Zašto deca treba da rešavaju sudoku i ukrštenice

Stručnjaci savetuju da svojim mališanima ponudite logičko ukrštanje brojeva i reči kao idealan način zabave i razonode jer ćete na taj način značajno uticati na njihov razvoj. Evo i kako…

U Velikoj Britaniji je sprovedeno naučno istraživanje čiji je cilj bio da ispita na koji način rešavanje ukrštenica utiče na razvoj memorije kod dece. Za ovu studiju bili su zaduženi stručnjaci Univerziteta u Kembridžu, a oni su istraživali dejstvo sudoku ukrštenica i ukrštanja reči, a rezultati do kojih su došli pokazali su da ovakav način opuštanja može delovati veoma blagotvorno na razvoj dece.

Naime, oni su pošli od činjenica da oko 75 odsto britanskih nastavnika koristi ukrštenice u nastavi, premda su istakli da obrazovni radnici to rade pre svega ne bi li podstakli decu da se uključe u rad, a ne iz nekih drugih ciljeva.

Kako su objasnili, na ovaj način najčešće uče nešto starija deca, ali stručnjaci s Kembridža veruju da bi trebalo ponuditi ukrštenice i mališanima starim između sedam i jedanaest godina. Takođe, utvrđeno je da one, prirodno, pomažu mališanima da nauče kako da ispravnu razmišljaju i dođu do rešenja nekog problema.

„Ove igre pokazale su kao veoma korisne u učenju termina i proširenju vokabulara, učenju apstraktnih pojmova i u procesu pamćenja“, prenosi Dejli Mejl.

„Ovo istraživanje pokazalo je očiglednu vrednost zagonetki u obrazovnoj praksi“, objasnila je Ket Donovan iz obrazovnog centra „Pirson“ i dodala da se one ne koriste dovoljno.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • Postovani, zanima me da li je devojcica od 8 i po godina visoka 120 cm i teska 19 kg...
  • Da li beba od 7 meseci sme jesti plazmu! Probali smo pirinač, ovas, proso, palentu od žitarica....
  • Dete od 7 god, prosle sedmice krenulo neko jako crvenilo prvo po obrazima, onda po rukama, na...
  • Postovanje, dete od 5, 5 godina posle antibiotske terapije augmentinom 10dana zbog dokazane streptokokne upale grla ima ucestale formirane stolice...