Zašto deca kašlju

Kašalj je zapravo refleks – odbrambeni mehanizam koji želi da “istera” problem iz disajnih organa. Dakle, nešto (sekret, zapaljenje, strano telo…) što se nalazi u disajnim putevima nadraži posebne nervne završetke (takozvane receptore za kašalj) kojih ima skoro svuda u sluznici disajnih organa (u nosu slični nervni završeci započinju kijanje).

kašalj fl

Kako se kašalj leči?

Ovde važi pravilo – izlečiti uzrok, pa će i kašalj prestati!

Ipak, postoje situacije kada treba smiriti kašalj koji ometa normalno izlečenje deteta.

-Primer je dosadni nadražajni kašalj koji je toliko uporan da deca ne mogu normalno da funkcionišu. Ne spavaju, slabije jedu i stalno kašlju. Kako se najčešće radi o virusnim infekcijama koje se ne mogu izlečiti lekovima, dete mora samo da se izbori sa virusom. Ali za to treba najmanje neokoliko dana, a sve to vreme ono uporno kašlje.

Tada se daju lekovi “smirivači” kašlja (antitusici) koji ne leče, ali umiruju tegobe. Oni deluju na receptore za kašalj, a neki od njih smiruju i centre za kašalj u centralnom nervnom sistemu. Sinetus (Omnitus, Sinecod) su tipični predstavnici ove grupe lekova dok je Pholcodine takođe antitusik, sa nešto jačim “centralnim” efektom. Ovi lekovi se NE DAJU kod blažih formi kašlja ali ako se dete budi noću, treba ih uključiti u terapiju, naravno uz dogovor sa pedijatrom.

-Produktivni kašalj se obavezno leči «udarom» na uzrok kašlja. Uz kauzalnu terapiju (lečenje uzroka kašlja) dete treba da uzima dosta tečnosti koja je najbolji “razređivač” sekreta u disajnim putevima.

Kod najvećeg broja dece sa ovom vrstom kašalja nije potrebna terapija mukoliticima (lekovima koji “razvodnjavaju” sekret), već je dovoljno uzimati malo više čajeva i vode. Ovi lekovi su rezervisani za mališane koji pate od hroničnih plućnih bolesti sa velikom količinom skreta.

-“Svirajući” kašalj se uvek leči! Bronhodilatatori uspešno rešavaju problem, ali je nekada potrebna i dodatna terapija, a kod neke dece i profilaksa (dugotrajno preventivno lečenje) koja se sprovodi pod kontrolom pedijatra alergologa.

-Postoji posebna vrsta kašlja koji traje dugo (nedeljama i mesecima) i koji “s vremena na vreme” pravi ozbiljne probleme detetu. Ovaj hronični kašalj zahteva medicinsko ispitivanje koje se radi korak po korak (od najjednostavnijih analiza do sofisticiranih dijagnostičkih procedura). Veliki deo ispitivanja može obaviti pedijatar, ali je često potreban pregled pulmologa – alergologa koji će najbolje isplanirati dalje praćenje deteta i odrediti eventualnu terapiju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. senad says:

  hvala na mnogim informacijama jer svaki roditej misli na najgore dok nesto ne nauci .

 2. nensi says:

  Postovani zanima me dali mala beba od dva meseca i cetri nedelj moze da pije neki sirup za kasalj (zapusen joj nosic i sekrt joj silazi u grlo i tera je da kaslje) ili da pije da izbaci taj sekrt, dali sme nesto da pije?

  • MojPedijatar says:

   Da se NE DAJE bilo koji sirup!!!

   Samo da se nosić redovno čisti, i to je za sada SVE što treba da se radi.

 3. Mama says:

  Postovani,
  dete ima 21 mesec, od septembra je krenuo u vrtic i od tada konstantno kaslje, nocu ga cak taj kasalj i probudi. Doktorka nam ne daje nikakvu terapiju, ali pluca su “cista”. Da li su potrebna neka dodatna ispitivanja?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Odlična procena Vaše doktorke!

   Sve dok dete NEMA povišenu temperaturu, lepo jede, aktivna je i napredna – nikakva dodatna ispitivanja ne treba sprovoditi, osim da se dete prati.

   To su “vrtićki” virusi kojih ima preko 200 tipova, pa kruže među decom.

 4. Sanja says:

  Postovani,dete ima nepunih 13 meseci i kaslje nekih dve do tri nedelje.Bili smo kod lekara na samom pocetku,dr je rekla da samo pratimo i tretiramo nosic fizioloskim rastvorom.Meljutim,ima nekih nedelju dana kako se zakaslje nekad izbaci slajm ali ga cesce ga proguta,i cuje se blago sistanje u grudima.Dete normalno jede,nema temperaturu,nosic je prohodan,samo je bojazan sta sa tim slajmom i sistanjem u grudima?Pozdrav i hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA