Zašto je važna nadoknada omega – 3 masnih kiselina i zašto je krilovo ulje najbolji izvor?

Detinjstvo je period kada dete svakodnevno uči, raste i razvija se. To je period u kome se postavljaju temelji razvoja njegove ličnosti, ali i budućeg zdravlja. Zato je važno da ono tokom odrastanja unosi sve neophodne hranljive materije.

Omega-3 masne kiseline, DHA i EPA, učestvuju u nizu različitih funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija. One učestvuju i u procesima koji su važni za razvoj detetovog mozga, te mentalnih i kognitivnih funkcija. Imaju značajnu ulogu u poboljšanju pažnje, koncentracije i pamćenja.

Ali telo nije u mogućnosti da ih samo proizvodi i kako se u ishrani dece sa našeg podneblja namirnice njima bogate tek retko kad nađu, uglavnom je neophodan dodatni unos putem suplemenata.

Omega – 3 iz krilovog ulja

Račić kril živi oko Antartika, u najčistijim morima sveta i zbog toga je on jedan od najbezbednijih izvora omega – 3 za decu.

Osim toga, ulje krila je mnogo bogatije omega-3 masnim kiselinama, esencijalnom lanoleinskom (ALA) i njenim derivatima EPA i DHA, nego bilo koja masna riba. Mereno na količini od 100g proizvoda krilovo ulje sadrži i do nekoliko hiljada mg više ALA, DHA i EPA od drugih izvora omega-3 masnih kiselina.

U poređenju sa ribljim uljem koje sadrži 19 736 mg ALA na 100 g proizvoda, ulje krila sadrži 24 000 mg. Dok riblje ulje sadrži 6 899 mg EPA i 10 967 mg DHA, krilovo ulje ima čak 12 000 mg EPA i 8000 mg DHA na 100 g proizvoda.

Značajna prednost krilovog ulja jeste i fosfolipidni oblik omega-3 iz krilovog ulja. Fosfolipidi pomažu da se omega-3 bolje integriše u ćelijske membrane. S obzirom na to da su naše ćelije izgrađene od istih vrsta lipda, omega-3 iz krilovog ulja se efikasnije iskorišćavaju u svakoj ćeliji u organizmu. Omega-3 u fosfolipidnom obliku u krilovom ulju imaju neverovatnih 40% veću iskorišćenost nego omega–3 u ribljem ulju.

Još jedan važan sastojak ovog ulja jeste holin, esencijalni nutrijent vitalan za mnoge funkcije u organizmu, kao što su prenos informacija i signala u nervnom sistemu, funkcionisanje jetre i mišića. Zovemo ga još i vitamin pamćenja – upravo zbog uloge u prenosu informacija u nervnom sistemu – značajno utiče na razvoj kognitivnih funkcija, koncentraciju, pažnju i pamćenje.

Krilovo ulje sadrži i astaksantin, jedan od najjačih antioksidansa. On sprečava oksidaciju masnih kiselina u membrani ćelije ali i u samom krilovom ulju. Zbog toga ulju krila nisu potrebni dodatni konzervansi, pa ne može da užegne i dobije neprijatan miris.

Osim već navedenih prednosti, veoma je značajno da krilovo ulje ne sadrži toksine niti teške metale i dodatni procesi preprade i prečišćavanja nisu potrebni. Ono se dobija veoma jednostavno – ulov se hvata mrežama, izvlači se na brodove, krilova masa se zatim presuje, a ulje izvlači (ekstrahuje) pomoću etanola.

Za dobijanje ribljeg ulja nakon presovanja ribe potrebno je još neverovatnih šest postupaka u obradi, koji uključuju neutralizaciju, prečišćavanje ribljeg ulja od toksina i teških metala, prvenstveno žive, kao i uklanjanje neprijatnog mirisa na temperaturi iznad 95°C. Temperatura je veliki neprijatelj hranljivih sastojaka.

Zbog svih navedenih prednosti, ali i usled dokazanog pozitivnog učinka na mentalno zdravlje, pravilan razvoj kognitivnih funkcija, razvoj apstraktnog mišljenja, te pravilan razvoj vida, sprečavanje upalnih procesa i podsticanje imuniteta krilovo ulje je idealan izbor za svu decu u razvoju.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA