Zašto je bobičasto voće lekovito

Bobičasto voće, među kojima su borovnica, aronija, ribizla pored svoje lekovitosti vraćaju biološki sat unazad i istovremeno pomažu u u gubljenju suvišnih kilograma

Foto: Pixabay

Lekovitost i značaj bobičasto voća za održavanje imuniteta i jačanje krvne slike odavno su prepoznati i postali deo zdravih životnih navika. Ipak, ovo bobičasto voće posebno je značajno i iz još jednog razloga – imaju izvrsne rezultate u očuvanje mladolikosti lica i celokupnog izgleda.

Višestruk značaj

Bobičasto voće deluje i na gubitak težine, niskokalorično je, bogato hranljivim vrednostima i stvara osećaj sitosti. Tako i borovnice imaju značajan učinak na pojačavanje pamćenja.

Borovnice i sve druge vrste bobičastog voća pune su antioksidansa. To znači da su učinkovite u borbi protiv slobodnih radikala, molekula koje izazivaju oštećenje nervnih ćelija, mišića i povezane su sa hroničnim upalama.

Za razliku od upale koja dolazi kad iščašimo zglob ili tome slično, ove upale pomalo i trajno deluju na naše mišiće te ih iscrpljuju čineći ih starijim. Slobodni radikali mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput raka, srčanih bolesti, dijabetesa, Alchajmera, artritisa i osteoporoze.

Bobice su i prepune vitamina C, još jednog jakog antioksidansa koji će pomoći u održavanju kože glatkom boreći se protiv radikala koji je oštećuju.

Mladolikost i očuvanje dobrog vida garantuju i puni tanjiri spanaća i drugog povrća koje odlikuje tamno, mesnato lišće. Takvo povrće je vrhunski izvor biljnih pigmenata koji štite oči od štetnog uticaja UV zračenja. Lisnato povrće također je bogato i vitaminom K koji igra važnu ulogu u očuvanju kostiju i sprečavanju lomova.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA