Zašto deca plaču kada su blizu Deda Mraza?

Ho, ho, ho. Koliko ste puta čuli ovaj duboki praznični pozdrav i dečji plač u pozadini? Gde god da se ovih dana nađe Deda Mraz okružen velikim brojem dece, velike su šanse da barem jedno-dvoje zaplače.

Foto: Flickr

Neka deca postanu anksiozna u prisustvu  njima nepoznate osobe, a Deda Mraz, nesvakidašnja pojava duge brade i neobičnog kostima, jeste  mnogo više od stranca. On drugačije govori, drugačije se kreće, nosi odeću kakvu ne nosi niko drugi – drugim rečima, on je veći stranac od bilo kojeg stranca,  dr. Gail Saltz, psihijatrica iz njujorške Presbyterian bolnice.

Prvobitni  strah će se pojačati  ako  se mališan stavi da sedne u krilo Deda Mraza pre nego što je iz daljine proučio Deda Mraza i polako se rešio nelagode. Dodajte tome činjenicu da se Deda Mrazovo lice gotovo uopšte ne vidi od guste, bele brade i velike kape, te da vaše dete inače nikad ne sedi u krilu stranca, i imate recept za katastrofu.

Budući da mu dobro ne vidi lice, dete ne može proceniti u kakvom je Deda Mraz emocionalnom stanju: da li je ljut ili uznemiren  ili nešto sasvim treće, dodaje dr. Saltz.

Deca od 15 meseci starosti do 7. godine života nisu u stanju razlikovati maštu od stvarnosti. “Tokom tog razdoblja života deca se neretko boje čudovišta, a to može biti i Deda Mraz ili Mickey Mouse, figure koje odrasli smatraju izrazito dobroćudnima“, kaže dr. Ari Brown, pedijatar iz Teksasa, osnivač 411 Pediatrics.

Šta roditelji čija se deca boje Deda Mraza mogu da urade?  Nikada ne tražite od njih da budu čvrsti i savladaju strah. To će samo pogoršati celu stvar: dete će na susret s Deda Mrazom  gledati kao na nešto strašno. Umesto toga, uzmite dete iz krila Deda Mraza i udaljite se od njega kako bi ga dete moglo posmatrati na „sigurnom“, kaže dr. Brown.

Ako se dete smiri, pokušajte se lagano približiti Dedu Mrazu, zaustavite se i opet ga posmatrajte. Cilj je umanjiti detetov strah puževim koracima kako ne bi došlo do napada panike. „Kad mališan prestane da plače, pitajte ga da li želi  stati u red i pokušati ponovno. Ako ne želi, nemojte ga prisiljavati na to“, ističe dr. Brown.

Stručnjaci savetuju roditeljima da pokušaju pripremiti svoju decu na susret s Dedom Mrazom uz pomoću knjiga, animiranih filmova, stripova. “Možete se i kod kuće maskirati u Deda Mraza da vidite kako će dete reagovati. Ipak, budite svesni da se neka deca nikada ne uspeju  rešiti straha od Deda Mraza, i to je sasvim u redu“, kaže dr. Brown.

Dragi roditelji, imajte u vidu da će Božić biti srećan i bez sedanja u Deda u Mrazovo  krilo. Dete će osetiti čaroliju praznika  čak ako i ne doživi bliski susret s Dedom Mrazom.

Izvor: Pareting

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA