Zašto beba plače u sred noći?

Gotovo tipična situacija – beba od par meseci, zdrava, napredna, aktivna, lepo jede i radi sve što druge zdrave bebe rade. Lepo spava, probudi se jednom da jede i do jutra mirno spava. A onda, potpuno nenadano, usred noći počne neutešno da plače.

Foto: Pixabay

Prolaze minuti, bude se i roditelji beba ide iz ruke u ruku, ali ne prestaje da plače. Ništa ne pomaže – pevanje, nošenje bebe, a onda, po pravilu, pravac u kola, pa u dežurnu pedijatrijsku ambulantu.

Mora li ovako?

Ne mora!  Hajde da vidimo zašto beba plače i kako da joj pomognemo u toplini doma, bez nepotrebnog odlaska u dežurnu pedijatrijsku ustanovu.

● Zašto beba dugo plače, bez vidljivog razloga?

Uvek postoji neki razlog. Bebe u prvim mesecima ne plaču bez “debelog” razloga. Ili su gladne, ili ih nešto boli – nema treće.

Mama lako prepoznaje plač gladi. Ipak, kad beba nije gladna, kada se sitoj bebi ponudi obrok, možda će da “povuče” nekoliko puta, ali će onda okrenuti glavu i nastaviti da plače.

beba plače

● Šta može da boli?

Evo najčešćih uzroka:

-   Kod većine beba, to su bezazleni grčevi (kolike). Čak i ako nije bilo tako bolnih grčeva, oni mogu da se jave bilo kada, a naročito noću.

-   Sledeći uzrok je zapušen nosić, što je često ovih dana i nedelja, a tako će biti do proleća.

-   Može se desiti da beba ima malo jači oblik gljivične infekcije usta – soor, a to može da bude veoma bolno.

-   Ponekad i ojed može da bude veoma bolan, naročito noću, ako se beba ukaki.

-   Beba može snažno da plače i zbog kilice koja se uklještila, a koja je do tada ostala neprimećena, mada se kilica obično primeti pre nego što se uklješti.

          ● Zašto jako boli usred noći?

Postoji pojam – prag bola, a to je intenzitet (jačina) neke draži koja počinje da boli! E, noću je prag bola niži u odnosu na dnevno, budno stanje. Ako bismo napravili skalu jačine bola od 1 do 10, ono što danju boli jačinom 2, noću boli bar 5! Zato, sve što boli, jače boli noću.

           ● Šta treba da urade mama i tata?

Noćni plač kod beba koje su do tada bile potpuno zdrave, napredne, i koje su te večeri legle bez ikakvih tegoba – najčešće je bezazlen fenomen, bez obzira što izgleda strašno. Evo šta treba da se uradi, najbolje zajedničkom akcijom mame i tate:

-   Prvo, suzbijte paniku – beba oseća maminu i tatinu uznemirenost, zato je nephodno da se potisne strah i smireno pristupi bebi.

-   Nežno uzmite bebu iz kreveca, privite je uz sebe, tako da  beba gleda (ili plače) u vas.

-   Upalite svetlo, prošetajte nekoliko minuta po sobi i probajte da smirite bebu.

-   Proverite da bebi nije zapušen nosić, to može da uzrokuje veoma bolnu situaciju. Kada je nos zaptiven, beba teško diše, što je čini nervoznom. No, tada je zapušen i mali kanal koji spaja srednje uho i nos. Zato se u šupljini srednjeg uha nakuplja sekret, a to “napinje” bubnu opnu, što je veoma neprijatno i bolno! Ovo se često dešava i starijoj deci, ali je kod beba sve nekako manje, pa je dovoljno sasvim malo sekreta u “dubini nosića” da napravi problem. Od velike pomoći može da bude “servis” nosića – ispiranje fiziološkim rastvorom.

-   Razgolitite bebu, možda je pretopljena. Rashladite je, ostavivši je samo u peleni par minuta. Ovo je naročito aktuelno tokom vrelih noći, kojih i dalje ima. Slično je i kad nije prevruće, ali je vazduh vlažan posle “tople” kiše.

-   Potom prepovijte bebu. Možda je napunila pelenu, pa je nervozna.

-   Kada skinete bebu, pogledajte da nema ojeda oko čmarića i genitalija. Jer, to može da boli, naročito ako je dete kakilo.

-   Pažljivo pogledajte predeo prepona i genitalija, da slučajno nema neke “budže” koja je iskočila – možda je u pitanju kilica, koja takođe može da boli. Ne treba biti doktor da se vidi kilica.

-   Kada ste presvukli bebu i videli da je sve u redu, ponudite je da jede. Ako se lepo najede, ubrzo će zadovoljno da zaspi! Naravno, u tom slučaju bi trebalo da je prošlo bar tri sata od prethodnog obroka. Ako je prošlo manje vremena, mala je verovatnoća da je dete gladno. Vrlo je moguće da su grčevi uzrok bolnog plača, a tada nije dobro davati bebi da jede! U toj situaciji, dete će “refleksno” da sisa (iako nije gladno), pa će da proguta dosta vazduha, koji će da stigne u creva i pojača bolove zbog gasnih “mehurova” koji rastežu creva (to su, u stvari, grčevi – kolike). Dakle, ako beba neće da sisa, nemojte da je terate, već je ponovo uzmite kod sebe i vašu ruku nežno stavite na njen stomačić – verovatno su grčevi uzrok bolnog plača.

-   Ako posle nekoliko minuta ni to ne pomogne, a beba i dalje plače, treba primeniti “džoker terapiju”: dajte bebi pola kašičice Paracetamola (Eferalgan, Febricet, Paracet…), ili joj stavite polovinu čepića Eferalgana od 80 miligrama u guzu. Sačekajte 10 do 15 minuta, pa ćete videti kako će beba lepo da nastavi da spava! Ovaj manevar čuvajte za noć, nemojte da ga ponavljate više od dva puta dnevno bez konsultacije sa vašim predijatrom.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Moja beba ima 6 meseci. Kako je poceo cesto da se budi nocu i place prebacila sam ga u svoj krevet gde zajedno spavamo. Uspavljuje se tako sto sisa a onda se oko 2,3 sata probudi i samo mu dam da sisa i on se smiri. Posle toga do ujutru do 7 se budi jos nekoliko puta i samo trazi sisanje, povuce par puta i okrene se na drugu stranu i zaspi. Potreban mi je savet kako da duze spava nocu i to u svom krevecu jer kad tad moram tamo da ga vratim?

  • MojPedijatar says:

   Jedno je jasno – NE TREBA prebacivati bebu u Vaš kreveti!

   “Leka” za nocno buđenje NEMA, ali je bolje da spava u svom krevecu, mozete maziti, pevušiti, tapkati bebu…

 2. Ljiljana says:

  Beba 13 mjeseci,budi se zadnjih dana vristeci od placa,jeca…I pre se budila nocu da jede,ali nikada ovako dramaticno. Pre 15 dana je primila MMR vakcinu,pa ne znam ima li veze to,vas savjet?

 3. Nikolina says:

  Moja beba ima 7 meseci. Uglavnom nemirno spava, ali u poslednje vreme se mnogo cesto budi nocu i histericno place. Pokusavam i da je ljuljam i da joj pricam, pevam ali nista ne pomaze. Sta moze biti uzrok tome?

 4. Nikolina says:

  Izvinite zaboravila sam da dodam. Takodje se probudi nocu kada se okrene u toku spavanja na stomak. Spava i cim se okrene na stomak pocinje da place.

 5. Nikolina says:

  Da li imate savet kako bebi da izbacim nocni obrok? Jako lepo jede preko dana, mlečne obroke ima dva puta, ujutru i uveče, ima 7 meseci, ali jos uvek ima taj jedan obrok u toku noci. Da li da sacekam jos malo, mozda ce jednostavno sama izbaciti kroz neko vreme? Pokusala sam i sa varijantom da joj ponudim malo vode ali to upali dve noci, vec trecu ne. Nekada pojede celu mericu koju joj dam tokom tog nocnog obroka a nekada samo pola. Tako da bas ne mogu da razgranicim da li taj obrok trazi jer je gladna ili je navika u pitanju. Ako imate bilo kakav savet, bila bih Vam zahvalna na tome..

  • MojPedijatar says:

   Ako u narednih 4 do 6 nedelja beba to sama ne uradi, JEDINI način u opisanim okolnostima je da se on naprosto izbaci, i da se izdrži bebino negodovanje i plakanje. Većina beba posle nekog perioda prihvati da nem obroka, ali treba biti strpljivi i uporan…

 6. Nikolina says:

  Izvinite, jos jedno pitanje. Kada bih mogla bebi da prestanem da pasiras hranu? Inace nemamo jos nijedan zubic. Ali zanima me kada se to obicno prestaje. I u kom obliku naprimer? Hvala

 7. Olgica says:

  Postovani, beba punih sest meseci od treceg meseca se budi nocu nebrojano puta cak ima nocu kada dva sata ne spava gleda i stenje sve smo pokusali ali stenje i kao da bi zaspao al ne moze. Svi zubi se bele ali nikako da krenu. Da li je moguce da tako prezivljava nicanje zuba?

Strana 6 od 8<<<45678>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA