Zašto je dobro da se tinejdžeri svađaju s roditeljima (iako je naporno)

Roditeljima svađe sa tinejdžerima “jedu” živce, ali to je za decu važno i dobro. Evo šta kažu naučnici.

Foto> Pixabay

Iako roditelji nisu presrećni kad njihovo do juče dobro, mirno dete, počne da se svađa i da im “odgovara”, ništa se ne dešava bez razloga. Ako imate tinejdžera koji isteruje svoje, to je najbolje što je moglo da vas zadesi!

Studija sprovedena na Univerzitetu Virdžinije pokazala je da mladi koji se raspravljaju sa roditeljima, i otvoreno iskazuju bunt karakterističan za tinejdžerske godine znatno ređe podležu negativnom uticaju društva nego oni koji su poslušni i mirni kod kuće.

Recimo, mnogo je veća verovatnoća da će tinejdžer koji “treska vratima” i svađa se s roditeljima pokušavajući da se izbori za svoja prava reći “ne” ako se nađe u društvu koje mu ponudi da konzumira alkohol ili da proba drogu, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časpisu “Razvoj dece”.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili gotovo 200 tinejdžera u periodu od tri godine, i intervjuisali su ih u uzrastu od 13, 15 i 16 godina. Naročita pažnja bila je posvećena odnosima sa prijateljima i članovima porodice, da bi se utvrdilo šta mlade čini podložnijim lošim uticajima okoline.

Ispostavilo se da deca koju su roditelji ohrabrivali da iznesu svoje mišljenje, i koja su odrasla u porodicama koje nisu sputavale prirodan tinejdžerski bunt, imaju znatno manje šanse da podlegnu pritiscima društva.

Tinejdžeri koji su spremni da se bore i izbore za sebe i svoja prava, i koji su navikli da slobodno iskazuju svoje mišljenje pred ljudima koji su im bliski, imaju dovoljno samopouzdanja da se suprotstave i vršnjacima onda kad je to potrebno.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA