Zašto je senzorna igra važna

Senzorna igra je istraživačka, pri čemu se aktiviraju sva detetova čula. Važna je za detetov razvoj jer se na taj način utiče na senzorsku integraciju i dete shvata kako stvari oko nas funkcionišu.

Senzorna integracija je proces gde dečji mozak dolazi do senzorne, tj. čulne informacije (vid, sluh, dodir, ukus, miris..) i putem moždanih nerava obrađuje informaciju i daje  smisao, te dete može odgovoriti nekom aktivnošću.

Do sedme godine mozak je primarno aparat za senzornu obradu. Mlađa deca ne razmišljaju puno o stvarima oko sebe, uglavnom su usmereni da ih osete i kreću se u odnosu na te osećaje.

Ukoliko želite podstaći senzornu integraciju kod svoje dece, dajte im da isprobaju  što više različitih oblika, tekstura, stvari različite čvrstoće, boje, mirisa i zvukova.

senzorne igre

Ipak, nemojte napraviti jednu uobičajenu grešku.

Naime, osim što važna, senzorna integracija roditeljima se ponekad čini kao pravi spas jer očekuju kako će detetu napraviti pravi mali poligon igračaka koje će onda ono isprobavati, istraživati i ispipavati barem pola sata. Tih pola sata roditelji će imati za sebe, naravno držeći dete pod budnim okom.

Najveća greška senzorne igre je upravo ta što detetu ponudimo previše opcija, a mala deca nisu poznata po pažnji, strpljivosti i koncentraciji. Baš naprotiv, fokus na neki predmet mogu zadržati relativno kratko, a to se vreme dodatno skraćuje uvodeći u detetov vidokrug puno dodatnih mogućnosti za igru i isprobavanje.

Dakle, želite li da vaše dete isproba i detaljno prouči svaki senzorni materijal koji mu nudite, nudite mu predmet po predmet. Npr. neka se igra prvo sa kuglicama vate i isproba sve mogućnosti igre. Kada detetu ponestane ideja, pokažite mu još par mogućnosti za igru. Zatim mu pružite svilenu maramu ili praznu bocu vode napunjenu šarenim kamenčićima. Potom neki grubo pleteni predmet, komad drveta, sunđerastu lopticu, pa čak i različite vrste hrane … imate stvarno širok izbor pred sobom.

Upamtite, svaki će predmet biti ipak najbolje proučen i istražen kada samo on bude u detetovim rukama ikada samo on bude u vidokrugu. Previše izbora remeti dečju koncentraciju i narušava kreativnost i istraživački duh. Dete ne obraća pažnju na sitne detalje i mogućnosti svakog pojedinog predmeta već se fokusira na to da odjedanput pregleda sve, nakon čega želi još, a stare stvari mu više ne mogu pobuditi interes.

Evo nekoliko predloga igre

kukurnuzno brašno

Kukuruzno brašno

Sipajte na plastični poslužavnik kukurnuzno brašni i dajte detetu bezbedne alatke (plastične viljuške, čepove od flaša, štapiće i slamčice) i igra može da počne.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA