kao i veće grudi.

4. Vaša beba ne zauzima dobar položaj na dojci

Moguće je da vaša beba ima kraću resicu na usni i/ili jeziku, ili samo plići hvat. Ako osećate bol, ako beba sklizne sa dojke, ako bradavica izgleda ravno nakon sisanja kao vrh karmina, ako beba slabije dobija na kilaži,  ako podoji traju vrlo dugo, možda bi trebalo da konsultujete savetnicu za dojenje ili pedijatra da provere bebin hvat na dojci i njena usta.

5. Vaša beba uspostavlja ritam

Češćim podojima se povećavaju količina i masnoća mleka. Duža pauza između podoja znači i manji sadržaj masti u mleku. Ako beba želi da sisa ponovo, pratite je i znajte da uspostavlja ritam koji joj je potreban.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA