Zanimljivi roditeljski saveti sa svih strana sveta

Iako su sva deca na svetu ista – očito je da nije svejedno u kojoj zemlji su rođena

savet

 

Foto: Flickr

Bez obzira kom roditeljskom stilu pripadate, ipak možete naučiti štošta od pametnih, proverenih i ustaljenih saveta od roditelja koji žive u različitim zemljama, odnosno, u različitim kulturama na svim strana sveta.

A čak i da ne naučite baš ništa – ovo je zapravo savršen dokaz da kada su klinci u pitanju ništa i nitko ne može zapravo tvrditi da je samo jedan vaspitni dobar, da je samo jedna rutina valjana, da su samo ovakve ili onakve odluke – dobre.

Pa da vidimo koje su to odlike koje krase roditelje u različitim zemljama sveta:

Italija – dečje šize jednostavno ignoriršu 

Mali Italijani mogu šiziti koliko hoće, jer će ih njihovi roditelji pustiti da se ispucaju i sami shvate da takvo ponašanje nije dobrodošlo, odnosno da takvim ponašanjem neće dobiti ono što žele.

Polinezija – starija su deca najbolje dadilje 

Granica do kada su isključivo mame “dadilje” je uzrast od otprilike godinu dana, odnosno dok ne prohodaju, a nakon toga delimičnu brigu oko malih preuzimaju starija braća i sestre. Zbog osećaja odgovornosti i privrženosti.

Francuska – s decom se priča kao da su odrasli 

Normalnim glasom, bez uvrtanja i skrivanja istine – tako ih uče ozbiljnosti i poštovanju.

Indija – mala deca nemaju zašto spavati sami 

Ako pitate običnu mamu u Indiji zašto njihova djeca nemaju svoje sobe ili barem svoje krevete, ona će se zapanjiti takvom idejom. Kod njih su deca u zajedničkom krevetu barem do  šest godina.

Danska – svež vazduh je jako važan za dečje zdravlje 

Bez obzira na temperature i vremenske prilike deca su napolju. Veliki se igraju čak i na debelim minusima, a i male babe spavaju vani. U kolicima, na svežem vazduhu. Čak i ako je mama unutra, priprema ručak.

Japan – neka se što pre osamostale 

U zemlji s jednom od najnižih stopa kriminala normalno je da usred dana, usred grada, ugledate petogodišnje dete – samo. Sami se voze busevima i javnim prevozom, a sve s ciljem da se što ranije osamostale. Kod njih je to skroz normalno.

Australija – bez šešira nigde 

Jedna od važnijih stvari koje svako australsko dete nauči još od malena je to da napolje ne mogu ako na glavi nemaju šeširić. To je doduše ideja noveg doba i usko je povezane s njihovom klimom, ali to je pravilo koje se poštuje u svakom domu.

Korea – međuobrok, što je to? 

Korejski roditelji ne razumeju smisao naganjanja dece s komadom voćke, keksima ili jogurtom. Kod njih se jedu obroci, a svako dete jako dobro zna da do sledećeg obroka neće dobiti ništa. I zato zaista cene sve ono što im se stavi na tanjir.

Kenija – decu odgaja selo 

Iako svako dete u Keniji ima mamu, tatu, a vrlo često i sestre i braću, za njihov odgoj i sigurnost nisu odgovorni samo oni koji su s detetom u srodstvu već doslovno cela zajednica. Tko prvi vidi, prvi reaguje.

Engleska – hvaljenje nije dozvoljeno! 

Jedna od slikovitih odlika engleskih roditelja jeste  ta da se mame, tate, a ni deca nemaju s čim hvaliti pored drugima. Dete je prohodalo brže od drugih, jede više od drugih, voli pomagati svojoj mami i tati? Koga briga! Takvo je hvaljenje jednostavno nepristojno!

Argentina – Klinci idu spavati kada i roditelji 

Ako mama i tata odlaze negde na večernje druženje, s njima idu i deca, a spavaće onda kada na počinak pođu i roditelji. Osim ako negde sami prilegnu od umora. Spavaće dugo koliko i roditelji, i znate što? I takva deca ispadnu skroz okej.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA