Zaštita zuba od karijesa

U našoj sredini, karijes je još uvek najrasprostranjenije oboljenje – ima ga u svim ustima. Ne moram posebno da naglašavam da, ako slučajno pogledam u usta pacijenta kod koga nema nijednog pokvarenog zuba, sve prisutne kolege odmah dolaze da pogledaju to čudo neviđeno!

Međutim, u Skandinaviji i nekim drugim visokorazvijenim sredinama, nije tako: ove zemlje već duži niz godina imaju fluorizatore u sistemima za vodovod i unose fluoride u organizam preko pijaće vode. Zahvaljujući tome, karijes je skoro iskorenjen. Naravno, u tim zemljama postoji i kultura pranja zuba, kao i obavezna zdravstvena zaštita, a poseban akcenat se stavlja na preventivu.

Kako smo mi još daleko od ovakvog idealnog modela, moramo da se potrudimo i oslonimo na sopstvenu savest da zaštitimo svoje zube i zube svojih potomaka. Ne samo iz knjiga, već i iz ličnog iskustva majke dvoje dece, mogu reći da sa početkom održavanja higijene usne duplje nije nikad prerano. Oko šestog meseca starosti vaše bebe, kod nekih pre ili kasnije, počinju da se pojavljuju prvi zubići. Čak i samo jedan zubić u ustima je neophodno da se na neki način higijenski održava. Teško je to uraditi četkicom za zube, ali je mnogo lakše protrljati zubić štapićem za uši ili parčetom gaze (koje je natopljeno prokuvanom vodom ili troprocentnim hidrogenom).

Kako se broj zuba kod vaše bebe postepeno bude povećavao, i vaša obaveza u održavanju higijene bebinih zuba će rasti. Za prve pokušaje pranja zubića, preporučuju se male četkice od meke gume, ili sasvim meke četkice. Odgovarajuću četkicu možete da kupite u svakoj bolje snabdevenoj apoteci. Ako pokažete svom detetu kako vi perete vaše zube, ono će se truditi da vas oponaša. Tako će kroz igru, neprimetno, da napravi prve korake u savladavanju tehnike pranja zuba.

Sa prvim pitanjima o korišćenju fluorida, obično se javljaju trudnice. Prema naučnim saznanjima, svaka buduća mama bi trebalo da od početka petog meseca trudnoće koristi dnevnu dozu fluora u obliku tablete koju će da sažvaće (Fluorogal tablete, jedan miligram dnevno). Ovo žene rade da bi fluor zaštitno delovao na njihove zube tokom trudnoće.

U literaturi je sve prisutnija sumnja u kancerogenost fluora i njegovih jedinjenja, pogotovo ako se koristi u obliku preparata koji se gutanjem šire sistemski, po celom organizmu. Kako je fluor najpotrebniji najmlađima, ovoj temi se mora prići obazrivo. Moj stav je da deci treba najmanje dva puta dnevno oprati zube, i to detaljno. Prvo ih treba pustiti da sama operu zube, a zatim bi roditelji trebalo da to provere, i po potrebi koriguju. Treba koristiti paste za zube poznatih, proverenih proizvođača, a na svakoj treba da piše da sadrži fluor i da je optimalna za određeni uzrast deteta.

Od najmlađeg uzrasta, trebalo bi da vodite dete kod stomatologa. Najpre treba da vidi kako vi idete redovno (što je kod nas retkost). A zatim će polako, kroz igru, vešt i iskusan dečji stomatolog da ostvari kontakt sa vašim detetom. Inače, dete (do punoletstva) treba da vodi specijalista dečje i preventivne stomatologije, koji je kvalifikovan za taj posao. Uostalom, ni roditelji ne idu kod kardiologa ako ih boli želudac, iako su i kardiolog i gastroenterolog specijalisti interne medicine.

U našoj sredini je često prisutan strah od zubara, koji se generacijama prenosi s kolena na koleno. Vreme je da se ovakvi stavovi promene, kako bi naša deca imala zdrave zube. Preventivci, kako žargonski zovemo dečje stomatologe, imaju u ponudi niz preparata kojima mogu, u zakazanim seansama, lokalno da zaštite – kako mlečne, tako i stalne zube vašeg deteta. Lokalna primena fluorida nije štetna i potpuno je dovoljna za zaštitu zuba. Ujedno, redovnim dolascima kod stomatologa, dete će naučiti pravilnu tehniku pranja zuba i neprimetno se vezati za svog stomatologa. Tako da, kada dođe trenutak da nešto u ustima mora da se radi, neće biti straha.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA