Zašto deca uporno pitaju “zašto” i koliko je to važno?

Kada  je u pitanju razvoj deteta, toliko je stvari koje treba uzeti u obzir, a to može biti ponekad zbunjujuće za roditelje. 

Foto: Canva

Primetićete  vremenom određena ponašanja svog deteta i misliti da su “iritantna” ili negativna, u stvari postoje dobri razlozi za to.

Ponašanje dece uvek ima značenje, čak i ako mama i tata to ne mogu razumeti. Zato je važno biti svestan kako dete stoji u razvoju, jer to može pomoći roditeljima da shvate što je u pozadini nekog ponašanja i kako pomoći detetu.

Svako dete dostigne tačku u svom razvoju u kojoj počne postavljati pitanje “zašto?” vrlo često. To će biti prva stvar koju će reći na sve što mama i tata kažu.

Roditelji će se do kraja dana možda osećati frustrirano zbog toga. Međutim, radi se o vrlo važnoj fazi u njihovom razvoju, i to o fazi koju treba negovati, a ne pokušavati blokirati, prema stranici moms.com.

Kada deca počinju govoriti zašto?
Deca će obično početi pitati “zašto?” kad napune 2 ili 3 godine, a to će trajati dok ne napuni 4 ili 5 godina. Važno je zapamtiti da se svako dete razvija drugačije, a neka deca mogu nastaviti pitati zašto i nakon 5. godine, a to bi moglo biti zbog toga što imaju prirodnu radoznalu osobnost.

Zašto se pitaju zašto?
Prema Baby Sparks, jednostavan odgovor je da deca u ovom uzrastu  postaju zainteresovanija za svet oko sebe i žele da znaju kako funkcioniše svet oko njih. Oni takođe grade svoj vokabular jer prihvataju vaš odgovor i samo su željni novih informacija, a time i reči.

Ovu fazu treba podsticati
Prema WOW Parentingu, odgovaranje na takva pitanja može pomoći detetu u bržem učenju i može ga podstaknuti da ostane znatiželjno i u zreloj dobi. Međutim, uvek će se pojaviti pitanja na koja ni roditelji ne znaju odgovor, ali umesto da kažete da ne znate ili jednostavno ne odgovorite, podstaknite dete da razmisli o odgovoru ili provedite neko vreme zajedno tražeći ga. To im može pomoći da razviju kritično razmišljanje i preispitaju svet oko sebe.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA