Zašto deca čačkaju nos i kako ih naterati da prestanu?

Roditelji znaju da deca nekada ne rade baš lepe stvari. Jedna od njih je čačkanje nosa. Što su deca starija, shvataju da je to društveno neprihvatljivo pa to rade ređe ili nasamo – kaze Leah Aleksandar, pedijatar.

Foto: Flickr

Roditelji znaju da deca nekada ne rade baš lepe stvari. Jedna od njih je čačkanje nosa. Što su deca starija, shvataju da je to društveno neprihvatljivo pa to rade ređe ili nasamo – kaze Leah Aleksandar, pedijatar.

Najbolje bi bilo da prekinete ovu lošu naviku deteta. Ne samo što je neprijatno za gledanje, može imati i posledice kao što su krvarenje iz nosa, širenje bakterija i infekcije.

Zašto deca čačkaju nos i kako ih naterati da prestanu?

Ovo je čest fenomen u detinjstvu. Od malih nogu deca kopaju nos iz raznih razloga. Mlađa deca imaju tendeciju da to rade kada otkrivaju delove svojih tela, kaže Džejm Fridman, pedijatar iz San Dijega. “Pronalaze rupu i žele da je istraže.

Starija deca mogu da čačkaju nosu da bi očistila od sekreta koji im smeta. “Mnoga deca ne čiste redovno nos duvanjem, tako da se sekret skuplja i osuši” kaže Nina Šapiro, dr medicine, pedijatar ORL. Ona objašanjava da sekret u nosu može izazvati svrab i začepljenje nosa zbog čega deca pribegavaju ovoj ružnoj metodi. Kako se iritacija od čačkanja nosa povećava, skuplja se više sekreta, i ciklus se ponavlja.

Deca takođe mogu čačkaju nos ako ih malo svrbi, dodaje dr Šapiro, što se obično dešava kod sezonskih alergija. Ponekad čačkanje u nosu može biti podsvesno, tj. deca ni ne shvataju da to rade.

Posledice čačkanja u nosu

U većini slučajeva, čačkanje nosa je bezopasno i obično više smeta roditeljima nego detetu. Ali ova loša navika može imati i neke štetne posledice. „Oštri nokti mogu dovesti do nazalnih ogrebotina, pa čak i do krvarenja iz nosa“, kaže dr Šapiro. U stvari, krvarenje iz nosa najčešće je uzrokovano čačkanjem nosa kod dece uzrasta od 3 do 10 godina.

Još više zabrinjava to što čačkanjem nosa mogu uneti viruse i bakterije u telo. „Prljavi prsti u nosu su odličan način da deca ne samo da pokupe viruse i da se razbole, već i da ih šire“, kaže dr Fridman.

U ređim slučajevima, takođe postoji mogućnost da čačkanje  nosa može izazvati infekciju. „Svi imamo bakterije koje su na našim rukama i prstima, a dete to može da unese u nos i potencijalno završi sa bakterijskom infekcijom“, kaže dr Aleksandar.

Mala deca ne shvataju da je čačkanje nosa  neprikladno i nehigijensko, tako da roditelji treba da budu pažljivi kada im pomažu da se odviknu te navike. Nikada ne bi trebalo da postiđuju dete zbog toga.

Roditelji treba da nauče svoju decu toaleti nosića –  o izduvavanju nosa i opštoj higijeni; ovo obrazovanje može da počne već sa dve ili tri godine. „Roditelji treba da nauče decu pravilnom pranju ruku i objasniti im  da stavljanje neopranih ruku u nos može dovesti do širenja infekcija“, kaže ona. „Ako moraju da čiste nos, moraju da operu ruke pre i posle. Dr Shapiro takođe preporučuje nazalni fiziološki sprej.

Konačno, uzdržite se od reči „ne čačkajte  nos“,  jer to neće  motivisati decu da to ne rade više. Umesto toga, dr Aleksander predlaže korišćenje pozitivnog načina da pomognte vašem detetu da se oslobodi loše navike. “Recite ‘bravo’ kada u stvari ne čačkaju nos ili ih nagradite kada koriste maramicu. Polako će se  vremenom smanjiti učestalost te radnje”, kaže ona.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA