Zašto bebu češće nosimo na levoj strani

Čini se kao da je većini roditelja držanje deteta na levoj strani prirodnije od držanja na desnoj, a sada je to potvrdilo i jedno istraživanje i otkrilo razlog toga.

Foto: Canva

Jedna od stvari koja često dolazi prirodno nakon porodjaja je nošenje bebe na levoj strani, odnosno levom boku, a sada je to potvrdilo i nedavno istraživanje. Naime, rezultati istraživanja otkrili su da oko 70 do 80 posto žena nosi svoje bebe na levoj strani.

Neverovatno, ali nošenje bebe je nešto što započinje mnogo pre nego što žena rodi. “Sklonost tome pojavljuje se pre majčinstva i pokazuje se rano u razvoju. Čak devojčice predškolskog uzrasta pokazuju čistu preferenciju levoj strani kada je u pitanju nošenje lutki i igračaka veličine novorođene bebe”, piše u istraživanju.

Zašto je leva strana prirodnija?

Istraživači su specifično proučavali morževe i šišmiše jer su majke i bebe tih životinjskih vrsta poznate po bliskom odnosu. Oni su zaključili kako su majke držale bebe na levoj strani zbog bolje komunikacije, budući da su informacije iz levog vizualnog polja obrađene u desnoj strani mozga.

“Desna strana kontroliše mnoge aspekte socijalnog ponašanja”, objašnjava dr. Andey Giljov, autor istraživanja i dodaje kako veća uključenost desne strane omogućuje optimalnu obradu socijalnih informacija.

Upravo to pomaže majkama i njihovim potomcima primetiti i reagovati na ponašanje s obzirom da je desna strana mozga zadužena za jezik i emocionalne signale te uključuje izvršavanje zadataka poput prepoznavanja lica i emocija.

Zato, nošenje bebe na levoj strani pomaže vam da bolje vidite i razumete šta dete radi, a sposobnost tumačenja bebinih signala i odgovaranja na njene potrebe unapređuje zbližavanje i povezivanje. A, najbolje od svega – potpuno je prirodno!

Miss mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA