Zaštita kože od sunca je važna

Pojavom sunčanih i toplih dana vreme je da se počne i za zaštitom kože od sunca. Veoma je važno da se pravilno i svakodnevno sprovodi zaštita od sunca i nega kože od maja meseca,  kada je dete u svom mestu boravka i dok ne ode na more i planinu a koža je najosetljivija posle zimskog perioda.

Foto: Pixabay

 

Pravilna zaštita kože od sunca je veoma važna za očuvanje zdravlja kože i prevenciju ozbiljnih bolesti.

Često nam se čini da o zaštiti kože od sunca sve znamo –a studije pokazuju da je samo jedna trećina dece i pored stalne kampanje adekvatno zaštićena. Koža pamti svaku opekotinu i svaku neadekvatnu izloženost suncu a efekti štetnog zračenja na koži se sabiraju.

Edukacija roditelja za zaštitu od sunca od strane pedijatra obuhvata ponavljanje o važnosti izbegavanja izvora ultraljubičastog zračenja, pravilnu upotrebu zaštitnih sredstava za sunčanje i upotrebu adekvatne odeće koje dete štiti od sunca

Kada treba početi zaštitu kože – da li od rodjenja ili kasnije tokom života?

 

Od prvog dana života prilikom izlaska napolje se savetuje da se izloženi delovi tela i nepokrivena koža zaštite od sunca. Beba tokom prve godine NE treba da bude izložena direktnim sunčevim zracima. Može da boravi u hladovini, pokrivena nadstrešnicom od kolica, suncobranom ili najbolje u prirodnoj hladovini od drveća. Ukoliko ide u šetnju i postoji šansa da sunčevi zraci prodru do delova tela koji nisu obučeni potrebno je namazati ručice, lice i stopala (otkrivene delove tela) kremom za zaštitu od sunčanja koja je dozvoljena za uzrast od prvog dana.

Kada bebe i deca treba da borave na suncu?

Mladja deca na direktnom suncu mogu da borave u jutarnjim satima do 11h i popodne posle 16h. Deca NE smeju da borave na direktnom suncu u periodu najvećeg zračenja ultraljubičastim zracima od 11 do 16h. U periodu najjačeg zračenja prirodna hladovina je jedina opcija za boravak dece u prirodi. Zbog toga što je stariju decu teško zadržati na jednom mestu u hladovini neophodno je da deca budu adekvatno zaštićena od sunca.

Kakvu odeću treba da nosi dete napolju? Kada dete namazati zaštitnom kremom?

Dete ne sme da boravi na direktnom suncu bez adekvatne zaštite. Preparati za zaštitu od sunčanja se nanose 20 minuta pre izlaska napolje a ceo proces zaštite se ponavlja u zavisnosti od doba godine, boje kože, ulaska u vodu i prethodne izloženosti kože suncu. Dete treba da se namaže pre ulaska u vodu jer i u vodi može da izgori. Kada je dete u parku ili pored vode i obučeno,  potrebno je uvek namazati otkrivene delove tela, ruke i lice. Na glavi treba da imaju kačket ili šešir a odeća treba da bude svetlih boja i od prirodnih materijala. Postoji specijalna odeća koja ima zaštitu od UV zraka i preporučuje se za upotrebu uz ostale preparate za zaštitu od sunca.

Na šta roditelji treba da obrate pažnju kada se kupuje sredstvo za sunčanje za bebe i decu?

Preparati za sunčanje koji se koriste za bebe i decu moraju da budu dermatološki testirani i dozvoljeni za korišćenje od prvog dana. Treba da imaju visok zaštitni faktor koji je jasno definisan i čija je vrednost označena na pakovanju (najmanje 30 a najbolje 50 ili 50+). Pored broja 30, 50 ili 50+ koji se najviše preporučuje za decu u pokretu, veoma je važno da se koriste sredstva koja imaju veliki stepen zaštite od UVA i UVB zraka (preko 98%). Dobra sredstva za zaštitu od sunčanja čuvaju hidriranost kože i sadrže sastojke koji regenerišu kožu i čuvaju površinski omotač kože.

Koji je faktor najbolji za bebe i decu?

 

Visok SPF  faktor i češća primena kreme ili losiona za sunčanje se preporučuju kao neophodna svakodnevna nega svakog dana kada je UV zračenje visoko ili veoma visoko. SPF faktor predstavlja vreme koliko puta duže dete može da boravi na suncu a da ne izgori i za decu je zbog toga potrebno češće mazanje (deca obično izgore na suncu za 10ak minuta bez zaštite). Za decu je idealno sredstvo 50 ili 50+ jer pruža najdugotrajniju zaštitu. Za male bebe koje borave u hladovini može da bude dovoljno i sredstvo sa faktorom 30 ukoliko ne izlaze na direktno sunce ili za stariju decu tamnog tena koja su već bila izložena suncu. Preparati sa zaštitnim faktorom ispod 30 nisu pogodni za decu. Ukoliko se koriste preparati koji nisu adekvatni i prilagodjeni dečijoj koži može da dodje do opekotina i oštećenja kože.

Šta je najbolje da se koristi – krema losion ili sprej za zaštitu od sunca?

Forma zaštitnog sredstva se bira prema željama i afinitetu roditelja i ukoliko se koristi adekvatno sredstvo sa visokim stepenom zaštite prilagodjeno dečijoj koži svaki od oblika je dobar. Kreme imaju najgušću konzistenciju, losioni se najlakše razmazuju a sprej je najjednostavniji za korišćenje ali svaki štiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Ukoliko se koriste sredstva koja su prilagodjena koži od prvog dana, koja su kontrolisana dete ima adekvatnu zaštitu i koža se neguje na pravi način. Važno je da su sredstva vodootporna i da hidriraju dečiju kožu za celokupnu zaštitu.

Korišćenjem medicinske SEBAMED SUN kozmetike (SEBAMED SUN KREMA; LOSION I SPREJ) za zaštitu od sunca od prvog dana od rodjenja koža dece ostaje zdrava i smanjuje se mogućnost pojave crvenila i opekotina. Pouzdani preparati od prvog dana rodjenja preporučuju se za korišćenje za očuvanje zdravlja kože tokom života. Posavetujte se sa svojim pedijatrom sa pojavom prvih sunčanih zraka o pravilnoj zaštiti kože od sunca. Probajte uzorke SEBAMED kremica i losiona za zaštitu kože od sunca i uočite koja sredstva prijaju vašem detetu. Kada se jednom uverite u kvalitet proizvoda rado ćete koristiti i SEBAMED proizvode za sunčanje za odrasle koji su u potpunosti prilagodjeni koži.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Seba Med

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA