Zaštita kože od sunca od prvog dana rođenja

Početak leta je pravo vreme da svog pedijatra pitate u vezi zaštite kože od sunčevih zraka. Istraživanja sugerišu da samo jedna trećina dece adekvatno zaštićena od sunca tokom letnjih meseci.

Foto: Pixabay

Pravilna zaštita kože od sunca je veoma važna za očuvanje zdravlja kože i prevenciju ozbiljnih bolesti koje mogu da se jave tokom života ukoliko se koža ne zaštiti na pravi način. Naučne studije su pokazale da svaka opekotina od sunca u detinjstvu dvostruko uvećava rizik od razvoja melanoma u kasnijem dobu. Kaže se da “koža pamti” a efekti štetnog zračenja na koži se sabiraju tokom života.

Zaštita od sunčevog zračenja za bebe i decu

Kožu od sunčevih zraka treba zaštititi od prvog dana života. Pitajte svog pedijatra u savetovalištu u vezi zaštite dečije kože od sunca. Potrebna je radovna edukacija roditelja od početka prvih sunčanih dana u vezi boravka na suncu, korišćenja krema za zaštitu od sunčanja sa visokim zaštitnim faktorom, koje štite protiv UVA i UVB zračenja kao i adekvatno oblačenje dece za boravak u prirodi.
Najvažnije je da saznate koliko je dozvoljeno vremena da vaše dete provodi na suncu, koju kremu treba da koristite, kada se maže dete i kada se ponavlja mazanje kože.

Osobine dobrih sredstava za zaštitu od sunca za decu
Kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca mora da bude dermatološki testirano sa visokim zaštitnim faktorom koji je jasno definisan ( najmanje 30 a najbolje 50) i da ima veliki stepen zaštite od UVA i UVB zraka (preko 98%). Dobra sredstva za zaštitu od sunčanja čuvaju hidriranost kože i sadrže vitamine koji regenerišu kožu.

Ultraljubičasto zračenje oštećuje kožu dece

Ultraljubičasto UV zračenje je zračenje koje je prisutno u prirodi iz sunčevih zraka. To je zračenje koje je promenljivo tokom dana i tokom sezone. Najjači intenzitet UV zračenja je u periodu 10 do 16h, tokom letnjih meseci od maja do oktobra. UV zračenje je intenzivnije na višim nadmorskim visinama i u blizini vode. Ovi zraci prolaze kroz staklo i oblake. Postoje tri tipa ultraljubičastog zračenja: UVA, UVB i UVC.
UVA zraci su veće talasne dužine koji prodiru u dublje slojeve kože i dovode do pojave crvenila i alergije (A= alergija). UVB zraci su svetlosni zraci manje talasne dužine koji imaju veliku energiju i deluju na površinski sloj kože i dovode do opekotina i starenja kože. Ukoliko dete ima opekotine od sunca to znači da su UVB zraci (B=burns=opekotine) dospeli u površni sloj kože i doveli do oštećenja kože. Neophodno je da se koža sredstvima za zaštitu od sunca zaštiti od štetnog ultraljubičastog zračenja preparatima kao Sebamed SUN kozmetika koji sadrže visok stepen UVA i UVB zaštite (preko 98%)

Saveti za zaštitu od sunca od prvog dana života

Preporuka je da deca borave na suncu u jutarnjim satima do 10h i posle 17h. Deca NE smeju da borave na direktnom suncu u periodu najvećeg zračenja ultraljubičastim zracima od 10 do 17h. U periodu najjačeg zračenja odabrati prirodnu hladovinu za boravak dece u prirodi. Ovo pravilo važi za sve uzraste a najviše za bebe u prvoj godini života.

U periodu maj-oktobar dete treba 20 minuta pre izlaska napolje namazati preparatom za zaštitu od sunčanja. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Mazanje treba da se ponovi i ako dete udje u vodu kao i ako puno trči i znoji se.
Za bebe i malu decu je potrebno često mazanje kože na svakih pola sata. Dete može da izgori i kada je u vodi pa je da se dete namaže pre ulaska u vodu. Dete koje je obučeno treba namazati otkrivene delove tela, ručice i lice kada ide u šetnju. Visok SPF i češća primena kreme ili losiona za sunčanje se preporučuju kao neophodna svakodnevna nega svakog dana kada je UV zračenje visoko ili veoma visoko.

Boravak beba na suncu
Beba u toku prve godine NE treba da bude izložena direktnim sunčevim zracima. Beba treba da boravi u hladovini, a ukoliko izlazi na sunce potrebno je da uvek bude namazana kremom za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom. Na ovaj način se sprečava pojava opekotina i crvenila na koži i pomaže da koža ostane zdrava.

Šta obući za boravak dece u prirodi?
Deca leti treba da budu adekvatno obučena, treba da nose prirodne materijale, i ne treba ih pretopljavati. Na glavici treba da imaju šeširić ili kapu, a bebe u kolicima treba da imaju suncobran ili natkrivena kolica kako ne bi bili direkno izloženi sunčevim zracima. Deci treba staviti zaštitne naočari koje pružaju širok spektar zaštite protiv UVA i UVB zraka.

Na šta obratiti pažnju kada se kupuje sredstvo za zaštitu od sunca?

Veoma je važno da se koriste sredstva za zaštitu od sunca koja su dozvoljena da se koriste od prvog dana, klinički i dermatološki testirana. Najvažnije stavke na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira sredstva za sunčanje su SPF vrednost zaštitnog faktora, otpornost na vodu i visoka zaštita od UVA i UVB zraka.
Zaštitni faktor (SPF) označava koliko puta duže može da se boravi na suncu do pojave prvog crvenila u odnosu na vreme bez ikakve zaštite. Za decu je potrebno koristiti medicinska sredstva sa visokim zaštitnim faktorom (mínimum 30, najbolje 50) zbog toga što je za decu potrebno češće mazanje. Najbolje je ukoliko sredstvo koje se koristi čuva hidriranost kože i čuva prirodnu kožnu barijeru da ostane zdrava i negovana. Ovo se postiže korišćenjem sredstava koja imaju kiselost ( pH) kao zdrava koža u opsegu 4-6, idealno 5.5. Sebamed proizvodi, kako linija za negu kože tako i SUN kolekcija čuvaju površinski sloj kože u zdravim vrednostima.

SEBAMED SUN KOLEKCIJA ZA ZAŠTITU KOŽE OD DEJSTVA SUNČEVIH ZRAKA OD PRVOG DANA OD RODJENA

Za redovnu negu kože i zaštitu od sunčevih zraka neophodno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama da su efikasna zaštita protiv UVA i UVB zračenja i imaju visok zaštitni faktor. Korišćenje preparata koji nisu provereni može da dovede do opekotina i oštećenja kože.

SEBAMED SUN kolekcija je namenjena za negu kože beba i dece od prvog dana rodjenja. Postoje u formi kreme, spreja i losiona za jednostavnije nanošenje. Sebamed SUN su medicinska zaštitna sredstva kontrolisanog kvaliteta, dermatološki i klinički testirana, proizvedena u Nemačkoj.

Sebamed SUN kozmetika ima tačno definisan SPF faktor (30, 50 i 50+). Stepen zaštite od UVA zraka je veoma visok (preko 98%) a sarže i zaštitu od UVB zraka. Kao i svi Sebamed proizvodi SUN kolekcija održava fiziološku kiselost zdrave kože – pH 5.5 , pri kojoj se pojačava zaštitna funkcija kože i sprečava njeno isušivanje. Zahvaljujući vitaminu E i provitaminu B5 dovodi do regenaracije kože. Prirodna formula obezbedjuje dodatnu hidrataciju kože. Preprarati su pogodni za sve tipove kože, od prvog dana života, prilagodjeni su nežnoj i osetljivoj koži. Sredstva su vodootporna, prijatnog mirisa, ne ostavljaju masan trag na koži.

Korišćenjem medicinske SEBAMED SUN kozmetike za zaštitu od sunca od prvog dana od rodjenja koža dece ostaje zdrava i smanjuje se mogućnost pojave crvenila i opekotina. Pouzdani preparati od prvog dana rodjenja za zdravu dečicu. Sa pedijatrom porazgovarajte o svim nedoumicama koje imate oko izvodjenje beba i dece napolje tokom letnjih meseci i uživajte u suncu uz kvalitetno zaštićenu kožu pouzdanim preparatima.

Tekst je pisan u saradnji da brendom Seba Med

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA