Zaštitite dete od snega

Kada su u pitanju dečije “zimske” povrede ponovo smo mirno dočekali prve bele pahulje.

Nemojte se dvoumiti…

Što se tiče simptoma kod zadobijenog preloma (fractura,lat.), iščašenja zgloba (dysthorsio,lat.) ili posekotine (vulnus,lat.) njih je barem malo lakše prepoznati. Ipak, ne dvoumite se i opet odvedite vaše dete na pregled gde će se po potrebi uraditi i rentgensko snimanje, staviti odgovarajuća imobilizacija i zbrinuti rana, jer svaka kasno postavljena dijagnoza može pre ili kasnije dati niz komplikacija.

 

Kako zaštiti dete od snega?

Zato, svi ovi sportovi zahtevaju nošenje specifične zaštitne opreme odgovarajuće veličine za uzrast Vašeg deteta, a pre svega zaštitne kacige za glavu. Hipotermija i promrzline se mogu izbeći oblačenjem tople odeće i izbegavanjem spoljnih aktivnosti kada za to nije preko potrebno. U nekim zapadnim zemljama postoje stroga pravila ponašanja i oblačenja-deca moraju ostati u kućnim uslovima ukoliko vremenske prilike nisu adekvatne za igru i nositi specijalnu odeću i obuću za sneg.

I mi moramo ohrabriti naše najbliže da se pridržavaju ovakvih pravila, jer ukoliko je suviše hladno za izlazak napolje, onda je i suviše hladno čak i za grudvanje i pravljenje sneška!

Ako je vaše dete u uzrastu od

* 6 meseci vodite računa da nadmorska visina na kojoj ćete boraviti ne prelazi visinu od hiljadu metara jer u tom uzrastu deca ne mogu da se naviknu na razređen kiseonik, a da bi bili potpuno sigurni, možete prethodno da odvedete dete i kod ušnog lekara da proveri u kakvom su mu stanju bubne opne.

* 8 meseci ono već može da se sanka u sankama s naslonom, ušuškano u ćebence da mu bude toplo. Vodite računa da ne preterate! Pošto se ne kreće, posle pola sata postaće mu hladno.

* godinu dana i ako je prohodalo, sneg za njega postaje nova igračka. Pokažite mu kako se prave grudve, sneško belić, kako se sneg koji se drži u ruci pretvara u vodu i kako se prave otisci tela i stopa u snegu, a onda hodajte po njima-malo unapred, malo unazad, to je odlična vežba za održavanje ravnoteže. A ako je sneg čist, dozvolite mu i da ga proba, to će tek biti nov izazov za čulo ukusa!

* dve godine nabavite male skije, kratke, koje se lako pričvršćuju za cipele, a tek u trećoj godini detetu se mogu dati i skijaške cipele i skije koje se fiksiraju za njih. Poželjno je nabaviti i kacigu. Skijanje aktivira rad srca, mišića i zglobova, osećaj za ravnotežu, okretnost i uskladjivanje pokreta. Dete se navikava na istrajnost, izdržljivost i upornost.

* pet godina predlažemo da se počne i sa klizanjem, uzprethodno zagrevanjeod 15-tak minuta hoda. Cipele moraju dobro da drže članke i ne smeju da žuljaju. Kao i u plesu, kretanjem na klizaljkama usavršavaju se pokreti, držanje tela i stiče gipkost.

* šest i više godina može početi sa učenjem vožnje snowboarda, ali na kratkim stazama. Odeća mora da bude komotna naročito oko kolena i donjeg dela leđa, a da bi se izbegli prelomi ručnog zgloba treba upotrebiti specijalne rukavice koje amortizuju udarce. Velikim angažovanjem svih mišića ovaj sport kod deteta razvija sposobnost da vlada sobom i svojim pokretima.

Dr Aleksandra Stojanović, dečji hirurg

Podeli:

Komentari

  1. Marina says:

    Postovana doktorka, molim Vas da mi odgovorite koliko vremena beba od 8 meseci sme da bude napolju pod ovakvim vremenskim uslovima (sneg, minus)? Podrazumeva se da je dobro obucena.

    • MojPedijatar says:

      Petnaestak minuta je sasvim dovoljno. Kad duva izuzetno jak vetar i minus, ostavite bebu kod kuće.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA