Zašto baka nije išla na časove roditeljstva?

Zašto naši roditelji i naše bake i deke nikada nisu išli na časove roditeljstva? Zašto oni nikada nisu čitali knjige o tome kako biti roditelj? Oni nisu diskutovali o roditeljstvu, jer izraz roditeljevanje tada nije ni postojao. Podizanje dece je bilo nešto što je radio svako.

mame i bake

Televizija ispunjava naše domove ciničnim serijama poput “Simsonovih” i destruktivnim serijama kao što su “Bivis i Barthed”. Deca koja gledaju kablovsku televizuju, a većina to čini, prosto su hipnotisana programima punim nasilja, seksa i negativnih uzora. Problemi školske dece danas vrlo često uključuju drogu i nasilje opasno po život. Neželjena trudnoća kod tinejdžera i samoubistvo danas su česta, dok u nekim školama gotovo poprimaju oblik epidemije.

Ukupni rezultati uspeha u javnim školama širom zemlje drastično su opali. Vreme koje su ranije provodila igrajući se napolju, deca danas provode igrajući igrice i gledajući televizuju.

Da li postoji i tračak sumnje da je danas daleko teže biti roditelj?

Dobre vesti

Dobre vesti su da čak i u današnjem svetu možete uspostaviti roditeljski autoritet i podići lepo vaspitanu decu sa dobrim manirima i zdravim samopoštovanjem. U tom procesu možete čak i uživati.

Da biste to postigli, potrebno je da se angažujete. Potrebno je vežbe i strpljenja. Potrebno je vreme. Stotine roditelja koje sam podučavala na predavanjima o roditeljstvu rekli su da uz potrebno znanje i veštine roditeljstvo postaje posao koji se isplati, ispunjava vas, a ponekada čak i smiruje.

Ova knjiga sadrži praktične i svrsishodne ideje o roditeljstvu. Stvarne ideje za stvarne porodice. Veštine koje možete koristiti u svakodnevnim interakcijama sa decom. Praktične ideje kako da navedete decu da sarađuju, privedete kraju svađe između dece, povećate njihovo samopouzdanje, i rešite probleme sa disciplinom koristeći znanje i autoritet.

Roditeljstvo jeste najteži posao koj ćete ikada raditi. Ali ako ste spremni, ako ste ovladali potrebnim tehnikama i veštinama, to može biti najuzbudljiviji posao koji ćete ikada imati, čije krajnji rezultat će  biti deca koja odrastaju u srećne, ispunjene, samomotivisane i sigurne ljude. Zar to nije san svakog roditelja?

I.J

Napisala:  Elizabeta Pentli, autorka knjige Roditeljska moć u izdanju Psihopolisa

Knjiga je namenjena svim roditeljima kojima je dosadilo da urlaju, prete, zvocaju, beskonačno objašnjavaju, moljakaju, emocionalno iznuđuju jer im pomaže da razviju svoje roditeljske veštine i da postanu roditelj kakvog njihovo dete zaista zaslužuje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA