Zašto duvamo u svećice na torti?

Da nas ne donose roda jasno nam je i pre nego što naučimo da pišemo prva slova. Da Deda Mraz ne postoji, takođe shvatimo pre polaska u školu. Međutim, u svećice na torti, uz obaveznu želju, duvamo čak i kada osedimo. Zašto?

Foto: Sypsyn/flickr

Prvo ređamo onoliko svećica koliko godina punimo, zatim koristimo sveće u obliku brojeva, onda opet samo jednu (ne mora svako da zna koji nam je to rođendan po redu), kako bismo imali u šta da dunemo i zamislimo želju, zatvorenih očiju, naravno.

Slavljenje rođendana je tradicija koja datira još iz drevnog Egipta, a Rimljani su svečanost uveličali kolačima. Grci su tortapravili okruglu tortu što je simbolizovalo Mesec.

Svećice smo počeli da koristimo u kasnom 18. veku i to najpre u Nemačkoj. Navodno je jedan imućni grof na svom gala rođendansko partiju, goste iznenadio ogromnom okruglom tortom sa svećicama koje su simbolizovale svetlost života.

Duvanjem u sveće, želja koja se tom prilikom poželi šalje se direktno Bogu, a veoma je bitno da se sve istovremeno ugase kako bi poruka bila odjednom prosleđena i ekspresno ispunjena.

Inače, neki narodi stavljaju svećicu više od godina slavljenika, verujući da mu tako produžavaju život.

Izvor: Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA