Zašto beba hrče?

Zbunjeno gledate u anđeosko lice vašeg čeda dok spava. Pitate se otkud odjednom to bučno disanje. Prosto ne možete da verujete da vaša beba hrče!

Mnoge roditelje iznenadi saznanje da bebe prilično često hrču. U većini slučajeva, hrkanje u najranijem uzrastu nije zabrinjavajuće, više je dosadna pojava koja se povremeno dešava. Ali, ako vam se učini da ima veze sa nekim problemom, posavetujte se sa pedijatrom.

Šta uzrokuje hrkanje kod bebe?

Novorođenčad proizvodi razne vrste zvukova – od coktanja, preko cviljenja, do „šištanja“. To je potpuno normalno, a isto je i sa hrkanjem. Povremeno hrkanje kod novorođenčeta je uobičajeno, ali hronično hrkanje kod starije bebe može da bude signal za ozbiljniji problem.

Fiziologija

Novorođene bebe često „bučno“ dišu zato što su im disajni putevi uski i puni sluzi. Hrkanje se javlja kada vazduh prolazi kroz taj sekret, zbog čega meka tkiva disajnih puteva vibriraju. Obično, hrkanje se smiruje kako disajni putevi odojčeta rastu, i ono nauči da proguta višak pljuvačke.

Gojaznost

Veća telesna težina od poželjne za bebin uzrast, takođe može da doprinese pojavi hrkanja.

Opstrukcija disajnih puteva

Do hrkanja može da dođe kada prohodnost bebinih disajnih puteva ometa višak sekreta u njima. To je često slučaj za vreme prehlade, kada povećana količina sluzi – koja se nalazi u nosnim šupljinama, čini disanje veoma čujnim. Slično se događa ako beba ima neku alergiju. Pojedine deformacije u nosu, kao što je devijacija nosne pregrade, ubrajaju se u stanja koja mogu da budu odgovorna za nastanak hrkanja. Postoje i neki anatomsko-morfološki faktori, koji se znatno ređe javljaju.

Uvećani adenoidi

Ako vaša beba pati od hroničnog hrkanja, to bi mogao da bude znak ozbiljnijih problema. Neke bebe imaju uvećane adenoide (takozvani treći krajnik), koji se nalaze u gornjem delu ždrela, iza nosa, što sprečava adekvatan protok vazduha kroz disajne puteve. Oni ometaju disanje kroz nos, pa dete počinje da diše na usta, što uzrokuje niz smetnji.

Apnea za vreme spavanja

Hrkanje može da bude znak apnee za vreme spavanja, ili trenutne potpune opstrukcije disajnih puteva, kada disanje privremeno prestaje. Apnea često uzrokuje vrlo glasno hrkanje, kao i noćna buđenja, zato što telo budi samo sebe da bi nastavilo sa disanjem.
Bebe i mala deca koja doživljavaju apneu za vreme spavanja, često se osećaju umorno tokom dana.

Može li beba zbog hrkanja da ima neke posledice?

Ako se hrkanje kod vašeg deteta pogoršava, narušava mu san, ili utiče na njegove dnevne aktivnosti i raspoloženje, preporučuje se odlazak kod lekara. Hronično hrkanje često dovodi do lošeg kvaliteta spavanja, što može da izazove razne vrste problema: od glavobolje, do gojaznosti. Ipak, hrkanje odojčadi nije povezano sa SIDS-om (sindromom iznenadne smrti odojčeta).

Kako možete da pomognete bebi?

Kod beba i male dece ispod dve godine, „bučno“ spavanje može da se utiša ako zaspe sa dudom. Naime, ona pomaže svojim „mehaničkim dejstvom“ da se zadrži ovorenim prolaz vazduha kroz usta, tako što gura jezik prema napred, koji se priljubljuje uz zube. Uostalom, i nedavna ispitivanja su potvrdila da cucla-varalica povoljno deluje na miran san, jer sedam od deset beba koje je koriste – ne hrču!
Takođe, ne dozvolite da ljubimci spavaju u istoj sobi gde i vaša beba. Ona, možda, ima alergiju na njih, što izaziva hrkanje.

Snežana Damnjanović Mitić

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

  1. Aleksandra says:

    Hvala Mom pedijatru na poucnim clancima i odgovorima koje uvek dobijam, jako brzo, na svoja pitanja! Imamo uskoro 10 meseci i veceras bas bas beba pocela da hrce , inace se desava povremeno da hrce ali retko. Uz hrkanje ide i po malo gutanje i blago zapusen nosic, izvlacila sam slinice odmah uz ubrizgavanje fizioloskog, vrlo malo sam uspela. Izasla nam je gornja jedinica i od zubica bas dosta balavimo sigurno 10 portiki promenimo za dan. Pre 10 dana smo bili na kontroli kod pedijatra , slajma nije bilo zbog zubica… kako da prepoznam da li je prehlada ili samo od zubica slinice ? Ovo veceras je vanredno hrkanje i vidim da se nesto desava , promena vremena toplo hladno razumem ali ostalo sta moze biti?

    • MojPedijatar says:

      To jeste prehladica, a NEMA potrebe bilo šta drugo da se radi, osim ispiranja nosića.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA