Zašto je med i hrana i lek?

Tečan i sladak, prirodni proizvod koji prave pčele od nektara iz cveća, koristi se širom sveta već hiljadama godina. Med se zbog svojih svojstava smatra hranom, ali i lekom. Saznajte zašto.

Med može biti različitih nijansi žute i braon boje – od svetlo beličasto žute, preko boje ćilibara, pa sve do tamno smeđe, gotovo crne. Njegova boja zavisi od medonosnog bilja sa kojeg su pčele nektar za pravljanje sakupile.

Uprkos tome što se u njemu mogu naći ostaci polena, istraživanja pokazuju da konzumiranje meda može biti od pomoći kod sezonskih alergija*. Takođe, pomaže kod zarastanja rana, prehlade i kašlja, kao i za jačanje imuniteta.

Pomaže kod infekcija

Kako studije pokazuju, neke vrste meda** uspešno deluju protiv bakterija. To se dešava zahvaljujući dejstvu sličnom hidrogen peroksidu i proteinu pod nazivom beta defensin-1. Ipak, nemaju sve vrste meda ovo svojstvo.

Med ublažava kašalj

Upoređujući dejstvo mešavine mleka i meda na kašalj kod dece, u okviru jednog istraživanja, istraživači su došli do zaključka da taj rastvor ima isto dejstvo kao i mnogi preparati protiv kašlja koji se mogu kupiti u apoteci.***

Zvanična nacionalna institucija Velike Britanije – NICE  (National Institute for Health and Care Excellence) preporučuje med kao jedno od rešenja za prvu liniju terapije kašlja.

Med za imunitet

Med se od davnina uvek pažljivo čuvao u domaćinstvima. Deca bi obično dobijala po kašičicu za zdrav početak dana ili kada bi kašljala.

Zahvaljujući fitonutritijenatima koje sadrži, med ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a deluje i kao antioksidans. Zbog toga se med često i veoma uspešno primenjuje za jačanje imuniteta.

Sirup Bimunal Imuno sa medom, se preporučuje svim mališanima starijim od godinu dana za prirodno jačanje imuniteta.

Med kao lek prema Ajurvedi

Med može biti od pomoći kod različitih stanja i zdravstvenih tegoba, preporučuje Ajurveda, najstariji sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji se primenjije od davnina. Primenu i popularizaciju Ajurvede preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija od 1977. godine, kada ju je zvanično priznala.

Prema Ajurvedi med se preporučuje kod sledećih stanja i zdravstvenih tegoba:

  • štucanje
  • stres
  • noćno mokrenje
  • bolovi pri nicanju zubića (kod beba starijih od godinu dana)
  • ekcem i dermatitis
  • opekotine i rane
  • kašalj i astma
  • uznemiranost u snu
  • povraćanje
  • dijareja.

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6074882/

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613335/

***https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25201759/

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Bimunal

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA