Zapaljenje pluća više nije bauk

Kada se pomene zapaljenje pluća, svi su uplašeni! Ređaju se crne misli i sećanja na razne nesrećne primere iz kruga familije ili poznanika koji su danima ležali u bolnici i dobijali “silne injekcije”. Srećom, ovaj strah je bez osnova kod najvećeg broja dece, naročito kada se bolest na vreme otkrije i leči.

Koliko traje lečenje pneumonije?

Pravilo je da se zapaljenje pluća leči najmanje 10 do 14 dana. Naravno, dužina antibiotskog tretmana zavisi od težine bolest i brzine oporavka deteta, a on se može proceniti samo redovnim kontrolisanjem obolelog mališana.

Dobro “pogođena” terapija daje prve vidljive rezultate već posle par dana, ali ne treba očekivati od antibiotika trenutno poboljšanje. Treba mu dati “fore” bar tri dana, a ako dete ne krene put oporavka znači da terapija mora da se menja, naravno uz kontrolu pedijatra.

Važno je naglasiti da je, uz terapiju, potrebno mirovanje deteta, dosta tečnosti uz laku, ali odabranu ishranu. Mirovanje sprečava da se bolest proširi, a adekvatna količina unete tečnosti pomaže oporavak deteta, baš kao i dobra hrana. Prvih dana bolesti ne treba insistirati na jelu, ali čim dete dobije apetit treba ga ohrabriti lepim obrocima bogatim vitaminima, mineralima i lako svarljivim proteinima.

Koje su komplikacije zapaljenja pluća?

Ako se terapija započne na vreme dete se može potpuno oporaviti, bez ikakvih posledica. Retke su pneumonije kod dece koje ostavljaju trajna oštećenja pluća.

-Ako je zapaljenje pluća praćeno upalom plućne maramice (pleuritis), posle izlečenja mogu ostati priraslice koje mogu da prave bolne senzacije više godina posle završetka bolesti, ali se ipak radi o bezazlenoj komplikaciji.

-Kod male dece i dece sa oslabljenim imunitetom bolest se može prošriti i na druge delove organizma, ali se to, srećom, retko dešava uz adekvatnu terapiju i negu.

Da li su sva deca podjednako ugrožena?

Nisu!

Deca koja imaju oslabljenu odbrambenu sposobnost (imunodeficijenciju), naročito ako pate od neke od hroničnih bolesti su daleko podložnija pneumonijama.

Pothranjena ili nepravilno hranjena dečica (ako nedostaju vitamini i minerali u ishrani) takođe lakše zakače upalu pluća u odnosu na stamene i pravilno hranjene vršnjake.

Deca koja žive u lošim higijenskim uslovima imaju veći rizik od dobijanja pneumonije, a dugotrajan boravak u hladnim i vlažnim prostorijama takođe oslabljuje detetove odbrambene sposobnosti. Ova deca se, po pravilu, i loše hrane pa je za očekivati i infekcije i upale pluća.

Da li su deca sa zapaljenjem pluća opasna za drugu decu?

Na početku bolesti – pre započinjanja adekvatne terapije mikroorganizmi se lako i brzo šire jer dete kašlje. Ipak TO NE ZNAČI da će i deca koja su bila u kontaktu sa bolesnim detetom dobiti zapaljenje pluća.

Kada mikroorganizam (virus ili bakterija) dospe do zdravog deteta, ono može da se izbori sa mikrouljezom pa da infekcija i ne započne. Sa druge strane, ako se i pojave znaci infekcije (povišena temperatura i kašljucanje) to ne znači da će dete oboleti od pneumonije.

Naravno da je pametno da takvu decu (sa simptomima infekcije disajnih organa) pregleda pedijatar, ali NE TREBA zdravu decu koja su bila u okolini obolelog deteta “preventivno” pregledati!

Zapaljenje pluća zaista nije bauk, pod uslovom da se na vreme otkrije i adekvatno leči. Zato je na mamama i tatama da pravovremeno zatraže pomoć pedijatra, mirno i bez panike, a posle obavljenog pregleda biće definitivnio jasno kako dete treba da se leči.

Većina pravovremeno dijagnostikovane dece sa pneumonijama biva potpuno izlečena, čak  i bez omraženih injekcija i boravka u bolnici, a i oni koji zahtevaju ozbiljniju terapiju imaju odlične izglede za potpun oporavak.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA