Zašto bebe sve stavljaju u usta?

Opšte je poznato da bebe u jednom trenutku počinju da sve stavljaju u usta, posebno vlastite ručice jer ih svrbe desni kad izbijaju zubići.

Foto: Pixabay

Ručice će beba stavljati u usta i kad je gladna, kad je boli grlo, dok neke bebe na taj način izražavaju uzbuđenje ili neku drugu emociju koja ih preplavljuje.

Uzroka je mnogo zašto bebe sve stavljaju u usta, ali jedan je vrlo zanimljiv i otkriva nam još jednu čudesnu činjenicu o bebama.

Bebe su znatiželjne i sve što vide njima je novo i zanimljivo, sve žele dotaći i pogledati  izbliza. Međutim, do otprilike sedmog meseca starosti one još uvek nemaju izvežbanu finu motoriku i ne mogu kontrolisati prstiće i šake kako bi nešto opipale, dohvatile, okretale u rukama i istraživale dodirom. Osećaj dodira još nije u potpunosti razvijen.

S druge strane, usta su jedini organ koji beba od prvog dana vežba i više puta dnevno te u potpunosti kontroliše mišiće i pokrete vilice, jezika i usana. Zanimljivo je da se samo u jednom milimetru unutrašnjosti bebinih usta nalazi više nervnih završetaka nego na bilo kojem drugom delu tela.

Zato, ako beba želi da sazna nešto o nekom predmetu, kakve je teksture, ukusa, tvrdoće, mirisa i slično, ona će to najlakše saznati upravo  ako taj predmet stavi u usta.

Primetićete da kad beba nešto uhvati ručicom ili  joj mama ili tata daju, ona će imati samo onoliko koordinacije koliko joj je potrebno da taj predmet stavi u usta. To je bebin način da istražuje svet oko sebe. Ona će naravno gledati u šarenu lopticu ili kašičicu, mahati njome po vazduhu, ali igračka će kad tad biti ispitana i ustima.

Na što roditelji treba da obrate pažnju?

Dobro pazite da predmeti za koje ne želite da završe u bebinim ustima (npr. upaljači, prljavi predmeti puni bakterija) nikada nisu na dohvat ruke malenom istraživaču. Isto važi i za oštre i otrovne predmete s kojima bi se beba mogla povrediti.

Kada počnu da puze, bebi ogradite prostor i napunite ga igračkama i predmetima koje beba, po vašoj proceni, sme da  stavlja u usta. Posebno pripazite da se u prostoru u kojem beba puzi i igra se ne nalaze sitni predmeti kojima bi se mogla ugušiti. Ako imate stariju decu, naučite ih da svoje igračke sa sitnim dodacima koji se mogu otkinuti, nikako ne mešaju sa bebinim igračkama tj. da se bebi ne stavljaju u ručice takve igračke i drugi  predmeti iz domaćinstva.

Kada će beba usta zameniti ručicama?

Svaka beba razvija se individualno, pa je teško odrediti tačan mesec, ali od 10. meseca nadalje, sve bebe počinju puno više koristiti šake i prstiće, koordinacija im je sve bolja. Primetićete da oko prvog rođendana vaša beba počinje sve više ručicama da istražuje šta sve njene igračke mogu, počeće da više gura prstiće u pukotine, proučavava predmete više očima i ušima, prepoznaje ih i pokazuje  na njih prstićima i slično. To ne znači da neće i dalje stavljati svašta u usta, ali ne tako često. Do treće godine većina dece ustima istražuje samo nove ukuse hrane i prestaju da sve što vide stavljaju u usta.

Ipak,  opreza nikad dovoljno, pa svakako sve otrovne stvarčice držite zaključane i van dometa deteta. U to se računaju lekovi, tablete za mašinu za pranje sudova i / ili veša, nikotinske ampule za e-cigarete i sve što bi malo dete moglo zameniti za bombone i slatkiše. Do treće godine treba paziti i na sve sitne predmete kojima bi se dete moglo ugušiti.

Klinfo

Podeli:

Komentari