Zašto deca kašlju

Kašalj je zapravo refleks – odbrambeni mehanizam koji želi da “istera” problem iz disajnih organa. Dakle, nešto (sekret, zapaljenje, strano telo…) što se nalazi u disajnim putevima nadraži posebne nervne završetke (takozvane receptore za kašalj) kojih ima skoro svuda u sluznici disajnih organa (u nosu slični nervni završeci započinju kijanje).

kašalj fl

*Vlažni ili produktivni

Ova vrsta kašlja nastaje kada zapaljenski proces zahvati donje disajne puteve. Sekret se nalazi u srednjim i malim bronhiolama, ili “daleko” u tkivu pluća (alveolama). Zapaljenje pluća je najčešći uzrok ovog kašlja kod dece, mada i bronhitis ima takve simptome. Tada deca mogu (ali ne moraju) da izbace sekret na usta ili nos. To može da se vidi samo kod veće dece, dok manja gutaju “iskašljani” sekret, a neretko ga i povrate (“sluzavo povraćanje”).

Ovo je pravi odbrambeni kašalj jer se njime izbacuje sekret koji je uzrok kašlja. Ipak, često je i on dosadan jer je potrebno vreme da se proces zapaljenja izleči adekvatnim lekovima, pa tek onda prestaje stalno nagomilavanje sekreta, a zatim se povlači i kašalj.

-Kod manjeg broja dece se sreću dugotrajne (hronične) bolesti donjih disajnih puteva koje idu sa velikom količinom sekreta (na primer cistična fibroza) koji ih tera na kašalj. Tu se sprovodi posebna terapija i nega, pa je i borba sa produktivnim kašljem teža.

*”Svirajući kašalj”

Ovaj kašalj je praćen karakterističnim “šištanjem” ili “sviranjem iz pluća”. Tada se radi o suženju srednjih i malih disajnih puteva (bronhiola)  – bronhoopstrukciji. Tipičan primer je astma u napadu, a kod beba se ovaj kašalj sreće kod bronhiolitisa. Često se kombinuje sa “vlažnim” kašljem (naročito kod male dece), ali i tada dominira “sviranje” koje brzo dovede dete kod lekara.

Ova vrsta kašlja zaista «traži» hitan pregled, jer se bronhijalna opstrukcija može brzo pretvoriti u težak “napad gušenja”.

*”Promukli” kašalj

Iako se radi o podvrsti nadražajnog kašlja izdvojili smo ga jer predstavlja “dramatičan zvučni fenomen”.

-Najčešći uzrok promuklog kašlja je laringitis – zapaljenje grkljanja. Krup (croup) je virusni laringitis kod koga se ne javlja povišena temperatura (ili je samo umerena) i najčešći je uzrok stridora (stručni izraz za promuklo disanje) koji se čuje kao “hripanje” pri udahu i izdahu. Iako dramatično zvuči, relativno lako se leči, naravno uz pomoć pedijatra.

-Daleko ređe se radi o bakterijskom zapaljenju grkljana koje prati visoka  temperatura i izuzetno loš izgled deteta. Dete mora ODMAH u bolnicu, ali je srećom ova bolest sve ređa jer je uvedena vakcina (Hib) koja sprečava najčešću bakteriju (H. influenzae) da napadne dete.

Podeli:

Komentari

 1. senad says:

  hvala na mnogim informacijama jer svaki roditej misli na najgore dok nesto ne nauci .

 2. nensi says:

  Postovani zanima me dali mala beba od dva meseca i cetri nedelj moze da pije neki sirup za kasalj (zapusen joj nosic i sekrt joj silazi u grlo i tera je da kaslje) ili da pije da izbaci taj sekrt, dali sme nesto da pije?

  • MojPedijatar says:

   Da se NE DAJE bilo koji sirup!!!

   Samo da se nosić redovno čisti, i to je za sada SVE što treba da se radi.

 3. Mama says:

  Postovani,
  dete ima 21 mesec, od septembra je krenuo u vrtic i od tada konstantno kaslje, nocu ga cak taj kasalj i probudi. Doktorka nam ne daje nikakvu terapiju, ali pluca su “cista”. Da li su potrebna neka dodatna ispitivanja?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Odlična procena Vaše doktorke!

   Sve dok dete NEMA povišenu temperaturu, lepo jede, aktivna je i napredna – nikakva dodatna ispitivanja ne treba sprovoditi, osim da se dete prati.

   To su “vrtićki” virusi kojih ima preko 200 tipova, pa kruže među decom.

 4. Sanja says:

  Postovani,dete ima nepunih 13 meseci i kaslje nekih dve do tri nedelje.Bili smo kod lekara na samom pocetku,dr je rekla da samo pratimo i tretiramo nosic fizioloskim rastvorom.Meljutim,ima nekih nedelju dana kako se zakaslje nekad izbaci slajm ali ga cesce ga proguta,i cuje se blago sistanje u grudima.Dete normalno jede,nema temperaturu,nosic je prohodan,samo je bojazan sta sa tim slajmom i sistanjem u grudima?Pozdrav i hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA