Zapaljenje pluća kod dece i sport

Dvanaestogodišnji dečak je pre tri nedelje dobio upalu pluća, prvi put u životu. Počelo je kao blaga gušobolja, da bi se za tri dana javila visoka temperatura (39,9), kao i kašalj – koji je postajao sve jači i uporniji.

Foto: Pexels

Čim je skočila temperatura, otišli smo kod školskog lekara. On je detaljno pregledao dete i rekao da su pluća čista, ali da je grlo jako upaljeno, i prepisao antibiotik Amoksicilin. Posle dva dana terapije, detetu nije bilo bolje. I dalje je imalo visoku temperaturu, a kašalj se nije smirivao. Nakon kontrolnog pregleda, lekar je posumnjao da se radi o bronhitisu, možda i o upali pluća, pa nas je uputio pulmologu. Osim pregleda, urađen je rendgenski snimak pluća, kao i krvna slika. Bela krvna zrnca su bila lako povišena (11 hiljada), ali je snimak pokazao da se radi o zapaljenju pluća – bronhopneumoniji.

Dečak je primljen u bolnicu, gde je promenjena terapija (dat je Longaceph i Hemomycin). Nakon par dana, bilo mu je znatno bolje. Pošto je posle sedam dana terapije nalaz na plućima bio dobar, dete je (odlično raspoloženo) otpušteno kući, uz terapiju antibiotikom Cedax. Inače, reč je o malom sportisti koji trenira košarku pet puta nedeljno, a vikendom igra utakmice. Zdravo se hrani, jedino malo manje spava kada ide pre podne u školu (treninzi su uveče od 9h do 10.30h). S obzirom da imam nekoliko dilema, molio bih vas da mi ih razjasnite.

● Kako je moguće da je dete dobilo upalu pluća pod antibiotikom, koji je već pilo zbog upale grla?

Moguće je, a evo zašto: vaš sin je dobio «standardni» antibiotik za upalu grla, koji se najčešće prepisuje kada su u pitanju deca. To je sasvim dobar lek, ali nije pogodan za prevenciju (zaštitu «unapred») pneumonije. Postoje dva moguća objašnjenja zašto Amoksicilin nije sprečio pneumoniju. Prvo, veoma je moguće da se radi o virusnom zapaljenju pluća, a antibiotik ne deluje na virus. Tome u prilog ide i blago povećanje leukocita (belih krvnih zrnaca) u krvnoj slici, ali i rendgenski snimak. Druga varijanta je da je bakterija prouzrokovač pneumonije, ali da je rezistentna (otporna) na prepisani antibiotik, što se prilično često dešava.

● Da li je dečak baš morao da dobija injekcije Longacefa? Zar nije bilo dovoljno da se promeni antibiotski sirup?

Pulmolog je uradio baš onako kako treba – primenio je dvostruku terapiju: jednim lekom koji se daje «na venu» i drugim, antibiotikom, koji se uzima na usta. To je jedna od standardnih kombinacija antibiotika, koja «pokriva» brojne uzročnike zapaljenja pluća kod dece uzrasta vašeg sina. Uostalom, videli ste rezultat – detetu je već posle par dana terapije bilo bolje.

● Zašto školski lekar nije odmah dao jači antibiotik?

I školski lekar je postupio onako kako nalaže medicinska nauka i iskustvo – za upalu grla se daju standardni antibiotici (Amoksicilin je zaista odličan lek). Tada nije bilo nalaza na plućima koji bi ukazivao na pneumoniju, pa je bilo logično da se krene sa ovom terapijom. Zamislite kada bi se svako dete sa upalom grla odmah lečilo najjačim antibioticima – to je potpuno pogrešan pristup! Školski lekar je procenio da se radi o zdravom i jakom momku, sportisti, pa svakako nije mogao da predvidi zapaljenje pluća koje se desilo. To se ipak dešava, takav je bio tok bolesti. Nije tu bilo odstupanja od principa lečenja dece sa upalom grla.

● Šta znači bronhopneumonija?

To je vrsta zapaljenja pluća gde su ognjišta upale «razbacana» po plućnom tkivu. Postoji i lobarna pneumonija, kada je jedan veći deo pluća upaljen «u komadu». Ovo su ipak detalji rendgenske dijagnostike, koji za roditelje nisu toliko važni. Uopšteno se može reći da je bronhopneumonija ipak lakša forma bolesti.

● Da li je prijem u bolnicu bio neophodan?

Takva je bila procena pulmologa, u koju ne treba sumnjati. Opšte stanje vašeg sina, snimak pluća, tok bolesti, ali i davanje antibiotika intravenski – zahteva bolničko lečenje.

● Zar sportisti nemaju jači «imunitet» protiv upale pluća?

Ne, zabluda je da sportisti imaju «jači imunitet» protiv zapaljenja pluća!

Sport je zdrav, a sportski način života podrazumeva i zdravu ishranu, ali i dovoljno sna. Pomenuli ste da dete ponekad nema dovoljno sna – što, svakako, nije dobro za njega, ali to ne može da se okrivi za pojavu pneumonije. Činjenica je da prekomerno fizičko naprezanje može da iscrpi organizam i oslabi njegovu odbrambenu sposobnost, naročito ako nema dovoljno odmora. Ipak, detaljno objašnjenje toga ćemo ostaviti za drugi put.

● Koliko dugo dete mora da «odleži» u kući posle otpusta iz bolnice?

Još sedam dana nema škole, a za to vreme će da završi terapiju Cedax-om. U tom periodu mu dajte što više prirodnih vitamina iz voća (sada su aktuelne pomorandže i mandarine, koje su prebogate vitaminom C, ali i jabuke, kruške…) i povrća. Ne treba da leži, ali ni da se izlaže većm naporima.

● Kada je pravo vreme za povratak na košarkaški teren?

Najmanje dve nedelje od potpunog izlečenja upale pluća – nema težih napora! Pre povratka na teren, obavezna je kontrola kod pedijatra ili pulmologa koji je lečio dete. Kada dobije «zeleno svetlo», dečak može na treninge, ali je obavezno postepeno povećanje nivoa opterećenja. Zato je važno obavestiti trenera o preležanoj upali pluća, ali i objasniti dečaku da ne treba odmah da «zapne», već da se polako vraća u formu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  .Trenirala sam dugo kosarku .i mislim da je sport ok. Vise puta u zadnje vreme se zamaram i gusenje. imala sam larngite i astmu boz cega sam i bila u zadnje vreme vise puta u bolnici. Tako da nisam na treningu bila dugo. Imam neku temperaturu zvizdanje uporan produktvni kasanj ihlacije bas i ne primnjujm na svoju ruku. Ovaj tekst mi je pomogo .i ako imam 14 godna .

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – pulmolog MORA da se uključi u lečenje i praćenje ovog problema. To je put ka izlečenju, ali i bezbednom bavljenju sportom.

 2. Rade says:

  Kada sam išao u osnovnu školu igrao sam nogomet ( bilo je ljeto i jako vruće).
  Bio sam jako vruć i znojan. Vruć sam ćopio normalno hladne vode i dobio sam jaku upalu pluća.
  Prema članku ” Zapaljenje pluća i sport” to nije moguće. Međutim svi smo se , kao djeca,
  čuvali da vrući ne pijemo vrući hladnu hladnu vodu, da ne dobijemo upalu pluća.

  Zanima me objašnjenje ovog slučaja